„Goût de France/Good France” 2020: Gastronomie responsabilă şi „bucătărie plină de sens” (Reportaj AUDIO şi FOTO)

20200305_122442.jpg

Secretarul de stat în MAE francez Jean-Baptiste Lemoyne, înconjurat de o parte din chefii care participà la editia 2020 a operatiunii "Goût de France/Good France"
Secretarul de stat în MAE francez Jean-Baptiste Lemoyne, înconjurat de o parte din chefii care participà la editia 2020 a operatiunii "Goût de France/Good France"
Image source: 
Vasile Damian

„Goût de France / Good France” a ajuns la a 6-a ediţie. Operaţiunea de promovare a gastronomiei franceze pe toate continentele, este o iniţiativă a ministerului francez al Europei şi Afacerilor externe. Anul acesta, motto-ul este „O bucătărie plină de sens”. Lansarea acestei ediţii, care se va desfăşura pe 16 aprilie, a avut loc la Quai d’Orsay, sediul MAE.

A devenit de acum o tradiţie, o întâlnire inconturnabilă la Quai d’Orsay: prezentarea ediţiei anuală a lui „Goût de France / Good France”. In ciuda epidemiei de coronavirus care afectează şi Franţa, multă lume se înghesuia în saloanele aurite ale sediului ministerului francez de externe. Jurnalişti, specialişti în gastronomie, chefi de renume şi, bineînţeles, oficiali francezi. A lipsit doar gazda, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe, reţinut la Palatul Elysée de o reuniune de criză consacrată coronavirusului. I-a ţinut locul şi discursul secretarul de stat Jean-Baptiste Lemoyne.

"Huître grillée en gelée iodée, dés de foie gras, grains de caviar" - chefi Camille Brouillard si Soufiane Assarrar (Foto: Vasile Damian)

La ediţia din acest an, invitată de onoare este regiunea „Centre Val de Loire”. Ediţia coincide cu aniversarea a 10 ani de când „masa gastronomică à la française” a fost înscrisă pe lista patrimoniului mondial Unesco. Pe 16 aprilie, ziua când se va celebra „Goût de France / Good France”, 350.000 de persoane de pe toate continentele vor degusta o cină „à la française”, în restaurante care o vor propune dar şi în 150 de ambasade ale Franţei de pe tot mapamondul. La Paris, în partea de jos a celebrei Avenue des Champs-Elysées, se va servi marelui public – 200 de persoane - o mare masă pregătită de chefi din regiunea „Centre Val de Loire”. Tot acolo va fi plantată timp de 4 zile o grădină de zarvaturi efemeră.

"Mille Feuilles Fouquet's", chef Bruno Guéret (Foto: Vasile Damian)

Motto-ul, cuvântul de ordine, al acestei ediţii este „Să celebrăm o bucătărie plină de sens”. Bruno Guéret, chef al celebrului restaurant Le Fouquet’s de pe Champs-Elysées, ne spune că ”o bucătărie responsabilă înseamnă să lucrezi cu produse proaspete, locale şi de sezon. Toate acestea fac o bucătărie bună. Suntem într-un demers de respectare a mediului” zice marele chef.

Chefa Charlotte Bringant (Foto: Vasile Damian)

Charlotte Bringant este chefă la restaurantul „Aux Lyonnais”, unul dintre cele mai vechi restaurante tradiţionale lyonneze din Paris. Ea este de părere că „o bucătărie plină de sens este o bucătărie care se bazează pe producătorii dinprejur, e o bucătărie care foloseşte produse de sezon şi, mai ales, e o bucătărie care se face cu tot sufletul”.

"Saucisson brioché à la pistache", chefa Charlotte Bringant (Foto: Vasile Damian)

Cheful Gaëtan Evrard, o stea Michelin brodată pe costumul de lucru pentru restaurantul L’Evidence din Montbazon, lângă Tours, ne spune că pentru el „o bucătărie plină de sens este o bucătărie făcută cu logică în raport cu ce am învăţat. De două decenii de când fac meseria asta, pregătesc feluri în funcţie de emoţiile pe care le-am trăit când eram copil, în funcţie de amintirile mele de la vânătoare, pescuit, cules de fructe şi legume. E deci o gastronomie care-mi seamănă, nu e nimic fals sau trişat. E o bucătărie care-mi poartă semnătura în funcţie de chefurile mele dar şi care ţine cont de meteo şi sezon”.

"Pot de la cuisinière lyonnaise", chefa Charlotte Bringant (Foto: Vasile Damian)

Il întreb apoi, tot pe Gaëtan Evrard – era cheful cel mai disponibil şi mai vorbăreţ – ce face cu clienţii recalcitranţi, cu pretenţii „extra-sezoniere”. Imi spune că „e important ca sensul să fie definit şi explicat clientelei noastre. Noi vrem ca în momentul în care pleacă de la noi, clientul să înţeleagă sensul pe care a vrut să-l dea felurilor cheful Evrard, de exemplu amintirile sale din copilărie”.

Diverse feluri de pâine prezentate la lansarea editiei 2020 a operatiunii "Goût de France/Good France" (Foto: Vasile Damian)

In fine, Gaëtan Evrard ne spune că şi titulatura, numele felurilor care le pregăteşte, au un sens, „sunt pregătite în jurul unei emoţii, a unei poezii. Avem de exemplu un antreu „Âme sauvage”/”Suflet sălbatec” care pleacă de la o pictoriţă. Artista lucrează mult materiile şi culorile cu cuţitul. Acest lucru m-a tulburat puţin în munca mea pentru că am vrut să preiau aceaşi tehnică pentru prezentarea antreurilor mele”.

Platouri de brânzà, unele din regiunea Centre Val de Loire, prezentate la lansarea operatiunii "Goût de France/Good France"

„Goût de France/Good France” 2020: Gastronomie responsabilă şi „bucătărie plină de sens”