Nişte cimpanzei întind mâna după un Kalaşnikov. În Parlamentul României (Adevărul)

liviu.jpg

Image source: 
adevarul.ro

Armata Română: dezarmată, decapitată și fără solde? În interesul cui? (România Liberă) - Aeroportul Otopeni vrea să construiască un nou terminal pentru dublarea capacităţii, proiect de 815 mil. euro (Ziarul Financiar)

Comisia „Alegeri 2009“ a decis: Geoană preşedinte! (Adevărul)

Majoritatea PSD-ALDE din Comisia „Alegeri 2009“ a ajuns la concluzia că turul doi al scrutinului prezidenţial din urmă cu opt ani a fost fraudat pentru a-l scoate pe Traian Băsescu preşedinte, în detrimentul lui Mircea Geoană, însă fără a aduce dovezi clare. Principalii vinovaţi: Băsescu, fostul premier Emil Boc şi miniştrii din guvernul acestuia.
În raportul adoptat de structura condusă de deputata Oana Florea este indicat faptul că ar fi  fost săvârşite mai multe infracţiuni: constituire de grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu.
Pe această temă este editorialul publicației. Redactorul șef adjunct Liviu Avram semnează textul intitulat „Nişte cimpanzei întind mâna după un Kalaşnikov. În Parlamentul României” reamintind că „în anul 2009, se afla la guvernare o largă coaliţie PD-PSD. Pe la sfârşitul lui septembrie, ministrul de Interne, Dan Nica (PSD), a declarat că se pregăteşte o fraudare masivă a scrutinului prezidenţial prin metoda turismului electoral, dat fiind faptul că pentru ziua votului nu se mai găseşte de închiriat niciun autocar în toată România. Cum primul responsabil pentru corectitudinea alegerilor era însuşi ministrul de Interne, premierul Boc l-a demis pe Dan Nica şi a cerut PSD să desemneze un succesor. Partidul a refuzat, dar, în schimb, toţi miniştrii PSD au demisionat şi astfel PSD a părăsit guvernarea. Şi atunci s-a întâmplat ceea ce se întâmplă la fiecare schimbare de guvernare: Guvernul a demis toţi prefecţii susţinuţi de PSD şi a numit interimari. Toate aceste evenimente s-au petrecut într-o singură zi: 1 octombrie 2009. Boc a trimis la Cotroceni actele, iar Băsescu a emis decretele de revocare a miniştrilor şi de numire a interimarilor dintre miniştrii PD rămaşi în Guvern. Toate actele au fost publicate imediat în Monitorul Oficial. Comisia de anchetă susţine că falsul, uzul de fals şi abuzul în serviciu constau în următorul fapt: în toate aceste cazuri (miniştri şi prefecţi), actul de revocare a titularului a fost publicat în acelaşi Monitor Oficial în care s-a publicat şi actul de numire a succesorului. Deci numirea succesorului s-a făcut înainte ca revocarea titularului să fi devenit oficială prin publicare. În opinia Comisiei, Băsescu ar fi trebuit să aştepte mai întâi ca demiterea lui Nica, respectiv demisiile miniştrilor PSD să devină oficiale, adică să fie publicate în Monitorul Oficial, şi abia apoi să emită decretele de numire a interimarilor. În mod similar ar fi trebuit să se întâmple şi cu HG-urile privind prefecţii. Au dreptate sau nu membrii comisiei de anchetă? Din câte ştiu, legea nu reglementează atât de detaliat procedurile de revocare şi de numire, încât să prevadă şi cronologia publicării actelor în Monitorul Oficial. Întâmplarea face că marţi şi-a dat demisia (exact ca miniştrii PSD în 2009) ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu. Premierul Mihai Tudose (exact ca Emil Boc) a trimis la Cotroceni atât demisia lui Ţuţuianu, cât şi propunerea ca interimatul să fie preluat de Marian Ciolacu. Preşedintele Iohannis (exact ca Traian Băsescu) a emis două decrete consecutive: de acceptare a demisiei şi de numire a interimarului. Ambele acte (exact ca în 2009) au fost publicate în acelaşi Monitor Oficial: nr. 722 din 6 septembrie 2017. După logica Comisiei parlamentare de anchetă, premierul Mihai Tudose şi preşedintele Klaus Iohannis ar trebui imediat inculpaţi pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu. 
Circulă pe net un filmuleţ în care nişte rebeli africani, beţi turtă, pun un Kalaşnikov în mâna unui cimpanzeu. Animalul începe să tragă împrăştiat - şi vă las să vedeţi singuri finalul. În Parlamentul României, nişte cimpanzei tocmai întind mâna după un Kalaşnikov“.

 

Armata Română: dezarmată, decapitată și fără solde? În interesul cui? (România Liberă)

Atunci când armata unei țări devine monedă politică de schimb, dușmanii din interior devin mai periculoși decât cei din exterior: militarii sunt neputincioși, dar enervați, potențialii inamici își râd în barbă și-și freacă mâinile mulțumiți, în vreme ce liderii puterii se ocupă doar de interesele lor meschine.
Guvernul a cheltuit banii pe măsuri populiste, punând sub semnul întrebării lefurile soldaților...
Armata Română este dezarmată, decapitată și lăsată fără solde. Peisajul dezolant al cimitirului de armament sovietic care ține loc de tehnică militară modernă a fost completat cu exodul ofițerilor, care au trecut în rezervă fiindcă în destule situații pensiile lor s-au dovedit mai mari decât salariile. Acum, cei activi riscă să rămână și fără lefuri. Fidelitatea militarilor față de rolul tradițional al Armatei este împinsă, parcă intenționat, la limită. Cine are interesul să demonstreze că România e o țară vulnerabilă, că Armata nu mai are în fruntea ei prea mulți profesioniști, de vreme ce mai mult de jumătate din generalii și coloneii ei au ieșit la pensie; că atașamentul militarilor față de țara lor scade atunci când rămân fără bani; că, așa cum a văzut o lume întreagă de Ziua Marinei, coasta Mării Negre este total descoperită?
Toate aceste detalii sunt probabil cunoscute de eventualii inamici ai României, dar afișarea lor prin manevrele exhibi­ționiste ale Guvernului nu face decât să umilească Armata Română în văzul întregii lumi.

 

Aeroportul Otopeni vrea să construiască un nou terminal pentru dublarea capacităţii, proiect de 815 mil. euro. Administratorul caută investitori şi bani de la bănci străine. „În 2022 vom începe lucrările, iar conform studiilor de fezabilitate, fiecare fază va dura trei ani“ (Ziarul Financiar)

Compania Naţională Aero­por­turi Bucureşti (CNAB) vrea să construiască un nou terminal pe Aero­portul Internaţional Oto­peni (Henri Coandă), proiect care va avea o valoare de 818,5 mil. de euro. Acest terminal va dubla capacitatea actuală a aeroportului. „Proiectul de extindere a aeroportului O­to­peni va avea două faze şi va necesita o in­ves­tiţie de 818,5 milioane de euro. În 2022 vom începe lucrările, iar conform studiilor de fezabilitate fiecare fază va dura trei ani“, au spus reprezentanţii CNAB în cadrul unei eve­ni­ment organizat de Fondul Proprietatea.

Revista presei românești - 7 septembrie 2017
561

Facebook comments