Dezincriminariada (Adevărul)

iordache.jpg

Deputatul PSD Florin Iordache a depus o serie de amendamente la un proiect de modificare a Legii finanţării partidelor politice
Image source: 
adevarul.ro

Funcţionarii publici câştigă cu 60% peste media veniturilor salariale din economie (Ziarul Financiar) - În România, trenurile se țin pe șine cu piese de acasă (Jurnalul Național) - Generaţia copiilor cu tableta în mână. Când devine toxică, cu adevărat, tehnologia (Gândul)

Parlamentul lansează un festival național apreciat în mod deosebit de infractori. Dezincriminariada (Adevărul)

Aleşii puterii au în vizor pentru viitorul apropiat adoptarea mai multor proiecte de legi care i-ar avantaja pe ei, partidele lor sau clientela care ocupă funcţii în administraţia publică. Deputatul PSD Florin Iordache , social-democrat devenit foarte cunoscut după adoptarea ordonanţei de urgenţă care modifica legislaţia penală, revine în atenţia publică după ce a depus o serie de amendamente la un proiect de modificare a Legii finanţării partidelor politice prin care se abrogă prevederea potrivit căreia contribuţiile care depăşesc plafoanele legale pentru campaniile electorale sunt confiscate. 
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, şi-a reafirmat susţinerea pentru dezincriminarea conflictului de interese, proiectul de lege referitor la acest aspect urmând a ajunge în plen săptămâna aceasta. 
În parlalel, nu mai puţin de 34 de deputaţi PSD au depus, la Senat, pe 28 martie, un proiect de modificare a trei acte normative: Legea contabilităţii, Legea societăţilor comerciale şi Legea privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei. Proiectul prevede eliminarea pedepsei cu închisoarea pentru directorii şi administratorii care favorizează alte firme şi folosesc discreţionar banii companiilor pe care le conduc. Noile prevederi i-ar favoriza în primul rând pe managerii companiilor cu capital de stat. 

 

Se majorează distanţa stat-privat în privinţa salariilor. Funcţionarii publici câştigă cu 60% peste media veniturilor salariale din economie (Ziarul Financiar)

Rămân sub câştigul mediu net pe economie activităţile din industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi transport (cu excepţia transportului aerian şi a activităţilor auxiliare de transport). Cresc substanţial peste media pe economie câştigurile din administraţia publică şi sănătate. 
Câştigul salarial mediu net pe economie a scăzut în februarie faţă de ianuarie în sectorul privat, în vreme ce în sectorul public creşterea este nemai­întâl­nită din 2008 încoace.
Din 2007 până în 2016 PIB-ul nominal a crescut cu 58%, de la 481 mld. lei la 761 mld. lei, iar câștigul salarial mediu net în economie cu 97%. Dar inflația cumulată a fost în această perioadă de 36,5%, ceea ce înseamnă că avansul real al salariilor nu l-a depășit pe cel al PIB-ului nominal.

 

În România, trenurile se țin pe șine cu piese de acasă (Jurnalul Național)

Trenul de marfă prăbușit de pe un pod în Hunedoara, readuce în dezbatere problemele de la CFR Infrastructură. Incidentele sunt din ce în ce mai dese, la fel ca întârzierile trenurilor și grevele spontane ale angajaților care declară că trebuie să vină cu piese de schimb de acasă. Chiar și așa, CFR a cumpărat anul trecut cel mai scump tren din istoria companiei, cu nouă milioane de euro, care atinge o viteză imposibilă pentru România: 200 de km/h.

 

Generaţia copiilor cu tableta în mână. Când devine toxică, cu adevărat, tehnologia (Gândul)

Se vorbeşte frecvent despre diferenţele dintre generaţii. Generaţia tânără de astăzi este reprezentată de copiii aşa-zişilor „crescuţi cu cheia de gât”, cei ai căror părinţi aveau grijă de trei aspecte din viaţa copiilor lor - sănătate, şcoală, hrană - şi care se consideră că au fost neglijaţi. „Când apăreau probleme într-unul dintre cele trei, părinţii interveneau, altfel, după criteriile de atunci, copiii erau lăsaţi liberi, de pildă să se joace în faţa blocului sau în parcuri. Perspectiva actuală, însă, este că acea generaţie a fost neglijată”, a explicat psihoterapeutul Carmen Toader pentru Gândul. Cum acei copii au devenit acum adulţi şi părinţi, consideră că prezenţa lor în viaţa copiilor trebuie să fie mai pregnantă şi să ofere toată „protecţia” pe care nu au primit-o copiilor lor. Această situaţie conduce, inevitabil, la apariţia unui conflict între copiii care se simt îngrădiţi din toate punctele de vedere şi părinţii care nu înţeleg nevoia de minimă libertate a copiilor lor. Este unul dintre motivele pentru care aceştia din urmă ajung, mai ales în perioada adolescenţei, să vadă în lumea virtuală şi în tehnologie o evadare. Acolo pot vorbi cu prietenii lor, acolo se pot juca, acolo găsesc o soluţie pentru dezamăgirile din lumea reală. Totuşi, lumea virtuală nu ar trebui să devină niciodată un înlocuitor al vieţii reale. „Nu este bine nici 'toată ziua', nici 'deloc' sau 'niciodată'”, susţine Carmen Toader.

Revista presei românești - 10 aprilie 2017
1011

Facebook comments