Protestatar Cluj: O nouă ordonanță de urgență ar fi echivalentă unei declarații de război

cluj.jpg

Protestatarii ieșiți în stradă joi seara la Cluj avertizează că cea mai mare greșeală a autorităților ar fi emiterea unei ordonanțe de urgență care ar putea scoate basma curată condamnații penali din politică.
Protestatarii ieșiți în stradă joi seara la Cluj avertizează că cea mai mare greșeală a autorităților ar fi emiterea unei ordonanțe de urgență care ar putea scoate basma curată condamnații penali din politică.
Image source: 
RFI România/Bianca Pădurean

Protestatarii ieșiți în stradă joi seara avertizează că cea mai mare greșeală a autorităților ar fi emiterea unei ordonanțe de urgență care ar putea scoate basma curată condamnații penali din politică, dintre care ultimul a fost președintele PSD Liviu Dragnea, condamnat, tot joi, la închisoare cu executare. Ei spun că vor face din Piața Unirii din Cluj o nouă Piața a Universității, din care nu vor pleca până la căderea Guvernului Dăncilă. 

În urma aflării sentinței Înaltei Curți de Casație și Justiție, care l-a condamnat pe președintele PSD Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la DGSAPC Teleorman, clujenii au ieșit, din nou, în stradă. În continuare ei cer demisia Guvernului. Ei acuză politicienii de la putere că au făcut toate eforturile de a modifica legislația pe repede înainte, pentru a putea scăpa ei înșiși de condamnările penale.

”Este clar, cel puțin pentru mine, că toate această modificare a fost făcută în interesul unora care au probleme cu Justiția în momentul de față. Părerea mea personală este că unele dintre aceste modificări într-adevăr trebuiau făcute, dar persoanele care au încercat să le facă și modalitatea în care le-au făcut duce la neîncrederea totală a populației în aceste modificări”, a spus unul dintre clujenii ieșiți în stradă.

Protestatarii clujeni au pornit într-un marș prin oraș, apoi s-au oprit câteva minute în fața Palatului Justiției, pentru a-și arăta solidaritatea față de judecători și pentru a cere independența Justiției. Oamenii spun că cea mai mare greșeală a autorităților ar fi darea unei noi ”Ordonanțe de Urgență 13”.

”Prima și cea mai periculoasă acțiune pe care o vor face este cea de a da o Ordonanță de Urgență, un nou ”OUG 13. Îmi doresc să nu facă greșeala acasta, pentru că să dai acuma, în momentele acestea de tensiune, o ordonanță de urgență e echivalentul unei declarații de război. Ei sunt o mână de oameni, cu totul aparatul lor administrativ, iar noi suntem o țară întreagă. Și nu o să cedăm”, a spus un alt protestatar de la Cluj.

”Dragnea a fost condamnat în primă instanță. El are dreptul la recurs. Pe de altă parte, dacă între timp legislația pe care doresc să o promulge o trec prin ordonanță de urgență, atunci aceasta intră în vigoare. Chiar dacă ulterior va fi invalidată de Parlament sau, eventual, de Curtea Constituțională, își va produce efectul, iar având în vedere că pe legea penală se aplică întotdeauna legislația cea mai favorabilă condamnaților, ajunge ca o ordonanță de urgență să fie dată, apoi invalidată, totuși, își va face efectul și scapă toți”, a mai spus un clujean ieșit în stradă.

Protestatarii cer insistent demisia Guvernului Dăncilă. Ei au spus că își instalează corturi în Piața Unirii din Cluj, după modelul Pieței Universității din București de la începutul anilor 90, până cererile lor vor fi îndeplinite.