Americanii bombardează podul de flori de peste Prut (Adevarul)

pettit.jpg

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit
Sursa imaginii: 
youtube.com

Acuzații grave: fondurile serviciului secret al MAI nu mai ajung la informatori de 16 ani (Evenimentul Zilei); Petre Tobă, o nouă pată la dosar (România Liberă); Afacerile neștiute ale lui Bogdan Olteanu (Jurnalul Național); Olandezii de la NN, nemţii de la Allianz şi americanii de la Metropolitan Life controlează 70% din banii de pensii private ai românilor (Ziarul Financiar); Se știa de la Rio că Sâncrăian era dopat? (Gazeta Sporturilor)

„Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite“, a declarat James Pettit, ambasadorului SUA la Chişinău, într-un interviu acordat cu ocazia Zilei naţionale. Republica Moldova a sărbătorit sâmbătă 25 de ani de la declararea independenţei faţă de Moscova. Prima replică a venit chiar din partea românilor de peste Prut, care, într-o petiţie online, au cerut expulzarea ambasadorului SUA, amintind că Republica Moldova este rezultatul politic al odiosului pact Ribbentrop-Molotov. „Conform actului de la 1 decembrie 1918, Moldova, Transilvania şi Valahia au format un singur stat, în graniţele micşorate ale vechii Dacii, un stat cu numele România. Acest act nu şi-a pierdut valabilitatea, fiind grosolan încălcat de către Germania nazistă şi URSS comunistă. După destrămarea URSS, descendenta sa Rusia a format un pseudostat românesc, cu ajutorul persoanelor influenţate de la Chişinău şi Bucureşti, Mircea Snegur, Iurie Roşca, Ion Iliescu şi alţii. În aşa fel România nu şi-a putut recăpăta teritoriile pierdute“, se arată în textul petiţiei.

 

Acuzații grave: fondurile serviciului secret al MAI nu mai ajung la informatori de 16 ani (Evenimentul Zilei)

Într-un caz disjuns din dosarul în care a fost trimis în judecată fostul vicepremier, Gabriel Oprea, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe ofițerii care au fost la comanda serviciului secret al MAI, în ultimii trei ani. Ultimul cap căzut: Rareș Văduva, acuzat că a refuzat să desecretizeze probe incriminatoare, a fost demis de premierul Dacian Cioloș. Foști angajați ai unității „Doi și-un sfert” au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că banii pentru misiuni cu caracter informativ-operativ, decontați, ilegal, pentru protocol, nu au mai ajuns la informatori din anul 2000.

 

Petre Tobă, o nouă pată la dosar (România Liberă)

Noul dosar anticorupție în care a fost pus sub acuzare Rareș Văduva, ultimul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne, îl poate trage în anchetă și pe actualul ministru. Numele lui Tobă apare în rechizitoriul în care au fost trimiși în judecată Gabriel Oprea și foștii șefi ai departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) Nicolae Gheorghe și Nelu Zărnică. Aceștia sunt judecați pentru cheltuirea ilegală a banilor din fondurile operative ale instituției. Tobă nu avea atunci în subordine DIPI, dar, după numirea sa în funcția de ministru de interne, în noiembrie 2015, ar fi avut obligația să ceară un control intern la departamentul în cauză.

 

Afacerile neștiute ale lui Bogdan Olteanu (Jurnalul Național)

Chiar dacă se află acum în arest, după ce ar fi luat în 2008 șpagă un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei, despre Bogdan Olteanu nu se poate spune că nu a avut noroc în viață. Fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu s-a implicat în afaceri dintre cele mai diverse, de la consultanță și comerț, la producția de tablete și smartphone-uri.

 

Olandezii de la NN, nemţii de la Allianz şi americanii de la Metropolitan Life controlează 70% din banii de pensii private ai românilor (Ziarul Financiar)

Trei fonduri de pensii obligatorii din piaţa locală administrate de NN (Olanda), Allianz-Ţiriac (Germania) şi Metro­politan Life (SUA) au în gestiune banii de pensie ai circa 4,3 mil. români, adică 64% din numărul total al persoanelor care au un cont de pensie. Totodată, cele trei fonduri deţin şi peste 70% din activele totale ale vii­torilor pen­sionari, echi­valentul a 20 mld. lei.

NN este de departe lider, olandezii ajungând la finalul lunii iulie la un număr de două  milioane de participanţi pentru care administrează acti­ve de 10,5 mld. lei. NN este urmat de fondul de pensii Viitorul Tău, admi­­nistrat de Allianz-Ţiriac. Fondul de pensii al Allianz are în prezent

1,5 milioane de par­ticipanţi cu active nete de 6,3 mld. lei. Puţin mai în spate, la o diferenţă de circa 500.000 de participanţi, se află fondul Alico, din porto­foliul Metro­politan Life.

NN, Allianz-Ţiriac şi Me­tropolitan Life nu au doar cei mai mulţi participanţi, ci şi cei mai bogaţi. Românii care au pensia la unul dintre cele trei fonduri au plătit în iulie cele mai mari contribuţii din întreaga in­dustrie, ceea ce înseamnă că înca­sează cele mai mari salarii din rândul celor peste 4 mil. români care au con­tribuit luna trecută la pensie. În medie, clienţii NN, Metropolitan Life şi Allianz-Ţiriac au un salariu brut cu­prins între 2.400 de lei şi 2.700 de lei.

 

Se știa de la Rio că Sâncrăian era dopat? (Gazeta Sporturilor)

Șefii COSR au știut, se pare, că rezultatele doping ale halterofilului român nu au ieșit bine imediat după concursul de la 85 kg, dar nu au dat niciun comunicat. Surse din cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român dau ca sigură această știre, deși nici COSR și nici Federația Română de Haltere nu au primit nicio înștiințare oficială în privința sportivului. Lucrurile erau însă, se pare, cunoscute de la Rio de Janeiro, la testul doping făcut  bistrițeanului descoperindu-se unele nereguli! Pentru că este la a doua abatere, după 2013, Gabriel Sâncrăian va fi suspendat pe viață și nu va mai putea concura. Sportivul bistrițean bifase la Rio cel mai bun rezultat al său din carieră! El reușise să-și depășească propriul record cu 21 de kilograme la Olimpiadă.