The Clash - London Calling - 40 de ani de la un album celebru

london_calling1.jpg

Image source: 
Petru Clej

La Londra s-a deschis o expoziție consacrată împlinirii a 40 de ani de la apariția albumului London Calling al formației The Clash - unul dintre cele mai faimoase albume de muzică rock din istorie. Albumul a apărut într-o perioadă zbuciumată a istorie britanice. 

Expoziția constă într-o singură cameră la Museum of London și cuprinde exponate ca ghitara spartă a basistului Paul Simonon de la concertul de la New York Palladium, obiecte de îmbrăcăminte ale membrilor acestei formații dn perioada de glorie a muzicii punk.

De la difuzoare se aud în buclă melodii di album, mai ales celebra London Calling - Aici Londra - care dă titlul LP-ului. 

Pe un panou sunt extrase din presa vremii, despre The Clash, dar și despre victoria în alegerile parlamentare a Partidului Conservator, condus de Margaret Thatcher. 

"Maggie" - cum era supranumită, avea să devină prima femeie prim ministru britanic și care avea să aducă schimbări profunde, politice, economice și sociale și a cărei influență ideologică a contribuit la prăbușirea în 1989 a regimurilor comuniste din Europa. 

Fan francez

Expoziția este deschisă până pe 19 aprilie 2020 și chiar de la debut a stârnit interesul unor turiști veniți special din străinătate pentru a o vizita. 


Image source: 
Petru Clej

Stau de vorbă cu un francez de 55 de ani venit special din Franța la Londra la această expoziție. E un fan al formației The Clash de la vârsta de 15 ani și o consideră cea mai mare formație de muzică rock din  toate timpurile.

Eram tânăr aveam 15 ani când am descoperit acest album, care mi-a trezit conștiința politică, conștiința muzicală. Da, sunt un om mai degrabă de stânga”, spune fan-ul francez al formației The Clash.

Albumul London Calling, care include 18 melodii, s-a vândut în peste cinci milioane de copii, iar melodia care dă titlul albumului a devenit un fel de imn al Londrei.

Maggie și Boris

London Calling este considerat unul dintre cele mai mari albume din istoria muzicii rock, apărut într-un an de cumpănă în istoria Marii Britanii.

Presa din 1979
London Calling a apărut la doar câteva luni după venirea la putere a lui Margaret Thatcher
Image source: 
Petru Clej

Actualul prim ministru, Boris Johnson, mare fan al lui Margaret Thatcher, avea și el 15 ani în 1979 și azi declară că The Clash este formația lui preferată.

Revista New Musical Express a relatat că această afirmație a stârnit protestul fanilor The Clash pentru care Margaret Thatcher și Partidul Conservator sunt văzuți ca inamicul.

Dincolo de politică însă, The Clash și albumul London Calling rămân, chiar și după 40 de ani, un reper de bază în muzica rock din întreaga lume.

 
Ascultați reportajul realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