Conducerea CFR Marfă, bănuită de infracțiuni grave, a fost ridicată de mascați. Prejudiciul este uriaș (Evenimentul Zilei)

cfr-marfa1-465x390.jpg

Percheziții la CFR Marfă, 3 mai 2017.
Image source: 
evz.ro

Cum o obligă PSD pe Kövesi să vină la raport în Parlament (Adevărul) - Statisticile rușinii: Teleormanul lui Dragnea a ajuns mai sărac ca Vasluiul (România Liberă)

Conducerea CFR Marfă, bănuită de infracțiuni grave, a fost ridicată de MASCAȚI. Prejudiciul este uriaș (Evenimentul Zilei)

Perecheziții de amploare au loc, miercuri dimineață, la sediile CFR Marfă. Conducerea, alături de alte persoane suspecte, este acuzată că ar fi vândut vagoane de marfă din oțel special la fier vechi, cu un preț mult subevaluat, prejudiciul fiind de cel puțin ȘASE milioane de euro. Procurorii DIICOT percheziționează peste 60 de locații, în 9 județe și București, iar 30 de persoane sunt suspecte în acest caz. 
Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2016, la nivelul unei societăți de transporturi feroviare, s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport. Membrii grupării sunt bănuiți că ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul unei firme de colectare a deșeurilor feroase din Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.
Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza unei proceduri de licitație deschisă a 2.450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria “deșeu fier vechi greu” și “deșeu fier vechi special” (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară. Prețul de achiziție a fost de 120 de euro per tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru “deșeu fier vechi greu” era de 175,88 euro per tonă, iar pentru “deșeu fier vechi special” (oțel) era de 218,90 euro per tonă. Astfel, cei în cauză ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul “deșeurilor fier vechi special” (oțel) și cu 46,56% în cazul “deșeurilor fier vechi greu”.

 

Cum o obligă PSD pe Kövesi să vină la raport în Parlament (Adevărul)

Deputaţii PSD Eugen Nicolicea şi Florin Iordache vor ca o comisie parlamentară de anchetă să îşi desfăşoare activitatea chiar dacă Parchetul a demarat în paralel o anchetă penală. Cei doi mai propun ca magistraţii să fie obligaţi să dea explicaţii în Parlament, altfel vor ajunge să plătească penal.
Nicolicea şi Iordache au depus o propunere legislativă privind modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor. În prezent, legea internă a parlamentarilor spune că o comisie de anchetă parlamentară îşi încetează activitatea în momentul în care Parchetul porneşte o anchetă penală pe acelaşi subiect. În contextul în care PSD vrea să ancheteze modul în care s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009, iar procurorul-general a anunţat deja că a început o anchetă
Miza acestei comisii este chemarea şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi, la comisia de anchetă parlamentară, după ce jurnalistul Dan Andronic a scris că în noaptea turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009, Kövesi (la acea vreme procuror-general), ar fi fost acasă la Gabriel Oprea, alături de capii SRI George Maior şi Florian Coldea.
Dacă Laura Codruţa Kövesi va fi invitată la comisia de anchetă din Parlament şi va refuza să vină sau va refuza să răspundă în scris, PSD ar putea face plângere penală că „obstrucţionează aflarea adevărului“. 
Florin Iordache a fost autorul celebrei Ordonanţe 13, care a scandalizat o ţară întreagă şi a scos sute de mii de oameni în stradă. Iordache a fost silit de Liviu Dragnea să-şi dea demisia din Guvern pentru a detensiona situaţia, însă ulterior a fost numit vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, mâna dreaptă a lui Dragnea. Eugen Nicolicea este iniţiatorul mai multor proiecte care vizau mutilarea Codurilor Penale, iar în urmă cu două luni a încercat să îngrădească dreptul preşedintelui de a convoca un referendum pe probleme de Justiţie. La începutul anului, soţia lui Eugen Nicolicea, fostă jurnalistă, a fost recompensată cu o funcţie în departamentul resurse umane din cadrul companiei naţionale Transgaz. 

 

Statisticile rușinii: Teleormanul lui Dragnea a ajuns mai sărac ca Vasluiul (România Liberă)

Condus timp de 16 ani de liderul PSD, Liviu Dragnea, Teleormanul se zbate într-o situație economică extrem de dificilă, iar cifrele arată că situația este chiar mai gravă decât în Vaslui.
Deși există în România județe care au cunoscut o dezvoltare economică spectaculoasă, precum Clujul sau Timișoara, la polul opus sunt județele care au rămas în aceeași sărăcie crâncenă, cu o populație dependentă de ajutoare de stat. Sunt județe ca Vaslui sau Te-leor-man, unde numărul pensionarilor și asistaților social îl depășește cu mult pe cel al angajaților, iar aceștia din urmă au printre cele mai mici salarii din țară. Iar perspective ca situația să se îmbunătățească nu se întrevăd. Veniturile extrem de reduse ale populației locale, dar și lipsa forței calificate de muncă nu atrag nici investitori. În aceste condiții, oamenii rămân dependenți de ajutoarele sociale, care consumă resurse uriașe de la bugetul central și local, iar statul reușește performanța să fie, paradoxal, cel mai mare angajator.

 
Revista presei românești - 3 mai 2017