„She Runs” la Paris: eveniment mondial cu participare românească

img_1462.jpg

Grupul de liceene de la Colegiul "Mihail Cantacuzino" din Sinaia participà la Paris la evenimentul She Runs
Grupul de liceene de la Colegiul "Mihail Cantacuzino" din Sinaia participà la Paris la evenimentul She Runs
Image source: 
Tiberiu Serbulea

La Paris are loc prima ediţie a unui eveniment şcolar mondial: „She Runs, Active Girl’s Lead”. Organizat de Federaţia internaţională a sportului şcolar cu sprijinul Comisiei europene prin programul Erasmus +, evenimentul reuneşte la Paris peste 1.500 de liceene franceze şi alte 500 venite din 35 de ţări din lumea întreagă. Din grupul de fete venite din afara Franţei, fac parte şi 16 tinere originare din România.

Participantele la „She Runs, Active Girl’s Lead” au un program extrem de încărcat la Paris. Au făcut sau mai au de realizat o serie de activităţi sportive – printre care o cursă pe malul Senei, derulată miercuri – dar iau parte şi la evenimente educative sau culturale. Liceenele au putut de exemplu vizita locaţiile din Paris pe care sunt prevăzute competiţii la Olimpiada de vară din 2024. Au fost promovate şi situri insolite ale capitalei franceze sau altele care amintesc de figurile de seamă ale cauzei feminine – Simone de Beauvoir şi Louise Michel, de exemplu.

Delegaţia română la acest eveniment a fost compusă din 16 fete, toate de la colegiul „Mihail Cantacuzino” din Sinaia. Am stat de vorbă cu două dintre ele, Maria Toma şi Ioana Zăvoianu, ambele în vârstă de 17 ani.

O parte din grupul de liceene din Sinaia venite la Paris la "She Runs" (Foto: Vasile Damian)

Tiberiu Serbulea este unul dintre cei 4 adulţi veniţi cu liceenele din Sinaia. L-am întrebat cum au fost selectate aceste tinere, cu ce mesaj au venit din România şi cu ce mesaj se vor întoarce acasă.

Pentru ca toată lumea să contribuie la o lume mai bună, sutele de liceene, franceze sau străine, reunite la Paris în aceste zile, au avut ocazia de asemenea să participe la o conferinţă pe tema legăturii dintre sport şi dezvoltarea leadership-ului feminin. De notat că întreaga manifestare „She Runs, Active Girl’s Lead”, a avut ca „naşi” o serie de „ambasadori” de renume precum înotătorul Camille Lacourt şi campioanele mondiale, Estelle Mossely, la box, şi Laurence Fischer, la karate. Aceasta din urmă ne mărturiseşte că dacă la vremea ei de liceană ar fi avut ocazia să participe la un astfel de eveniment, cariera ei ulterioară ar fi fost poate mai precoce. „Ceeace fac aici la Paris acum va fi un accelerator pentru ele, un moment extraordinar, şi asta graţie sportului”.

Unele evenimente din cadrul "She Runs" s-au derulat în fata Primàriei Parisului (Foto: Vasile Damian)

„She Runs” la Paris: eveniment mondial cu participare românească
629

Facebook comments