Noaptea ideilor sau cum luptăm contra fake news

atelier_fake_news.jpg

Atelier de fake news Active Watch
Atelier de fake news Active Watch
Sursa imaginii: 
Facebook, Mircea Toma - Active Watch

Fake News sau știri false, iată unul dintre pericolele care amenință lumea modernă și care poate schimba harta lumii în urma alegerii lui Donald Trump sau a Brexitului. Deși sintagma pare modernă, fenomemul este vechi de când lumea. Ce-i dă foarte mult carburant în zilele noastre este puterea pe care au căpătat-o internetul și rețelele de socializare. Nu, nu trebuie să renunțăm nici la una și nici la cealaltă, dar cum ne putem apăra totuși de știri false?

Fake news. Cuvintele sunt luate de noi ba în serios, ba în glumă și asta datorită unui om foarte important: președintele american Donald Trump care a învins-o pe Hilary Clinton după o campanie în care rețelele de socializare au fost invadate de povești care mai de care mai îngrozitoare despre candidata democrată. Una dintre ele spunea de exemplu, că Hilary Clinton vânduse arme către Statul Islamic. După ce a devenit președinte, Donald Trump și-a făcut un obicei din a numi orice informație care nu îi place – fake news. Și totuși știrile false nu sunt ceva nou. Dezinformarea a fost folosită ca instrument politic dintotdeauna. Problema este că în zilele noastre, informația circulă atât de repede pe rețelele de socializare, iar rețelele au algoritmi care pot ținti direct anumite grupuri din populație, încât o știre falsă devine o armă de temut.

Institutul Francez din București a organizat recent un eveniment numit La nuit des idees – Noaptea ideilor, iar unul dintre atelierele organizate aici de ONG-ul ActiveWatch fost dedicat știrilor false.

Ascultă reportajul realizat de Ana Maria Harisson: