Ghiozdanele imposibil de grele – o afacere de 80 mil. euro (Jurnalul Național)

campanie.jpg

Afișul campaniei derulate de Federația Asociațiilor de Părinți
Image source: 
http://www.fnapip.ro/

România, focarul de rujeolă al Europei (Adevărul) - Cine sunt câștigătorii și perdanții noii legi a salarizării unitare (România Liberă) - Studiu KPMG: România are impozitele cele mai mari pe salariile mici, deşi are cele mai mici salarii din Europa (Ziarul Financiar) - Balena Albastră a intrat în România pe la Sibiu. Cum a ajuns un accident tragic să fie primul caz de sinucidere din jocul început în Rusia (Gândul)

România, focarul de rujeolă al Europei (Adevărul)

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția României să ia măsuri pentru a ține sub control îmbolnăvirile de rujeolă. În acest moment, în 14 din cele 53 de țări europene există un risc de mare epidemie, iar România e în fruntea listei. Însă, în plină epidemie de rujeolă, tot mai mulți medici de familie se plâng că lasă bebelușii neimunizați, pe motiv că stocurile de vaccin s-au epuizat.
Epidemie de rujeolă care afectează România din septembrie 2016 a totalizat, până la 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese.   Enorm, arată specialiştii .

 

Ghiozdanele imposibil de grele – o afacere de 80 mil. euro (Jurnalul Național)

Federația Asociațiilor de Părinți a calculat afacerea auxiliarelor școlare(caiete de lucru și culegeri) la circa 80 de milioane de euro pe an. Mai mult, membrii federației semnalează foarte multe abuzuri legate de aceste materiale obligatorii, care fac posibil șantajul familiilor și evaziunea fiscală, prin acordarea unor comisioane nedeclarate profesorilor care reușesc să vândă aceste materiale. Federația a lansat o campanie și o petiție online intitulată „Ghiozdanul nu este o povară!”. Cererea principală este eliminarea auxiliarelor școlare. 

 

Cine sunt câștigătorii și perdanții noii legi a salarizării unitare (România Liberă)

Proiectul de lege a salarizării unitare a  bugetarilor a fost finalizat în laboratoarele PSD, într-o primă etapă. Documentul nu a fost dezvăluit până acum publicului, dar va fi prezentat astăzi într-o ședință a conducerii PSD care se va ține la Sinaia. Ulterior va intra în dezbatere în Parlament.
Marii câștigători par a fi angajații din sistemul sanitar, categorie profesională care a beneficiat de majorări salariale consistente încă de anul trecut. 5.700 de lei este venitul la care ar urma să ajungă un medic rezident din anul I, într-un spital clinic, anul viitor, potrivit liderului PSD Liviu Dragnea. Guvernul Grindeanu speră să crească astfel atractivitatea rămânerii în țară a medicilor.
Pe de altă parte, polițiștii și personalul contractua din Ministerul Administrației și Internelor nu sunt atât de norocoși. Potrivit liderului sindical Dumitru Coarnă, dacă legea se va aplica de la 1 iulie 2017, fondul de salarii la nivelul MAI ar putea să nu crească deloc sau cu cel mult 5%.
Șase premieri s-au perindat la conducerea României din 2007, când au început discuțiile pentru o lege a salarizării unitare a bugetarilor. Au existat de atunci 5 proieccte și două legi ale salarizării, inutile și azi. 

 

Studiu KPMG: România are impozitele cele mai mari pe salariile mici, deşi are cele mai mici salarii din Europa (Ziarul Financiar)

România are una dintre cele mai mari rate de taxare a salariului minim din Europa, arată datele celui mai recent studiu realizat de firma de audit şi consultanţă KPMG România. Astfel, statul român încasează circa 50% din cheltuiala unui angajator care plăteşte salariatul la nivelul salariului minim, în timp ce în Marea Britanie, de exemplu, rata de taxare pentru cele mai mici salarii din economie este de numai 17,15%.
România se află pe locul opt în rândul statelor din UE cu cel mai ridicat nivel de taxare a salariului minim, după Franţa (unde rata de taxare aplicată la salariul minim este de 87,6%), Italia, Slovacia, Ungaria, Olanda, Suedia şi Estonia.
Deşi are una dintre cele mai mari rate de taxare a salariului minim, România are unul dintre cele mai mici salarii minime din Europa, arată datele KPMG. Cu numai 322 euro/lună (1.450 lei brut/lună), salariul minim din România este mai mare doar prin comparaţie cu cel din Bulgaria (235 de euro/lună). 

 

Balena Albastră a intrat în România pe la Sibiu. Cum a ajuns un accident tragic să fie primul caz de sinucidere din jocul început în Rusia (Gândul)

Procurorii din Sibiu au confirmat miercuri ceea ce ar putea constitui primul caz oficial din România de victimă al jocului „Balena Albastră”, de provenienţă rusească. O elevă din Sibiu, de 15 ani, care şi-a pierdut viaţa pe 15 martie, căzând de pe un bloc cu 9 etaje, s-ar fi sinucis după ce ar fi intrat într-un joc care seamănă cu „Balena Albastră”. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean, a explicat pentru Gândul că eleva sibiancă coresponda cu un „mentor” care îi dădea diverse însărcinări şi îi spunea ce să facă, la fel cum se procedează în jocul rusesc „Balena Albastră”, cei doi discutând în limba română. Tânăra nu ar fi căzut întâmplător de pe bloc, încercând să îşi facă o poză, aşa cum se spunea iniţial, ci a vrut să se sinucidă, consideră procurorii sibieni. De altfel, profilele tinerei de pe reţelele sociale sunt pline de mesaje şi fotografii care indică depresia, dar şi apetenţa pentru automutilare şi sinucidere, iar unele imagini sunt similare „probelor” din jocul rusesc. Acum, dosarul morţii tinerei din Sibiu a ajuns la procurorii DIICOT, care sunt însă mai sceptici şi nu sunt deloc încântaţi de toată publicitatea făcută de colegii lor de la Sibiu, care au lansat public ipoteza legăturii cu jocul „Balena Albastră”. Cu o zi înainte, ministrul de Interne Carmen Dan a declarat că în niciunul dintre cele 54 de cazuri de adolescenţi care au făcut lucruri similare cu provocările jocului rusesc, investigate de poliţişti în România, nu s-a dovedit vreo legătură cu „Balena Albastră”.

Revista presei românești - 6 aprilie 2017
1284

Facebook comments