ChangeNOW: Un chef român pentru un summit internaţional (Reportaj AUDIO şi FOTO)

20200130_095106.jpg

Summit-ul ChangeNOW are loc între 30 ianuarie si 1 februarie sub cupola lui Grand Palais din Paris
Summit-ul ChangeNOW are loc între 30 ianuarie si 1 februarie sub cupola lui Grand Palais din Paris
Image source: 
Vasile Damian

La Paris a început joi „ChangeNOW”, un summit internaţional consacrat soluţiilor pentru planetă. Concret, timp de trei zile, diverşi „actori” – firme, ONG-uri, asociaţii – îşi prezintă soluţiile pentru a răspunde încălzirii climatice, prezervării biodiversităţii, şamd. Summit-ul de la Paris are loc sub uriaşa cupolă de sticlă a lui Grand Palais şi reuneşte mii de participanţi, printre care şi un român!

Timp de trei zile Parisul este capitala schimbării, reuneşte cea mai mare adunare de inovaţii şi soluţii pentru planetă. Soluţii care să răspundă marilor mize precum încălzirea climei, curăţirea oceanelor, educaţia dar şi finanţarea acestor proiecte.

Animale marine fabricate din slapi uitati de oameni pe plaje (Foto: Vasile Damian)

Din spusele organizatorilor acestui summit, botezat „ChangeNOW”, „Franţa are toate cărţile în mână pentru a fi inima mondială a tranziţiei ecologice şi sociale: incubatoare, ecosisteme organizate şi nu în ultimul rând o dinamică concretizată prin semnarea acordului de la Paris în 2015”.

Dintr-un cauciuc reciclat se pot fabrica 3 perechi de pantofi de sport - cca. 150 euro perechea (Foto: Vasile Damian)

In uriaşul spaţiu oferit de Grand Palais – peste 10.000 m2 – sunt desfăşurate 9 mari „sectoare” sau teme: economia circulară, energia curată, oceanele, alimentaţia, şamd. Zeci dacă nu sute de standuri ale unor asociaţii, ONG-uri, firme mici sau mari, propun diverse soluţii. Cum să reciclezi plasticul dar şi alte deşeuri, inclusiv în opere de artă, cum se produc proteinele vegetale, cum poate o cutie să facă apa potabilă doar graţie soarelui, cum să cureţi apele oceanelor, şamd. Am văzut tencuiala care răceşte imobile fără electricitate dar şi coteţe de găini de instalat în oraşe – la Paris există déjà câteva.

Sistem de compresat PET-uri brevetat în aproape 60 de tàri (Foto: Vasile Damian)

Blugi fabricati din ...blugi reciclati (Foto: Vasile Damian)

La una dintre cele 4 scene dedicate conferinţelor i-am putut asculta pe fondatorul lui „ChangeNOW”, francezul Santiago Lefebvre dar şi pe Bertrand Piccard, fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Solar Impulse.

Principala scenà de la "ChangeNOW" (Foto: Vasile Damian)

Sunt aşteptaţi în trei zile, până sâmbătă seara, peste 20.000 de vizitatori şi vorbitori sau „actori” din mai bine de o sută de ţări.

Restaurantul "Les Philantropes" al chefului George Mihali (Foto: Vasile Damian)

Toată această lume, între două conferinţe, întâlniri sau interviuri, trebuie să şi mănânce undeva. Patru restaurante sunt la dispoziţia acestor oameni sub cupola lui Grand Palais. Unul dintre ele, „Les Philantropes”, aparţine chefului român George Mihali stabilit la Paris. L-am rugat să ne spună pentru început ce condiţii i-au impus organizatorii pentru a putea servi preparate culinare în aceste zile.

Chef George Mihali, prezent la summit-ul "ChangeNOW" de la Grand Palais din Paris (Foto: Vasile Damian)

Asculta interviul cu Chef George Mihali: