Parisul sub tone de gunoaie (VIDEO)

Tomberoane de gunoi necolectate pe celebra Avenue des Champs-Elysées

Greva celor trei incineratoare din jurul Parisului care ard deşeurile parizienilor, are repercusiuni asupra colectei de tomberoane din capitala Franţei. Mii de tone de gunoi nu mai sunt strânse pentru simplu motiv că nu au unde să fie duse.

Turiştii dar mai ales locuitorii Parisului sunt exasperaţi de atitudinea greviştilor. „E o ruşine că serviciul public nu-şi face treaba. Câţiva grevişti blochează totul şi dau o imagine oribilă Parisului. E foarte neplăcut” ne spune o pariziancă.

Greva angajaţilor de la incineratoare a fost lansată în 23 ianuarie de sindicatul CGT. Cum deşeurile nu mai sunt arse, cei 3.000 de gunoieri şi cele 500 de camioane lucrează la ralenti sau deloc.

„Martinez (patronul CGT) ne cam agasează cu greva asta. Se pare că reforma pensilor e foarte proastă, nu mă pricep, dar nu aşa se procedează. Cum vreţi ca un preşedinte de Republică să dea înapoi de fiecare dată în faţa sindicatelor? Nu poate face asta!” afirmă o altă interlocutoare. „Aţi văzut cum arată Parisul? Uitaţi câte tomberoane sunt aici!”.

In lipsă de incinerare, o parte din deşeuri – déjà 70.000 de tone – au fost îngropate, ceea ce este anti-ecologic, „o catastrofă pentru mediu” spun specialiştii. Prefectul Parisului a rechiziţionat personal pentru a relansa, parţial, incineratorul de la Issy-les-Moulineaux. Rămân totuşi zilnic între 1.000 şi 1.500 de tone de deşeuri necolectate.

Cum greva costă 700.000 de euro pe zi şi cum e vorba de un serviciu public, consecinţele se vor resimţi repede pentru contribuabili când vor trebui să achite taxa de ridicare a gunoaielor.

Sindicatele cer mai departe retragerea proiectului de reformă a pensiilor şi recunoaşterea particularităţilor care caracterizează meseriile celor care lucrează cu gunoaiele.