”UE-Moldova Împreună mai puternici”.Tineri moldoveni, informați despre UE și valorile europene

poza_tineri.jpg

Tinerii Ambasadori Europeni, pregătiți să ajungă în zece școli din țară pentru a le povesti elevilor despre UE și valorile ei

În R.Moldova a fost lansată recent o amplă campanie de informare cu genericul ”UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri”. Delegația UE la Chișinău și Ministerul Educației și Cercetării din R.Moldova, organizatorii acestei campanii, își propun să sporească nivelul de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de Uniunea Europeană cetățenilor R. Moldova.

În timpul campaniei, în jur de 300 de mii de elevi din peste 1200 de școli din Moldova vor participa la o lecție specială despre oportunitățile de educație oferite de UE. În această perioadă, în școli și universități sunt organizate discuții publice ”Vorbește cu Europa”. Astfel, tinerii pot interacționa direct cu beneficiarii programelor UE, pot să le cunoască poveștile și să afle detalii despre Erasmus+, eTwinning, Erasmus+ Youth, Educația vocațională și neformală.

Tinerii ambasadori europeni vor merge în 10 localități din țară unde vor discuta cu tinerii despre posibilitățile oferite de UE, le vor vorbi despre experiența pe care au trăit-o în acest proiect inedit.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu Onofrei, le-a mulțumit tinerilor ambasadori pentru implicare, menționând că această campanie este deosebit de importantă, în special în contextul situației curente din țară, ”când avem cu toții o fereastră de oportunitate pentru o reală schimbare”.

”Elevii trebuie să învețe din experiențele tinerilor care au beneficiat deja de avantajele oferite de proiectele europene. Profesorii trebuie să cunoască și mai bine posibilitățile prin care pot avansa profesional și își pot ajuta elevii să capete încredere în forțele proprii și să se gândească la un viitor european pe care, împreună, îl putem construi aici, acasă”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

La rândul său, șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko a dat asigurări că UE va susține, în continuare, modernizarea sectorului educațional din R.Moldova. ”Este o inițiativă la care ținem foarte mult, pentru că tinerii sunt o prioritate- cheie pentru Uniunea Europeană în Republica Moldova”.

”Vrem să aducem mai aproape de tineri informația și să vă oferim o viziune despre modul în care aceste oportunități pot fi utilizate în viața de zi cu zi - proiecte comunitare, mobilizare, activism civic, exemple de bune practici și povești de succes inedite. Să ilustrăm beneficiile tangibile pe care le generează asistența UE în domeniul educației atât pentru elevi, studenți și cadre didactice, cât și pentru familiile lor, pentru comunitatea lor și pentru întreaga țară. Vom face acest lucru, venind în școala și universitatea dvs., dar și la Centrele de informare ale UE și Eurocluburile pe care le-am deschis în acești ani”, a spus ambasadorul Michalko.

Campania națională de informare ”UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” este parte a unei campanii regionale cu același generic, desfășurată de Proiectul EU4Youth din cadrul Programului EU Neighbours East concomitent în toate țările Parteneriatului Estic. În Republica Moldova, campanie este implementată de Proiectul UE ”Comunicare strategică și suport pentru mass-media”.   

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre campania de informare UE-RM, lansată la Chișinău