Reportaj RFI... în Bali: Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume

bali.jpg

Darma, ghidul de la ferma de cafea din Bali
Darma, ghidul de la ferma de cafea din Bali
Image source: 
Ana Maria Florea Harrison

„Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lume. Aceste... pisici, mănâcă boabele de cafea și apoi le... defechează. Sătenii le culeg și le procesează. Îți bați joc de mine....”, zice Jack Nicholson către Morgan Freeman, prietenul lui din filmul „Ultimele Dorințe”, alături de care a compus o listă cu lucruri trăsnite pe care să le facă înainte de a muri. Jack Nicholson trebuie să bea Kopi Luwak. O fi adevărat? N-o fi adevărat? RFI a fost în Asia să verifice...

Povestea acestei cafele pare desprinsă dintr-o emisiune de pe Animal Planet, dar este atât de ciudată, încât este greu de imaginat că oamenii ar bea Kopi Luwak (Kopi înseamnă cafea în limba indoneziană, n.r.). Nu și în Indonezia, unul dintre cei mai mari producători mondiali de Kopi Luwak.

Am vizitat de puțin timp o fermă de cafea din Bali, unde ne-a întâmpinat Darma, un tânăr balinez cu zâmbet larg care ne-a vorbit mai întâi despre plantele de cafea pe care le cultivă și diferența dintre Arabica și Robusta. La un moment dat, ne-a arătat o cușcă în care stătea somnoros, un animal mare cât un raton, cu bot de șoricel. „Acesta este Luwak-ul, un animal înrudit cu oposumul. Noi îl numim Luwak, dar în engleză i se spune civet sau pisica de palmier. El face cafeaua”, ne-a spus Darma.

Luwak sau pisica de palmier
Luwak sau pisica de palmier
Image source: 
Wikipedia

Poftim? Cum adică el face cafeaua? Și Darma a început să povestească.

„După ce olandezii au colonizat Indonezia, au înființat plantații de cafea, doar că localnicii nu puteau lua cafea de la plantații. Fermierii au văzut că aceste animale mâncau cafeaua, dar nu o digereau, boabele rămâneau tot întregi. Așa că fermierii au spălat boabele defecate de Luwak, le-au uscat și le-au pisat. Când le-au încercat, le-a plăcut. E cea mai bună cafea deoarece Luwakul alege boabele de cea mai bună calitate înainte să le înghită. E o metodă de selecție mai bună decât a oamenilor care le culeg pe toate, chiar și pe cele galbene sau verzi,” spune Darma.

Pe măsură ce tânărul povestea despre colonii și plantații de cafea, mi-am amintit de filmul cu Jack Nicholson. Deci povestea era adevărată. Ca și pe personajul lui Morgan Freeman, m-a pufnit râsul. Și tânărul ghid râdea de surpriza vizitatorilor europeni, dar a ținut să ne explice că nu glumește și ne-a arătat inclusiv, să-i spunem așa, materia primă.

„Așa arată fecalele de Luwak. Așa arată înainte ca noi să le procesăm... Curățăm boabele și iată ce obținem: boabele de cafea au trei coji, iat-o pe aceasta roșie, o dăm jos, urmează a doua coajă tare, pe care o dăm jos și ajungem la coaja numărul trei, foarte netedă, ca la alune.

Reporter: Bine, dar boabele acestea nu miros?

Darma: Nu e nici un miros, înainte să procesăm fecalele, ele se usucă, iar mirosul dispare. Așa, după ce am extras boabele, le fierbem în apă timp de 20 de minute, apoi le uscăm timp de trei zile. După ce s-au uscat, punem boabele la prăjit între 45 de minute și o oră, până se înnegresc. După prăjire, le pisăm manual, apoi strecurăm cafeaua și bucățile mai mari rămase din bob se pisează din nou. Toate etapele se fac manual, nu avem nici un utilaj.”

în Dreapta Darma, ghidul de la ferma de cafea din Bali.
Darma, ghidul de la ferma de cafea din Bali.
Image source: 
Ana Maria Florea Harrison

500 de dolari kilogramul de cafea

Ferma la care lucrează Darma este una dintre multele din Indonezia. În Bali, nu doar cafeaua se vinde foarte bine, ci și povestea ei.

„Darma: Activitatea noastră constă în turism și export de cafea. Producem mai multe sortimente de cafea și ceai. Avem cafea balineză, Cafea Luwak, cafea cu vanilie, cu ginseng, tumeric.

Reporter: Dar aceasta este cea mai interesantă...

Darma: Da, Luwak este cea mai scumpă. Pentru o ceașcă de cafea, prețul este 50.000 de rupii. 100 de grame costă 400.000 de rupii, 200 de grame – 760.000, iar 500 de grame costă 1,8 milioane de rupii.”

Un dolar înseamnă 14.000 de rupii indoneziene, 1,8 milioane de rupii valorează 112 dolari. Prețul de producător pe kilogram este 225, dar în Occident costă mai mult decât dublu. Nu se găsește ușor și este considerată o delicatesă.

 

Cât de fericit este producătorul cafelei - Luwakul?

Și, ca orice lucru rar, povestea are și o parte mai puțin plăcută. Cerința de Kopi Luwak a crescut atât de mult, încât au apărut tot mai multe ferme în Asia. Producția nu mai este una artizanală. Animalele nu mai trăiesc în libertate, iar asta ridică o problemă pentru Asociația Balineză de protecție a animalelor, BAWA. Aceasta atrage atenția pe site-ul său că Luwakul sau pisica de palmier, este un animal nocturn și timid, vânat cu capcane și câini și vândut fiermierilor. La ferme, animalelor li se dă prea multă cafea și se îmbolnăvesc. BAWA susține pe site-ul său că, deși pe ambalaj poate scrie că provine de la animale sălbatice, foarte puțină cafea respectă ce scrie pe cutie. O tânără voluntară balineză de la unul dintre birourile BAWA din Sanour-Bali, mi-a spus, însă, că nu la toate fermele, animalele sunt tratate prost. L-am întrebat și pe Darma despre acest subiect.

Luwak la ferma de cafea din Bali
Luwak la ferma de cafea din Bali
Image source: 
Ana Maria Florea Harrison

„Aici avem doar trei animăluțe, doar pentru a le arăta turiștilor. În Kintamani (Bali, n.r.), însă, avem mai mult de 200 pentru producția de cafea.

Reporter: Am auzit de această poveste, dar credeam că este doar o poveste, nici nu ma gândeam că e adevărat. Și cum sunt animalele? Se îngrașă de la atâta cafea?

Darma: Nu, luakul nu mănâcă numai boabe de cafea. Îi hrănim și cu banane, papaia, iar uneori mănâncă și pui. De ce îi ținem în cuști? Dacă i-am lăsa liberi pe aici, știți, sunt mulți vânători în Bali. Pur și simplu i-ar vâna alți oameni.

Reporter: Cine știe, poate într-o zi vor fi liberi?

Darma: Da! Noi nu îi ținem decât un an, apoi le dăm drumul în pădure și ținem puii. Și tot așa. La noi nu stau decât un an.”

Până la urmă ce gust are această rară și controversată Kopi Kuwak? Cum nu beau cafea, l-am întrebat pe unul dintre turiștii de la ferma lui Darma.

„E bună, aș vrea să o încerc și cu lapte”, răspunde englezul obișnuit să bea neapărat atât ceaiul, cât și cafeaua, numai cu lapte...