Suedia, foarte aproape de a deveni „cash free”

credit-card.jpg

Suedia, foarte aproape de a deveni „cash free”
Image source: 
pixabay.com

Suedezii par să își dorească din ce în ce mai puțin să țină bani in buzunare. Numărul plăților tradiționale scade vertiginos în țara scandinavă, iar mulți se întreabă cât timp va mai trece până ce bancnotele vor dispărea complet. Comercianții care nu acceptă carduri sunt priviți cu suspiciune și banuiți că nu joacă onest. Este un sistem care oferă multă simplitate și transparență, dar care are victimele colaterale și riscurile sale.  

“Suedezii sunt foarte interesați de ce e nou și tehnic. Suntem early adopters. Avem încredere în bănci și instituții. Ceea ce e un pic naiv este că nu ne deranjează ca toți să știe ce facem, unde locuim, ce cumpărăm și de unde cumpărăm. Însă oricum avem deja google, avem internet și acolo e același lucru”.
  
“Tema asta ar putea fi numită “fraierii de suedezi”. De ce au ei atâta încredere în autorități? Nu am răspunsul. Dar e adevărat că suntem mai încrezători decât restul Europei.”  

Doar 15% din suedezi mai folosesc cash la cumpărături. La hotel, ori la restaurant, sunt șanse foarte mari să vezi  anunțul care spune că acolo banii lichizi nu sunt bineveniți. Chiar și la majoritatea băncilor. Iar asta a făcut celebra o spargere a unei sucursale din Stockholm unde hoții au cerut imperativ banii din seif, iar răspunsul senin a fost… noi nu avem așa ceva. Donațiile la biserică se fac tot cu cardul, la un automat care te întreabă pentru ce vrei să oferi bani. În 2026 se estimează că nu vor mai exista deloc monede și bani de hârtie, iar între timp Suedia se pregătește să lanseze eKrona, prima monedă electronică controlată de un stat.   

Sten Norinder este economist și antreprenor. A lucrat la bănci mari din Franța și Suedia, iar acum este directorul aeroportului din Norrköping.

“De aproape 10 ani nu am mai utilizat cash aproape deloc. În ultimii trei ani, chiar deloc.

Infractorii au nevoie de cash. E mult mai simplu pentru că nu lasă urme. Vrem să îi salvăm pe cei care lucrează noaptea în magazine. Dacă nu au cash, nu prezintă niciun interes pentru infractori.” 

Tranzacții sigure, costuri de manpulare și transport al banilor eliminate, imposibilitatea evitării plătii taxelor toate sunt argumente invocate de partizanii renunțării la cash.

Nu însă și de Björn Eriksson care, după ce a fost mulți ani șeful poliției suedeze, a creat “Kontantuppröret” care s-ar putea traduce prin “Revolta cash-ului”.  

“Asta e o utopie și o propagandă pentru vânzări. Să încerci să elimini cashul e greșit. Cardurile și cash-ul trebuie să existe împreună pentru că un card are și slăbiciuni. Ele lasă de pildă grupuri mari în afara sistemului. ...de pildă multor bătrâni le e greu cu ele. Îi lasă în afară pe mulți turiști și mici întreprinzători. O altă problemă este că sistemul de carduri poate fi foarte ușor lovit, iar dacă se întâmplă, rămânem în pielea goală.” 

Una din cele mai mari temeri ale suedezilor este aceea că într-o zi țara ar putea fi ținta unei agresiuni din partea altei țări… iar Rusia este mereu pomenită ca principal potențial suspect. Un risc pe care Sten Norinder, deși adept al plăților electronice, nu îl neagă.

“E adevărat. Absolut. Dacă o altă țară atacă Suedia, tot ce are de făcut este să taie curentul. Nu vom putea să ne folosim mobilele mai mult de o zi, internetul un va mai funcționa, companiile la fel… o catastrofă. 9’30’’ Autoritatea pentru protecție civilă face un plan pentru asta. Dar nu știu dacă ei știu deja ce e de făcut.”

De altfel, scepticismul la adresa acestei instituții a crescut puternic acum câteva săptămâni când ea însăși s-a confruntat cu o mare pană informatică.

O altă invenție suedeză care are un uriaș succes se numește SWISH. Este vorba de un sistem care permite oricărui posesor de telefon mobil și de cont în bancă, să trimită instant și gratis sume de bani oricărei persoane fizice.  

“Când a apărut SWISH am renunțat la tot cash-ul. Nu mai am nevoie de el. Dacă am nevoie să îi dau ceva unui prieten, ori dacă am cumpărat 2 bilete și prietenul trebuie să plătească unul, el o poate face prin SWISH. Nu vreau să am cash la mine.”

Foarte adevărat. Însă Björn Eriksson de la “Revolta cash-ului” crede că asta sună un pic prea frumos pe termen lung.  

“SWISH e fantastic ca mod de plată. Însă acum nu multă vreme, băncile discutau introducerea unei taxe pentru el.  

Băncile fac tot ce pot ca să ne facă viața complicată când e vorba de cash și foarte simplă când e vorba de carduri. Când vor avea monopol, vor crește comisioanele. Suntem singura țara din lume care face asta. Regula mea este că atunci când am sume mici, folosesc mereu cash. Pentru că mi se pare cam mult să cumpăr ziarul de seară cu cardul. La Kontantuppröret noi  înotam împotriva curentului.”

Există totuși speranță și există chiar și mici victorii, spun partizanii cash-ului, mai ales că 2018 este an electoral.

“Apropierea alegerilor generale face ca vocile furioase ale oamenilor să înceapă să fie ascultate.  

Iar noi am determinat Curtea supremă să decidă că instituțiile publice trebuie să le permită oamenilor să plătească în cash. E ilegal să spună “nu”. 

Sten Norinder pe de altă parte, nu crede prea mult că aceste măsuri vor dura timp îndelungat.

“Cred că vom avea o identificare radio implantată în corp. În mână. Dacă eu cumpăr ceva într-un magazin când plec de la magazin totul e înregistrat, chiar și eu.  Așa că se face plata din contul pe care îl am la bancă. Cred că așa va fi. “ 

Poveste SF? Nu tocmai. Chip-urile sub piele există, câteva mii de suedezi le au deja. Iar compania națională de căi ferate și compania aeriană SAS chiar acceptă biletele stocate în ele. Așa cum spune Hannes Sjöblad, unul dintre cei mai mari promotori ai implantării, singura diferență dintre ele și un card este aceea că nu îți mai ocupă loc în portofel.

“Nivelul de securitate e același. Se poate să copiezi carduri bancare punând un dispozitiv pe bancomate, iar faptul că ai un chip sub piele nu schimbă nimic. Acum, chipurile pe care le oferim sunt din prima generație, destul de stupide, cu puține funcții. Cititorul din ușa de la birou vrea doar un număr de identificare de la chip. Nu îi pasă cum arată chipul.”

Iar dacă viitorul plăților în Suedia pare destul de clar, ne putem întreba cum va arăta el în alte țări europene? Va renunța toată lumea la cash? Sten Norinder: “Da, cred că da. Motivul este acela că nu credeam că interzicerea fumatului în restaurant va putea fi exportată din Suedia. Însă ea a fost acceptată chiar și în Franța. Și când poți să accepți să nu mai fumezi în restaurante, sigur poți și să trăiești fără cash.”