Reportaj RFI:”Muzeul Ocupației Sovietice trebuie păstrat. Dodon nu are de ce să-l închidă. Aici e istoria noastră”

79022872_1022835888070201_2841205709087965184_n.jpg

Image source: 
RFI/Valeria Vitu

Muzeul Ocupației Sovietice de la Chișinău, inaugurat în 2015 la inițiativa Partidului Liberal, ar putea fi închis, în orice moment. Instituția care urmează să ia oficial o decizie, în acest sens, este Ministerul Apărării de la Chișinău, condus de Victor Gaiciuc, fostul consilier al șefului statului. Igor Dodon a declarat recent că vrea să închidă Muzeul Ocupației Sovietice și să fie inaugurat un muzeu “normal, frumos și bun”. Dodon spune că în noul muzeu ar urma să se regăsească și steagul de luptă, făcut cadou de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, în timpul vizitei în R.Moldova. Recent, la muzeu a mers într-o vizită și ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță. Diplomatul, impresionat de ce a văzut, a declarat că muzeul trebuie să fie vizitat de toți.

Alexandru Munteanu, Nichifor Munteanu, Boris Urziv, Veneamin Musteață, Eugeniu Nacu sunt doar câteva nume ale eroilor care au decedat în conflictul armat de pe Nistru. Alături de alte câteva sute, aceste nume se regăsesc la Muzeul Ocupației Sovietice, o expoziție permanentă în cadrul Muzeului Militar, pe o placă comemorativă în memoria celor care au luptat pentru reintegrarea țării. Este de fapt, o sală special amenajată care amintește vizitatorilor ce s-a întâmplat, în 1992.

Pe lângă sala dedicată conflictului armat din Transnistria, în incinta Muzeului Militar, care a început a fi amenajat încă din 1994, găsim și alte săli de expoziție permanentă - pornind la perioada antică, războaiele daco-romane, perioada medievală, cea modernă. Aici aflăm despre războaiele ruso-turce, primul război mondial. Avem și perioada interbelică, dar și cel de-al doilea război mondial. Un spațiu important este acordat deportărilor. 

Exponatele constituie obiecte de provenienţă militară, preponderent sovietică şi pot fi grupate în câteva categorii în funcţie de destinaţia pe care au avut-o în timpul războiului. Expoziţia prezintă o vastă gamă de arme, inclusiv aruncătoare de mine sau obiecte explozibile, piese de vestimentaţie militară, uniforme, muzeul prezentând în exclusivitate uniforma trupelor NKVD, căşti aparţinând diverselor armate participante la război, materiale de propagandă, utilizate de sovietici în timpul războiului.

Chiar la intrare în Muzeul Militar, vizitatorii pot afla mai multe despre constituirea Sfatului Țării.”Pe parcursul anului 1917, militarii basarabeni au organizat comitete ale ostașilor în tot imperiul rus. La 20-27 octombrie, își desfășoară lucrările congresul militar moldovenesc, care a declarat autonomia Basarabiei și au organizat Sfatul Țării- ca instituție supremă în teritoriu. Pentru stoparea anarhiei și dezordinilor din teritoriu, la începutul anilor 1918 populația autohtonă cere intervenția armatei române. Iar la 27 martie 1981, Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România”. 

Iar la ieșire am dat de cartea de impresii a muzeului. Zeci de mesaje în română, rusă, engleză sunt lăsate aici, din octombrie 2019 încoace, și asta ar fi după anunțul lui Dodon legat de închiderea muzeului.

Un proaspăt mesaj vine de la veteranii conflictului militar de pe Nistru din Asociația Tiras - Tighina. ”Muzeul ocupației imperiului rus este adevărul istoric viu pe înțelesul tuturor, baza educației tinerei generații. Muzeul va fi apărat”.

”Muzeul va fi apărat pentru că reprezintă adevărul istoric, este o expoziție care aduce cunoașterea tragediei neamului românesc ce nu trebuie uitată”, scrie Veaceslav Verlan, președintele comitetului de salvare a complexului memorial ”Cimitirul eroilor”.

”Moldova trezește-te”, ”Istoria nu iartă”, ”Acest muzeu m-a impresionat până la lacrimi, m-a făcut să retrăiesc clipele de cândva cu adevărat”, sunt alte câteva mesaje lăsate în cartea de impresii.    

