Ce nu spune Guvernul (Adevărul)

liviu_avram.jpg

Jurnalistul Liviu Avram
Image source: 
adevarul.ro

”Revoluția Fiscală”, detonată de Guvernul PSD. Salariile la stat cresc cu doi lei (România Liberă) - Guvernul a trecut ca tancul peste orice proteste şi a adoptat „revoluţia fiscală“. 6 milioane de contracte de muncă, în aer (Ziarul Financiar)

”Revoluția Fiscală”, detonată de Guvernul PSD. Salariile la stat cresc cu doi lei (România Liberă)

Guvernul Mihai Tudose a modificat, ieri, Codul Fiscal prin ordonanță de urgență. Guvernanții susțin că salariul mediu net va crește cu doi lei, însă calculele se aplică în sectorul de stat, diminuând majorările deja promise. În sectorul privat salariile ar putea scădea. Executivul a ignorat semnalele de alarmă venite de la primari, sindicate, patronate, specialiști în fiscalitate, opoziție, ong-uri. „România liberă” a identificat cel puțin zece entități distincte care au avertizat asupra efectelor nocive.
Liderul Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că intenţionează să înştiinţeze Avocatul Poporului cu privire la propunerile de modificare a Codului fiscal, în speranţa că acesta va sesiza, la rândul lui, Curtea Constituţională.
Opinia Consiliului Fiscal exprimată asupra noului pachet legislativ lansat de Guvern este că măsurile propuse comportă „riscuri neobişnuit de mari” şi „pierderi de 5,2 miliarde de lei”, astfel că avizează negativ proiectul.
Firmele din domeniul IT vor suporta costuri salariale cu angajații din acest sector cu 15% mai mari în anul 2018, față de ianuarie 2017, ca urmare a modificărilor Codului Fiscal, reclamă antreprenorii grupați în Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS).

 

Ce nu spune Guvernul (Adevărul)

"Copleşiţi de scandalul transferului de contribuţii de la angajator la angajat, omitem să observăm alte lucruri grave care se petrec în noul Cod Fiscal, iar Guvernul are tot interesul să tacă asupra lor. Este vorba de reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii şi despre favorizarea fiscală a firmelor de încasat şpăgi". Redactorul șef Liviu Avram detaliază:
"Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spune că reducerea cotei de contribuţie la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7% se justifică prin aceea că acest procent se aplică la un salariu brut mai mare, rezultat din transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Prin urmare, suma în valoare absolută care va fi virată va fi aceeaşi. Aceasta este pur şi simplu o minciună.
Între vechiul salariu brut şi cel nou există un raport de 1:1,185. Pentru ca contribuţia la Pilonul II să fie, în valoare absolută, egală cu cea pe care am plătit-o până acum, atunci şi procentul care va fi prelevat în viitor să fie în acelaşi raport cu cel prelevat până acum. Prin urmare, aplicând acelaşi raport, noul procent trebuia să fie de 4,3%. Cum acesta e de 3,75%, rezultă că contribuţia efectivă va fi mai mică cu 15%. Efectul este imediat, direct şi cuantificabil: pensiile noastre private vor fi mai mici cu acest procent.
O altă - cum să-i zic? - golăneală la noutăţile din Codul Fiscal pe care Guvernul s-a grăbit să le adopte este faptul că favorizează şpaga prin firme de consultanţă. Până acum, puteau opta să plătească impozit 1% din cifra de afaceri firmele de consultanţă cu cifre de afaceri de până la 500.000 de euro pe an, dar numai dacă activitatea de consultanţă reprezenta maximum 20% din venituri, iar restul de 80% din alte activităţi. Altminteri, plăteau impozit 16% din profit. Conform ordonanţei pe care a dat-o Guvernul, se schimbă regulile. Adică dai consultanţă de 1 milion de euro, bagi pe cheltuieli 1.000 euro şi plăteşti impozit 10.000 de euro. Pe exact aceeaşi structură de venituri şi costuri, până acum plăteai impozit 159.840 de euro. Faceţi diferenţa şi puteţi măsura câţi bani este dispus să piardă Guvernul din impozitarea activităţilor de consultanţă. 
Despre această chestiune, e relevant să observăm cum au reacţionat oficialii: ministrul Finanţelor a dat bir cu fugiţii din conferinţa de presă, iar secretarul de stat care i-a luat locul, Oana Iacob, a refuzat cu obstinaţie, în pofida insistenţelor, să ofere o explicaţie rezonabilă asupra acestei indulgenţe fiscale. În lipsa unui răspuns oficial, să căutăm noi unul neoficial, dar care explică şi tăcerile oficiale: există în preajma Guvernului, a ministerelor şi a Parlamentului o faună impresionantă care abia aşteaptă să pornească fabricile de consultanţă". Integral în Adevărul. 

 

Guvernul a trecut ca tancul peste orice proteste şi a adoptat „revoluţia fiscală“. 6 milioane de contracte de muncă, în aer (Ziarul Financiar)

Opoziţia patronatelor şi a sindicatelor nu a înduplecat guvernul să renunţe sau să amâne modificările ample din Codul fiscal care vor schimba complet de la 1 ianuarie 2018  tabloul fiscal şi de muncă în România. 
Pentru angajatori însă a fost introdus un impozit nou de 2,25% pe fondul de salarii, pentru cazurile în care compania ar intra în insolvenţă (impozit care în prezent este de 0,25%), ceea ce poate fi un motiv ca firmele să nu majoreze salariile brute ale angajaţilor astfel încât salariile nete ale acestora să nu aibă de suferit după transferul sarcinii fiscale de la angajator la angajat. Astfel 6 milioane de con­trac­te de muncă sunt sub semnul întrebării de la 1 ianuarie 2018.
Şi-a asumat guvernul un risc, adoptând aceste măsuri în pofida opoziţiei generale?
„Un risc şi-a asumat, anume ca o imple­men­ta­re dificilă să-l oblige să revină asupra mă­su­rilor. Cel mai probabil însă este o «fumigenă» - lumea să fie ocupată cu Codul fiscal, iar prin spate să treacă modificarea legilor justiţiei“, comentează economistul Dragoş Cabat