Iași, tururi gratuite pentru turiști

rep.jpg

Mihai Bulai, prodecan al Facultăţii de Geografie şi Geologie a Universității Alexandru Ioan Cuza, este ghid și inima proiectului "Iași Travel"

Iași Travel.  O inițiativă mai puțin obișnuită. Studenţii şi masteranzii Facultăţii de Geografie şi Geologie, pasionaţi și de istorie,  sunt ghizi pentru turiștii străini și români veniți în Capitala istorică a României.  În fiecare zi, la ora 18, în Piața Unirii din Iași, ghizii îi așteaptă pe turiști.Iar oferta este una generoasă. Tur de două sau de trei ore. Sau la alegere șapte trasee. Iaşiul Artelor, Iaşiul Unirii, Iaşiul Comunismului, Iaşiul Pelerinului, Iaşiul Evreiesc, cel Romantic sau Activ. Și elevii din Iași redescoperă orașul cu ajutorul ghidului. 

Mihai Bulai, prodecan al Facultăţii de Geografie şi Geologie a Universității Alexandru Ioan Cuza ne este ghid. El este și inima proiectului "Iași Travel".  În adidași, pantaloni trei sferturi și cămașă. Legitimația e la vedere. Iar ochii râd sub coama de păr blond. Suntem în Piața Unirii. A început turul.

Mihai Bulai este ghid pentru un grup de elevi de liceu din Iași. Profesorii lor spun simplu că au constatat că elevii nu știu istoria orașului lor așa că au luat măsuri. Punctul de plecare este statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Mihai întreabă, liceenii fac ochii mari. 24 ianuarie 1859 este data la care a avut loc ceea ce numim Mica Unire. Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Din Iași, cum a aflat domnitorul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza că a fost ales și în Țara Românească?  întreabă ghidul. Liceenii încearcă să găsească răspunsul corect: „Prin bîrfă? Din om în om? Cu caleașca? Cu porumbelul? Dintr-o scrisoare?"  Și așa află unii dintre liceeni de telegraf.

Și Piața Unirii trece prin istorie. Și arhitectură . Și povești. Ochii liceenilor strălucesc. Parcă așa istoria e altfel. Profesorul Mihai Bulai continuă să provoace. Are brațele pline de fotografii. 

Ajungem în perioada comunista.Suntem tot în Piața Unirii.

Liceenii au ochii mari și au uitat ca stau în picioare în soare de jumătate de ora. Sub picioarele noastre redescoperim mozaicuri. Istoria lor este fascinantă. 

Poveștile curg timp de două ore. Ieșeni, români sau străini. Turul ghidat este o poveste o altfel de poveste despre capitala istorică a României. Iașul se vede acum altfel!

 

Ascultă reportajul integral aici:

Iași Travel, tururi gratuite pentru turiști