Viktor Orban a asmuțit maghiarii dintr-o comună împotriva etnicilor romi

viktor_orban.jpg

Victor Orban
Victor Orban
Image source: 
Reuters Arhiva

Premierul ungur, Viktor Orban, a intervenit într-o decizie de justiție, iar romii plătesc prețul. Romii reprezintă 8 % din populația Ungariei, sunt sedentari de secole, vorbesc toți ungurește și sunt victimele multor discriminări. În nordul țării, un tribunal a decis să despăgubească 60 de foști elevi romi, victime ale segregării la școală, dar premierul țării s-a arătat revoltat de decizie și a pus gaz pe un foc deja existent.

Reportajul a fost realizat de Florence La Bruyere și tradus de Ana Maria Florea Harrison.

Urcată pe un deal înconjurat de vii, în nordul Ungariei, Gyöngyöspata este o comună cu 2.500 de locuitori. Romii reprezintă un sfert din populație și trăiesc într-un cartier sărac, la marginea localității. Într-o casă de cărămidă, Emma locuiește alături de cei doi nepoți pe care i-a crescut. Cristopher și Richard, au astăzi 20, respectiv 22 de ani. Atunci când erau copii și mergeau la școala din sat, au fost sistematic discriminați din cauza originii rome.

„La ora mesei, nu mâncam împreună cu ceilalți copii și învățam într-o clasă separată, toți copiii romi, indiferend de vârstă. Învățătoarea petrecea un sfert de oră cu copiii de clasa I, un sfert de oră cu cei de clasa a II-a și tot așa. Ce credeți că puteam învăța în 15 minute? Aveam și toalete separate pe care nu le curăța nimeni și nu aveam drept să mergem la bazin,” spun tinerii.

După un process intentat de o asociație pentru protecția drepturilor omului, justiția a condamnat statul ungar să plătească despăgubiri către 60 de foști elevi ai școlii, victime ale segregării entice. Cristopher și Richard ar trebui să primească împreună, echivalentul a 8.000 de euro. Curtea Supremă de Justiție a Ungariei a confirmat acum o lună că despăgubirile trebuie plătite. La acest moment a intervenit primul ministru. În timpul unei conferințe de presă, Viktor Orban se îndoiește de decizia judecătorilor.

„Eu nu sunt din Gyöngyöspata, dar dacă aș trăi acolo, m-aș întreba cum poate, un membru al unui grup etnic care trăiește alături de mine, în aceeași comunitate, să primească o asemenea sumă de bani, fără să o fi câștigat muncind, iar eu să mă spetesc toată ziua. Nu știu deocamdată ce să fac, dar asta nu poate rămâne așa, trebuie să facem dreptate locuitorilor din Gyöngyöspata,” a dost declarația lui Victor Orban.

 

Declarația primului ministru a avut efectul unei lovituri de trăsnet. Viktor Orban a declarat, printre altele, că romii ar trebui indemnizați în natură cu formări profesionale de aceeași valoare ca și despăgubirile decise de justiție. Geza Kemer este președintele Consiliului Romilor din Gyöngyöspata și este șocat de declarațiile premierului.

„Există o decizie a justiției, iar ea trebuie aplicată. Primul ministru nu este deasupra legii, ei, politicienii au făcut legile astea, nu romii, iar acum tot ei spun că nu sunt bune,” spune Geza Kemer.

Potrivit avocatei romilor, Leila Farcas, decizia tribunalului este imposibil de modificat.

Despăgubirile în bani nu pot fi schimbate cu despăgubiri în natură. E prea târziu.. partea adverse ne-a trimis într-adevăr, o ofertă vagă de negociere, dar romii au refuzat-o. Știu foarte bine că pot avea acces gratuit la formări finanțate cu fonduri europene. Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă gestionează aceste formări,” declară avocata.

La Gyöngyöspata, deputatul local al partidului lui Viktor Orban, toarnă gaz peste foc și întețește gelozia locuitorilor nonromi. Rezultatul: tensiunea urcă, după cum observă Geza Kemer, președintele Consiliului Romilor.

În magazine și pe stradă, locuitorii comunei îi opresc pe romi și le spun să renunțe la despăgubiri. Îi amenință… eu am primit scrisori anonime care mă sfătuiesc să nu mă mai ocup de acest caz că altfel voi avea probleme.”

Fiul meu are 40 de ani. Când era mic, a fost bătut de copiii romi. Și eu ar trebui să primesc despăgubiri, spune o femeie care refuză să vorbească la microfon. Sentimentul este împărtășit de majoritatea locuitorilor non romi.

De cealaltă parte, avocata Leila Fracas are încredere în justiție. Îi este, totuși, frică de escaladarea tensiunilor între cele două comunități, o tensiune provocată din punctul său de vedere, de guvern.

E un joc politic. Guvernul și-a dat, poate, seama că sentimental anti imigrație s-a cam răsuflat și a găsit un alt țap ispășitor: romii.”

Emma, bunica lui Cristopher și Richard trăiește azi cu frica în sân. „Ne este realmente frică…” spune femeia. „Atunci când vom lua despăgubirile, ungurii nu ne vor lăsa în pace. Nu voi mai îndrăzni să pun piciorul afară… deja de pe acum, când ies, ungurii îmi spun: țingancă împuțită, mai așteaptă cu despăgubirile alea…”

La Gyöngyöspata, cele două comunități se uită una la alta în tensiune, fiecare de pe teritoriul său.