Clujul, vicecampion la urne în turul 2 la prezidențiale

primele_rezultate_partiale_bec_alegerile_locale.jpg

Un deputat independent depune un proiect pentru amânarea alegerilor parlamentare pentru martie anul viitor
Un deputat independent depune un proiect pentru amânarea alegerilor parlamentare pentru martie anul viitor
Image source: 
RFI (arhivă)

Clujul a fost pe locul doi în țară, după județul Ilfov, la prezența la urne, urmat de județul Sibiu, arată datele colectate în timp real de Biroul Electoral Central. Cum s-a desfășurat votul la Cluj?

În cele 664 de secții de votare amenajate în întreg județul Cluj, au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale aproape 380.000 de oameni, ceea ce a situat județul Cluj pe locul doi în România, cu o prezență de 62,06 procente. Deși procentul județului Ilfov este mai mare, de 68,58, ca număr absolut de alegători care și-au exprimat votul Clujul depășește Ilfovul cu peste 130.000 de oameni. În timp ce pentru unii votul în sine este o datorie civică, pentru alții a reprezentat o ultimă încercare înainte de a lua decizia de emigra din România.

La Cluj a votat și președintele UDMR Hunor Kelemen. La închiderea urnelor, el l-a felicitat pe președintele Klaus Iohannis pentru rezultat. În plus, el a explicat și de ce în județele Harghita și Covasna procentul de participare a fost de abia de un sfert din numărul total de alegători: nimeni nu le-a cerut votul, decât cu două zile înainte de alegeri. În plus, Hunor Kelemen a declarat la Cluj că este convins că Iohannis va acționa mai hotărât în acest mandat, nefiind presat de câștigarea următoarelor alegeri prezidențiale. 

”În următorul an așteptăm de la președintele Iohannis o acțiune fermă în ceea ce priește educația, infrastructura și problemele mari ale societății, așteptăm o schimbare de atitudine față de fiecare cetățean și față de comunitatea maghiară, și sunt convins, că se vor găsi soluțiile prin care România va deveni o țară mai bună și mai faină pentru toți cetățenii ei”, a declarat Hunor Kelemen.

Cât despre votul, în sine, de la Cluj, nu au existat incidente notabile. Mobilizarea clujenilor a avut și consecințe organizatorice. O secție de votare a trebuit să își întrerupă, temporar, activitatea, pentru că a epuizat buletinele de vot. Secția s-a redeschis după ce autoritățile au adus un supliment de buletine de vot.

Ascultă AICI reportajul de la Cluj