Bruxelles View: roata din capitala Europei

roata_the_view.jpg

roata din Bxls
Roata poate fi the eye of Europe sau doar o instalatie temporara
Image source: 
RFI/Mihaela Gherghisan

După Londra, Paris și Budapesta, Bruxelles are de acum propria-i roată, o instalație gigantică montată experimental pentru trei luni. Dacă atracția se dovedește populară, ea poate rămâne aici definitiv.

De ce n-ar avea și Bruxelles un fel de London Eye, acea roată imensă care poate oferi ocazia de a vedea orașul de sus? 

Instalația, montată săptămâna trecută doar de probă pentru trei luni, se găsește în Piața Palatului de Justiție, pe o colină deasupra orașului. 

Proprietarul instalației, René Bufkens – care a mai încercat această experiență acum patru ani la Bruxelles, dar în alta locație,  speră ca acum prezenta atracției se va prelungi întrucât, spune el, Bruxelles trebuie să dețină propria sa roată. 

Pentru un preț modic -8 euro - vizitatorul beneficiază de zece minute de „plimbare” la 100 de metri deasupra orașului. 

În timpul zilei,  ceea ce se vede prin pereții cabinei de sticlă nu este tocmai spectaculos. 

Bruxelles este un oraș gri de felul său, nu doar din cauza ploilor dese, ci pur și simplu fiindcă nu a fost gândit altfel. 

De pe colina Palatului de Justiție (Place Poulaert) unde există deja un post turistic de observație, roata ne ridică și mai sus. 

Se pot vedea, în zare, cupola verde a Bazilicii din Koelkelberg, Atomiumul, turnul primăriei orașului (în Grande Place), turnul de la Gare de Midi și reputata Avenue Louise. 

La doi pași, Palatul de Justiție văzut de sus oferă o priveliște deosebită. Cupola sa aurită (proaspăt renovată) dar și schelele de renovare care au fost puse în urmă cu câteva decenii provoacă un contrast. Clădirea ar putea fi frumoasă (la origine era chiar foarte frumoasă), dar pentru moment nu este.

În rest, privirea alunecă peste o aglomerare de case cu acoperișuri terne și ziduri gri. Dintr-un anume unghi, ochii plonjează direct în curtea liceului Robert Catteau, o fostă închisoare, aflată chiar alături.

Seara însă, când luminile orașului se aprind și roata strălucește în nuanțe de mov, albastru și verde, totul capătă o alta dimensiune. Avenue Louise se vede clar pâna spre Bois de la Cambre, șerpuită și alunecoasă. Se văd ferestrele hotelului The Hotel, privilegiat de președinții americani și luminile discrete ale magazinelor de lux de pe Toison d’or. 

Sunt doar câteva zile de când atracția funcționează și vestea încă nu s-a răspândit. La Bruxelles, vremea e schimbătoare acum, puțin soare, ceva vânt, o mică ploaie, publicul nu e numeros. Unii se apropie de roată, dar n-au intenția să se îmbarce pentru un tur. Preferă să privească orașul doar așa, ca de obicei, de pe colină. 

Altii au încercat experiența, o consideră interesantă, dar mai mult pentru turiști, nu pentru bruxellezi... Cu toate acestea, am întâlnit și bruxellezi cu adevărat încântați de idee.

În fine, vom ști doar în decembrie dacă Bruxelles va avea roata sa permanentă sau nu; în așteptarea verdictului dat de public și de primărie, roata se va muta atunci pentru câteva săptămâni la „Plăcerile iernii”, adică târgul de Crăciun de lângă Grande Place.  

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan