„România poate înființa școli și licee oriunde în Ucraina” (România Liberă)

o_bankov.jpg

Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la București
Image source: 
romania.mfa.gov.ua

Ministrul finanţelor merge la Washington să convingă FMI că România nu va depăşi deficitul bugetar de 3% din PIB (Ziarul Financiar) - Românii duc bani cu sacul în bănci. 500 mil. lei într-o lună (Jurnalul Național)

Ministrul finanţelor merge la Washington să convingă FMI că România nu va depăşi deficitul bugetar de 3% din PIB (Ziarul Financiar)

Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa merge mâine la Washington la reuniunea anuală a FMI şi a Băncii Mondiale (BM) cu un mandat destul de curios: discutarea unei „strategii” de menţinere a deficitului bugetar al României la sub 3% din PIB în 2017 şi 2018 şi rolul ministerului pe care îl conduce „în menţinerea echilibrelor macroeconomice”. 
România va avea în acest an o creştere economică puternică, peste 6%, dacă ar fi să-l credem pe minis­trul apărării Mihai Fifor, şi peste 5% după cum cred majo­ritatea economişilor. Este o creştere bună, dar pro­blemele au fost amânate. Inflaţia începe să crească pe măsură ce efectul de bază al reducerilor de taxe este eliminat. Prin urmare, consumul care a susţinut creşterea economică puternică din ultimii doi ani se va tempera. Investiţiile care să susţină creşterea în continuare nu prea au fost, aşadar, odată cu temperarea creşterii, ar putea apărea probleme.
Creşterea economică va fi solidă în anii ce vin, dar sub 4%, cred economiştii. Cheltuielile bugetare antamate sunt însă peste această creştere, fapt ce va determina adâncirea deficitelor.

 

Românii duc bani cu sacul în bănci. 500 mil. lei într-o lună (Jurnalul Național)

Populația a depus în bănci în luna august, în lei sau alte valute, echivalentul la 490 milioane de lei. Astfel, depozitele totale ale populației au trecut de 170 miliarde de lei, atingând maximul istoric de după decembrie 1989. Oamenii nu mai pun atât de mare accent pe depozitele la termen, o bună parte din economii fiind lăsată de la o lună la alta pe card sau „la vedere” în conturi. De aceea JN scrie că românii strâng bani pe bani și speră la dobânzi mai bune. Inflația crește rapid. Consumul pe care mizează guvernul rămâne un vis.

 

Interviu cu Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la București: „România poate înființa școli și licee oriunde în Ucraina” (România Liberă)

Ambasadorul ucrainean la București, Oleksandr Bankov, explică pentru „România liberă“, de ce în viitoarea lege privind învățământul preuniversitar, limbile minorităților aparținând Uniunii Europene vor fi favorizate, față de limba rusă.
Diplomatul trimis de Kiev în România povestește că el însuși nu a vorbit limba ucraineană până la 14 ani, fiindcă provine dintr-o familie din zona Lugansk. Oleksandr Bankov speră că noua Lege a educației nu va opri „cursul ascendent“ al relațiilor dintre București și Kiev. Pe de altă parte în privința Crimeei, peninsulă anexată de Rusia în 2014, ambasadorul ucrainean spune că acest spațiu a devenit „foarte periculos“ pentru riveranii Mării Negre: „Crimeea se transformă acum într-o bază militară foarte mare (…) înțelegem acest lucru din toate mesajele pe care le primim: din felul în care sunt interzise orice activități civice acolo, din activitatea FSB, din felul în care se încalcă drepturile tătarilor.“ 

423

Facebook comments