Numărul de angajaţi se apropie de nivelul de dinainte de criză: 4,78 milioane în ianuarie (Ziarul Financiar)

angajati.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ce se ascunde în spatele faptului că nimeni nu vrea să-şi asume Legea salarizării unitare (Adevărul); Mihnea Motoc și George Maior, avansați ilegal în diplomație (România liberă);  Calificare furată? Ofsaiduri clare la golurile lui Cristiano (Gazeta sporturilor).

Numărul de angajaţi se apropie de nivelul de dinainte de criză: 4,78 milioane în ianuarie (Ziarul Financiar)

Dacă firmele mai fac cel puţin 50.000 de noi angajări anul acesta, numărul de angajaţi va ajunge nivelul record de 4,8 milioane de persoane din toamna anului 2008. În 2016 au făcut 163.000 de angajări suplimentare.

Numărul de angajaţi din economie a ajuns în luna ianuarie la 4,78 milioane de persoane, în creştere cu peste 160.000 de oameni în comparaţie cu perioada similară a anului trecut şi la un nivel record al ultimilor nouă ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Efectivul total de locuri de muncă se apropie astfel cu paşi repezi de nivelul cel mai ridicat din perioada de boom economic, de 4,83 de milioane de angajaţi, înregistrat în septembrie 2008. Astfel, dacă se mai fac cel puţin 50.000 de noi angajări anul acesta, piaţa muncii va ajunge din nou la cel mai ridicat număr de salariaţi din ultimele două decenii.

 

Ce se ascunde în spatele faptului că nimeni nu vrea să-şi asume Legea salarizării unitare (Adevărul)

Într-un document remis ziarului „Adevărul”, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale recunoaşte în mod oficial că Legea salarizării unitare, recent pusă în dezbatere, nu este un document asumat de Guvernul României, motiv pentru care ministerul condus de Lia Olguţa Vasilescu refuză să ofere clarificări privind modul de calcul al viitoarelor salarii bugetare.

Viitoarea lege de salarizare unitară din sistemul bugetar pare să rămână orfană chiar înainte de a se naşte. Însăşi instituţia care a elaborat proiectul de lege şi care a calculat salariile pentru mii de poziţii bugetare, Ministerul Muncii, se distanţează de propriul său produs. Cel puţin asta rezultă dintr-o corespondenţă purtată între ministerul condus de Olguţa Vasilescu şi ziarul „Adevărul”, generată de unele aspecte mai puţin clare din proiectul de lege pus în dezbatere publică.

Astfel, pornind de la faptul că din anexele la proiectul de lege, unde sunt înscrise salariile din sectorul bugetar, ar rezulta că în anul 2022 salariul minim pe economie ar urma să ajungă la 2.500 de lei, ziarul „Adevărul” a solicitat, în ziua de 11 aprilie, următoarele clarificări privind proiectul de lege a salarizării unitare, aflat în dezbatere publică.

 

Mihnea Motoc și George Maior, avansați ilegal în diplomație (România liberă)

Cei doi ambasadori, Mihnea Motoc și George Maior, au fost avansați în gradele diplomatice, între 1992 și 1998, fără respectarea prevederilor statutului diplomaților.

Cei doi au fost crescuți și sprijiniți în cariera diplomatică și politică atât de fostul premier Adrian Năstase, cât și de ministrul Teodor Meleșcanu. Avansările în gradele diplomatice și modul de acordare a acestora la nivelul Ministerului Afacerilor Externe au reprezentat un subiect tabu pentru societatea românească după 1989. Presa a relatat de-a lungul ultimilor 27 de ani cum unele odrasle ale politicienilor, diplomaților și afaceriștilor conectați la cercurile puterii au fost plasate în funcții-cheie ale diplomației românești. În paralel, diplomații fără proptele politice, dar bine pregătiți profesional, așteptau tacit la coadă să fie avansați în grad sau să prindă vreo misiune în străinătate.

 

Calificare furată? Ofsaiduri clare la golurile lui Cristiano (Gazeta sporturilor)

Real Madrid a trecut dramatic de Bayern în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, în prelungiri, după ce la finalul primelor 90 de minute, bavarezii conduceau cu scorul de 2-1.

Centralul Viktor Kassai a stârnit numeroase reacții din partea fanilor, după ce brigada condusă de el a luat trei decizii controversate care au favorizat clar echipa antrenată de Zinedine Zidane:

1. Nu i-a arătat al doilea cartonaș galben lui Casemiro

2. L-a eliminat eronat pe Vidal

3. Ofsaid clar la golurile marcate de Ronaldo în prelungiri

Revista presei românești din 19 aprilie 2017
1572

Facebook comments