Marea întrebare a revoluţiei fiscale: ce vor spune instanţele de judecată dacă vor scădea salariile nete? (Ziarul Financiar)

salarii.jpg

„Vor fi zeci de mii de procese în instanţă în cazul în care angajatorii nu majorează salariile brute. Nici nu trebuie să-i cheme la renegocieri, trebuie să majoreze direct salariul“, a spus avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.
Image source: 
site-ul Ziarului Financiar

PSD accelerează proiectul pentru Justiție, UE vrea să lege fondurile europene de statul de drept (HotNews.ro) - Medicii de familie au negociat degeaba cu Tudose (Jurnalul Național) - Procesul Colectiv: înghesuială și nervi întinși, la primul termen în care s-a judecat ceva (Evenimentul Zilei)

Numărătoarea inversă. PSD accelerează proiectul pentru Justiție, UE vrea să lege fondurile europene de statul de drept (HotNews.ro)

„Partidul freamata. Liderii simt izbavirea la un vot distanta si nu mai au rabdare. In citeva zile, PSD vrea sa voteze legea care dinamiteaza Justitia. Partidul e confiscat de liderii cu probleme penale si de pionii Moscovei. Partidului nu-i pasa ca Romania a intrat in vizorul UE, care discuta deja cum sa taie fonduri de miliarde de euro de la tarile care calca in picioare statul de drept. Tavalugul taierilor de fonduri s-a pornit deja, contributorii sint exasperati de Polonia si Ungaria, se discuta daca taierea fondurilor va fi totala sau in procente. Un pas mai desparte Romania de punctul critic.
Dosarul Tel Drum a pus paie pe un foc care ardea deja puternic... 
Nici un politician european si nici un lider comunitar nu va accepta ca Romania sa mai primeasca aceeasi bani daca in fruntea sa e un partid cu dosar pentru fraudarea banilor europeni, dosar facut la sesizarea unei institutii UE (OLAF). E clar ca lumina zilei.
Zilele si saptaminile urmatoare, Romania isi joaca o parte a viitorului ei. Nu sint cuvinte mari. "Actiunile au consecinte", spunea in aprilie la Bucuresti Frans Timmermans, om-cheie al UE. Consecinta politica directa a trecerii proiectului pe Justitie e intrarea Romaniei in zona tarilor-problema. Consecinta financiara directa va fi, probabil, taierea unei parti a fondurilor europene. Consecinta sociala va fi o tensiune maxima intre partea reformista a societatii si elita politica interna. Un mix cu efecte ce vor afecta generatii. Alte generatii de sacrificiu, alt timp pierdut”, scrie jurnalistul Cristian Pantazi. Integral pe HotNews.ro.

 

Marea întrebare a revoluţiei fiscale: ce vor spune instanţele de judecată dacă vor scădea salariile nete? (Ziarul Financiar)

Angajatorii care vor scădea sa­la­riile nete ale angajaţilor în­ce­pând cu anul 2018 ca ur­mare a transferului contribu­ţiilor so­ciale de la angajator la angajat ar putea fi chemaţi în instanţă de către an­gajaţii care se simt nedreptăţiţi.
Negocierea salariilor în România se face de regulă pe nivelul salarial net, însă în con­trac­tele de muncă se menţionează salariul brut.
„Vor fi zeci de mii de procese în instanţă în cazul în care angajatorii nu majorează salariile brute. Angajatorul nici nu trebuie măcar să che­me la negocieri salariaţii, ci trebuie să res­pec­te noua definiţie a salariului brut. Nu se poate crea un dezavantaj salariaţilor. Angaja­torul ar trebui să demonstreze că au crescut cheltuielile sale totale cu salariile, ceea ce nu este cazul, ci dimpotrivă, acestea scad cu câteva zeci de lei pe lună la un salariu mediu“, a spus avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.
Avocaţii specializaţi în dreptul muncii spun că angajaţii ar putea avea câştig de cauză în instanţă dacă pot dovedi că şi-au negociat un anumit nivel salarial net, iar angajatorul nu şi-a respectat înţelegerea. 

 

Medicii de familie au negociat degeaba cu Tudose (Jurnalul Național)

Reprezentanții medicilor de familie s-au întâlnit, din nou, ieri cu premierul Mihai Tudose, însă negocierile au eșuat. Deși doctorii au cerut o finanțare de 10% și debirocratizare – iar premierul le dăduse dreptate zilele trecute – după aproape 3 ore de discuții, medicii de familie s-au ales, ca de obicei, doar cu promisiuni. Draftul de contract, propus de CNAS pentru 2018, este „un fel de copy-paste după contractul de anul trecut”, incomplet, care i-ar îngropa și mai mult în hârtii, potrivit medicilor.

 

România a pierdut relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului (Adevărul)

Amsterdam va găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului. Guvernul Tudose a vrut să mute EMA dintr-un cartier select al Londrei într-o clădire din cartierul bucureştean Pipera. 
Guvernul Tudose a depus abia la finalul lunii iulie, la sediul Comisiei Europene, dosarul de candidatură pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (AEM) de la Londra la Bucureşti, în contextul în care Marea Britanie iese din UE, deci a pierdut automat dreptul de a găzdui o instituţie din blocul comunitar. România a avut de concurat cu state UE care au investit masiv în domeniul industriei medicamentelor ca Franţa, Suedia sau Danemarca. Spre exemplu, numai chiria anuală pentru clădirea care găzduieşte acum AEM, aflată într-un cartier de lux al Londrei, costă 16 milioane de euro.Guvernul Tudose a oferit o clădire aflată deocamdată în construcţii, în zona Pipera, iadul corporatist din Capitală.

 

Reportaj din instanță. Procesul Colectiv: înghesuială și nervi întinși, la primul termen în care s-a judecat ceva (Evenimentul Zilei)

Sută de persoane -  părți vătămate, părinți ai celor decedați în tragedie dar și victime - s-au înghesuit în sală la Tribunal pentru a asista la proces, astfel încât grefierul, ajutat de avocați, a golit boxa arestaților de bănci pentru a suplimenta numărul locurilor în sală. Procesul a început cu întârziere de două ore, la care s-au adăugat alte 45 de minute, cât a durat strigarea cauzei. 
Judecătorul Valeriu Terceanu de la Tribunalul București a decis că procesul Colectiv - în care sunt inculpați cei 3 patroni ai clubului, dar și fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Pidone - și cel de pe rolul Tribunalului Militar, în care sunt deferiți justiției doi angajați ai ISU responsabili cu securitatea la incendiu, vor fi judecate separat. Reprezentanții juridici ai MAI și MAE au declarat că nu sunt de acord cu reunirea cauzelor. Normal că nu sunteți de acord, a mormăit unul dintre inculpați, al căror interes e să fie găsiți cat mai mulți vinovați.
Este pentru prima oară în șase luni când s-a dezbătut ceva în dosar, procesul fiind amânat succesiv.

 
Revista presei românești - 21 noiembrie 2017