Valeriu este vorbitor de limbă rusă. L-am zărit în ograda Muzeului Militar unde are loc o expozție de tehnică militară și armament.

L-am întrebat pe bărbat ce crede despre intenția șefului statului de a închide Muzeul Ocupației Sovietice.

”Eu nu înțeleg de ce Dodon vrea să închidă acest Muzeu al Ocupației Sovietice. El nu deranjează pe nimeni, trebuie păstrat. Ceea ce avem aici e istorie. Și nu vorbim doar de tragedia acestui popor, dar și de educarea generațiilor. Tineretul trebuie să afle ce s-a întâmplat în trecut, cu adevărat. Acum ei nu prea știu multe, e o problemă. Avem o patrie, ea trebuie apărată, să știm cum o facem. Eu cred că Dodon face multe greșeli. Trebuie să țină cont de părerile oamenilor, dar să nu-și impună punctul de vedere. El trebuie să soluționeze alte probleme, la nivel internațional. Ce are el în comun cu acest muzeu? Aici nu vorbim de armament, aici vorbim de un muzeu. Nu este un subiect care trebuie să-l preocupe”, ne spune bărbatul.

Dodon: ”Trebuie de făcut un muzeu bun. Aici e un muzeu al nu știu cărei ocupații. El trebuie închis”

”Trebuie de făcut un muzeu bun. Aici e un muzeu al nu știu cărei ocupații. El trebuie închis, dacă încă nu a fost. Și să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos, în care să se regăsească și drapelul de luptă pe care ni l-a dăruit Șoigu, care s-a aflat aici pe 24 august, în ziua eliberării Moldovei”, a afirmat Dodon.

Partidul Liberal a condamnat, la scurt timp, intențiile lui Dodon, menționând că nu va admite închiderea Muzelui Ocupației Sovietice. ”Orice încercare de a atinge Muzeul Ocupației Sovietice de către Dodon va fi imediat blocată prin toate mijloacele democratice: proteste pașnice, blocarea intrarii în clădire, greva foamei”, au declarat liberalii.

Ioniță:”Să sperăm că ne vom trezi și ne vom da seama și încotro trebuie să mergem”

”Muzeul de Istorie Militară, cu toate expozițiile sale, trebuie să fie cunoscut de toți.Un muzeu extraordinar de bine făcut în Republica Moldova, un muzeu care vorbește despre istoria noastră comună, un muzeu care ne-a ajutat pe noi toți să înțelegem că avem nu numai că avem aceeași istorie și că vorbim aceeași limbă, dar practic avem aceeași strămoși, aceeași domnitori și până la un punct am trăit aceleași drame. Un muzeu care, cred eu, trebuie să fie vizitat de toți. Doar așa vom înțelege cine suntem, de unde venim. Să sperăm că ne vom trezi și ne vom da seama și încotro trebuie să mergem”, a declarat, la rândul său, Daniel Ioniță, ambasadorul României în R.Moldova, citat de Radio Chișinău.

Solicitat să comenteze afirmațiile lui Dodon, diplomatul a menționat că ”este rolul politicienilor să adopte acele decizii înțelepte. Mie mi se pare că acest muzeu spune o istorie reală, spune o istorie despre o perioadă care a fost și cred eu că acest muzeu, cu tot ce are el înăuntru, trebuie să fie cunoscut de toți. După cum spunea Iorga: “Doar cunoscându-ne trecutul, vom fi în stare să evităm greșelile și să mergem mai departe. Au fost deportări, a fost foamete, au fost foarte multe suferințe atunci. A fost o suferință pe care și noi am cunoscut-o în România, dar nu la anvergura celor care au trăit-o aici în Basarabia”, a menționat Daniel Ioniță.

În luna octombrie șeful statului l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară, Vitalie Ciobanu și la numit în această funcție pe Alexandru Chirilenco. Acesta a afirmat pentru presă că expoziția funcționează în continuare, iar soarta ei depinde de decizia ministrului Apărării și a Comandantului Suprem al Forțelor Armate care este șeful statului, Igor Dodon. 

 
Un reportaj de Valeria Vitu