Mucem, un muzeu pentru Mediterană (Video)

img_20190404_175233.jpg

Mucem gàzduieste pânà în iunie o expozitie a 8 artisti români
Mucem gàzduieste pânà în iunie o expozitie a 8 artisti români
Image source: 
Vasile Damian

Muzeul civilizaţiilor din Europa şi Mediterană (Mucem) şi-a deschis porţile la Marsilia în iunie 2013. Pe mai bine de 40.000 m2, Mucem este dedicat istoriei civilizaţiilor mediteraneene. Colecţiile sale provin, în mare parte, de la Muzeul de arte şi tradiţii populare din Paris.

„Misiunea muzeului este de a reflecta asupra schimburilor mediteraneene şi europene graţie unor expoziţii, fie de artă, fie tematice. Astfel, am evocat deşeurile sau chestiuni legate de fotbal. Nu vrem să fim un muzeu clasic de artă” spune Jean-François Chougnet, preşedintele Mucem.

 

 

Muzeul deţine în rezervele sale un milion de obiecte din care însă doar 350.000 au fost inventariate. Mucem expune într-o galerie permanentă, zisă „a Mediteranei”, dar dispune şi de un vast spaţiu pentru expoziţii temporare.

Clădirea Mucem a fost realizată de arhitectul francez Rudy Ricciotti. Cubul care formează structura clădirii are latura de 72 de metri şi stă pe circa 300 de stâlpi. Intregul este înconjurat de o adevărată dantelărie din beton care oferă efecte optice superbe, mai ales în zilele însorite, lucru destul de des pe malul Mediteranei, mai exact în portul Marsiliei unde se află amplasat acest superb muzeu.

Mucem este vizitat anual de aproape 600.000 vizitatori fiind un adevărat pol de atracţie pentru întrega metropolă marseieză. In 2015, Mucem a primit premiul muzeului din partea Consiliului Europei.

Până pe 23 iunie, 8 artişti români expun la Mucem în cadrul expoziţiei „Persona” axată pe noţiunea de identitate.