Decalogul măsurilor care aruncă în haos România (Jurnalul Național)

decalogul-masurilor-care-arunca-in-haos-romania.jpg

Revoluţia fiscală, anunţată iniţial ca o reducere de taxe şi impozite, a reuşit să deranjeze pe toată lumea: sindicate, patronate, asociaţii profesionale, investitori români sau străini.
Image source: 
jurnalul.ro

4 milioane de angajaţi din privat, cu sufletul la gură: ce salarii vor avea din 2018? Experţii spun că multinaţionalele vor fi tentate să facă economii (Ziarul Financiar) - Adevărata față a sărăciei. Pensionarii stau la cozi să primească pâine gratis (Evenimentul Zilei) - Ceartă ca la uşa Regelui. Ce-şi dispută între ei membrii Casei Regale (Adevărul) - Cehul care a imaginat Peleșul (România liberă)

Decalogul măsurilor care aruncă în haos România (Jurnalul Național)

Mult trâmbițata reducere de impozite și taxe s-a transformat într-o creștere pe linie. Guvernul dă cu o mînă și ia cu 10. Printre efectele otrăvite ale Codului Fiscal publicația enumără faptul că angajații sunt lăsați la bunăvoința patronilor. Persoanele cu handicap și IT-știi pierd bani. Și polițiștii vor câștiga mai puțin decât în prezent. Salariile mari, mutate pe microîntreprindere. Pensiile private scad, cele de la stat cresc. Lăsate fără bani, primăriile vor majora taxele locale. Investițiile noi nu mai pot fi recuperate. IMM-urile nu mai pot face sponsorizări. Asigurările de sănătate private, îngropate. Bugetul pierde bani, deficitul este în pericol.

 

4 milioane de angajaţi din privat, cu sufletul la gură: ce salarii vor avea din 2018? Experţii spun că multinaţionalele vor fi tentate să facă economii. Adecco: „E nevoie de aprobări de la companiile-mamă pentru renegocierea salariilor brute“ (Ziarul Financiar)

Trecerea contribuţiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% scot la iveală noi întrebări în rândul companiilor, care trebuie să decidă în următoarea lună soarta salariilor angajaţilor din 2018.
Angajatorii admit că, în contextul actual al crizei de personal, scenariul în care salariile nete ale angajaţilor scad este puţin probabil, însă decizia finală pe bugetul de salarii din 2018 va fi luată în funcţie de ce spune compania-mamă - în cazul multinaţionalelor.
Florin Godean, country manager al Adecco România, cea mai mare firmă de recrutare din România, spune că se aşteaptă să existe şi companii care nu vor dispune majorarea salariilor, chiar dacă vor face economii ca urmare a scăderilor de taxe. În plus, a adăugat el, la o multinaţională cu mii de angajaţi economiile ar fi semnificative chiar dacă nu s-ar majora salariile brute chiar şi pentru o perioadă scurtă, de o lună de zile.

 

Adevărata față a sărăciei. Pensionarii stau la cozi să primească pâine gratis (Evenimentul Zilei)

Poate nu vă vine să credeți, dar în anul 2017 încă există persoane care se trezesc cu noaptea în cap pentru a pleca acasă cu un codru de pâine. E vorba de pensionari care stau la cozi interminabile pentru a primi un bon de ordine pe baza căruia pot primi pâine gratis. Acest lucru se întâmplă de mai bine de 15 ani în curtea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Omenia din București. Trei zile pe săptămână, marțea, miercurea și vinerea, bătrânii, membrii ai asociației cu pensii mai mici de 700 RON primesc acest aliment care îi ajută să supraviețuiască. 
Asociația Omenia este una dintre cele mai vechi organizații neguvernamentale, oferind de 64 de ani servicii sociale persoanelor vârstnice. În prezent Asociația numără peste 51.000 de membri în București și opt județe ale țării.

 

Ceartă ca la uşa Regelui. Ce-şi dispută între ei membrii Casei Regale (Adevărul)

Casa Regală şi fostul principe Nicolae sunt în plin scandal, după ce nepotul Regelui Mihai a încercat să-l viziteze pe bunicul său, aflat pe patul de moarte, dar nu a fost lăsat. S-a ajuns la plângeri depuse la poliţie şi la scrisori în care mama lui Nicolae, principesa Elena, se dezice de acesta.
În contextul în care spatele atitudinii Casei Regale a fost suspectat Radu Duda, soţul principesei Margareta, aceasta a prezenat joi linia de succesiune precizând că soţii şi copiii principeselor nu deţin titluri personale. Citiți în Adevărul despre îndepărtarea de la linia de succesiune  a lui Nicolae de Medforth Mills dar și cine este Radu Duda.

 

Cehul care a imaginat Peleșul (România liberă)

A studiat la Praga și la Munchen, s-a specializat la Viena și, timp de 35 de ani, a lucrat în serviciul Casei Regale a României. Din 1904 a fost șeful Biroului Regală de Arhitectură. De numele lui se leagă, printre altele, reconfigurarea și redecorarea castelului Peleș, proiectul și construcția Castelului Pelișor, refacerea tuturor clădirilor administrative de pe Domeniul rRgal Peleș și reamenajarea interioarelor Castelului Bran, ca reședință a Reginei Maria. Sunt doar câteva dintre proiectele arhitecturale coordonate de Karel Zdenek Liman, un ceh invitat de Carol I să imagineze clădirile Familiei Regale a României.

 
Revista presei românești - 10 noiembrie 2017.