De ce nu-şi vaccinează românii copiii? Răspunsul corect care reiese din datele oficiale (Gândul)

Impactul colosal al Legii salarizării unitare (Adevărul) - PSD se pregătește să arunce în aer cota unică (Jurnalul Național) - „Cârtița” lui Urdăreanu a avut 1.700 de contracte cu statul (România Liberă) - Lumea se întoarce pe stadioane (Gazeta Sporturilor)

De ce nu-şi vaccinează românii copiii? Răspunsul corect care reiese din datele oficiale (Gândul)

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică legea vaccinării obligatorii, având ca argument „o scădere dramatică” a imunizării copiilor. Actul normativ vine în condiţiile unei epidemii de rujeolă care a făcut două victime doar în ultima săptămână, ridicând numărul deceselor la 21, în toate cazurile fiind vorba de persoane nevaccinate. La nivel public, situaţia este pusă pe seama unei campanii anti-vaccin, însă din datele oficiale reiese că puţini sunt părinţii care refuză imunizarea, principalele cauze nevaccinării fiind cele legate de lipsa serurilor, precum şi de neprezentare sau neluarea în evidenţă a micuţilor de medicii de familie.
De altfel, focarele actualei epidemii de rujeolă au apărut în Bistriţa Năsăud, la graniţa cu Clujul, în comunităţi unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinaţi, se arata într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii de anul trecut. Nu este însă o situaţie izolată. Din 2005 încoace, focarele au fost localizate în în comunităţi sărace, unde rata imunizării este scăzută.
Aceasta nu este însă singura cauză a nevaccinării. Ultima analiză Institutului Naţional de Sănătate Publică privind datele medicale ale unui număr de 14.690 de copii, reprezentând 85,7 din cohorta de născuţi vii în iulie 2015, oferă o imagine reală a fenomenului. Deşi până la vârsta de 12 luni, copiilor le trebuiau administrate 1 doză de BCG, 3 de antihepatitic, 3 de hexavalent (DTPa-VPI-Hib) şi 1 de ROR, 60% dintre ei erau incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta. Hep B care se face în primele 24 de ore de la naştere nu a fost disponibil în 26,9% dintre cazuri, vaccinurile hexavalente  au lipsit în 37,3% din cazuri, iar ROR în 21,7%. De asemenea, în 31% din situaţii a fost vorba de neprezentare. 

 

Impactul colosal al Legii salarizării unitare (Adevărul)

Impactul în buget al Legii salarizării va fi dublu față de cât au anunțat guvernanții, consideră analiștii economici, în timp ce sindicaliștii sunt de părere că salariile se dublează, dar acolo unde nu trebuie. Iar creșterea prognozată a salariului minim pe economie, care ar urma să ajungă la 2.500 de lei, i-a speriat până și pe liderii de sindicat. 

 

PSD se pregătește să arunce în aer cota unică în 2018 (Jurnalul Național)

Ministerul Finanțelor caută soluții să facă rost de bani. Legea salarizării costă 60 de miliarde de lei. Ministerul Finanțelor a început să lucreze la înlocuirea cotei unice cu un impozit progresiv pe venit și cu un impozit pe gospodărie. Sunt mai multe variante de lucru care au în comun renunțarea la cota unică de 16%, reducerea impozitului pe venit la maximum 10% și declararea tuturor banilor câștigați, inclusiv cei realizați la negru. Este un pariu greu de câștigat care depinde de numărul și calitatea consultanților fiscali. 

 

„Cârtița” lui Urdăreanu a avut 1.700 de contracte cu statul (România Liberă)

Opt ore pe zi, Mirela Bădeana este consilier la Ministerul Comunicațiilor. După ce termină programul, îmbracă haina de femeie de afaceri și încheie contracte cu instituții ale statului. Până acum, a semnat 1.700 de contracte.
Mirela Bădeana își “merită” banii și la Ministerul Comunicațiilor, unde se ocupă de avizarea actelor normative emise de către instituția la care e angajată. Din această postură, se ocupă de redactarea unui ordin de ministru care urmează să reglementeze piața semnăturilor electronice, o afacere de câteva zeci de milioane de euro anual. Ordinul pare a fi cu dedicație pentru mogulul IT Tiberiu Urdăreanu, care controlează CertSING SA, companie care deține monopolul pieței semnăturii electronice în România.
Consiliera ministrului Augustin Jianu, Mirela Bădeana, este o tânără pensio-nară din Armata Română. Aceasta este asociată la o firmă de IT care a obținut contracte publice de la Armată, Poliție, Jandarmerie, „Doi și-un sfert”, STS, Penitenciare, Ministerul Muncii, Rezervele de Stat, Consiliul Concurenței. 

 

Lumea se întoarce pe stadioane (Gazeta Sporturilor)

Play-off-ul e un adevărat magnet pentru spectatori, o dovadă în plus că LPF a procedat corect când a decis schimbarea sistemului competițional. În acest sezon au pătruns în play-off formațiile cele mai bune, dar și cele mai prizabile: FCSB, Dinamo, CSU Craiova, CFR Cluj, Viitorul și Astra.Stadioanele sunt tot mai populate de fani, creîndu-se emulație atât la București, cât și la Severin, Ovidiu sau Cluj. La un simplu calcul se vede că media de spectatori din play-off e cu 2.400 peste cea din sezonul trecut și de trei ori peste media generală a campionatului. 400.000 de euro au intrat în conturile FCSB din vânzarea de bilete după meciurile cu Dinamo și Astra, ambele jucate pe Arena Națională. Suma reprezintă 20% din bugetul pe un an întreg al celor de la Viitorul.

 
Revista presei românești - 12 aprilie 2017