Protestul polițiștilor. Agenții de la Rutieră nu mai vor să dea amenzi (Evenimentul Zilei)

Apusul dinozaurilor: de ce nu pleacă Meleșcanu și Isărescu (România Liberă) - Orban: „Un nou mandat al preşedintelui Iohannis va depinde şi de forţa PNL. Cioloş nu ne va fura din electorat dacă-şi face partid” (Gândul) - „Balena Albastră“, jocul care-i împinge pe adolescenţi la sinucidere. Reportaj incognito printre tinerii români atraşi în schema sinistră (Adevărul)

Apusul dinozaurilor: de ce nu pleacă Meleșcanu și Isărescu (România Liberă)

Mugur Isărescu (67 de ani) și Teodor Meleșcanu (76 de ani) s-au format ca profesioniști în anii de liberalizare ai regimului comunist, după ce au cunoscut și perioada stalinismului autohton. Amândoi au călătorit în Vest în vremea lui Ceaușescu: Isărescu în Statele Unite, Meleșcanu în Elveția. Ambii au studii serioase, Meleșcanu și-a obținut titlul de doctor în relații internaționale la Geneva în 1973, iar Isărescu la București în 1989, în științe economice. Au fost selectați de sistem pentru calitățile lor de diferite feluri: ambițioși, muncitori, loiali celor care i-au descoperit și recunoscători față de instituțiile care au mizat pe ei.
Trecutul lor nu a fost camuflat niciodată cu totul, chiar dacă în spatele carierelor publice se ascund secrete greu de mărturisit. E suficient să citești printre rândurile Cv-urilor pentru a înțelege că între ei și vechiul regim existau anumite complicități și că biografiile lor conțin și omisiuni. 
Dezvăluirile „României libere“ despre colaboraționismul lui Mugur Isărescu ar trebui să le tulbure nopțile și celorlalți care vin din frigul comunist și stau încă pe fotolii confortabile în funcții publice. Nu au fost lustrați, fiindcă în România dosarele lor au rămas în fișete bine închise: unele la serviciile secrete, altele în mâinile unor foști agenți care le aruncă pe piață atunci când trebuie.
E timpul ca acești oameni să se retragă, dacă pot, dacă nu se află încă sub ordin.
Înainte de a pune sub semnul întrebării instituțiile pe care le conduc, scrie Sabina Fati în editorial.

 

Orban: „Un nou mandat al preşedintelui Iohannis va depinde şi de forţa PNL. Cioloş nu ne va fura din electorat dacă-şi face partid” (Gândul)

„Dezamăgire” şi „speranţă”. Acestea sunt cele două cuvinte prin care liberalul Ludovic Orban, cel care şi-a anunţat „candidatura fermă” la şefia PNL, caracterizează situaţia din acest moment a Partidului Naţional Liberal. O formaţiune care a pierdut radical alegerile parlamentare şi care „a încercat de multe ori să concureze pe teme populiste cu PSD-ul”, dar pe care acum promite să o „relanseze chiar spectaculos”, dacă va câştiga alegerile interne şi va ajunge lider. Un nume frecvent vehiculat pentru o intrare în PNL a fost cel al fostului premier Dacian Cioloş, despre care Orban spune că i s-ar părea normal să se înscrie acum ca membru. „Domnul Cioloş a fost sprijinit de-a lungul carierei de Partidul Naţional Liberal în toate poziţiile pe care le-a dobândit, atât pe plan naţional, cât şi pe plan european. (...) Deci domnul Cioloş a avut numai avantaje de pe urma PNL, aşa că eu cred că ar fi normal şi de bun simţ să se înscrie în Partidul Naţional Liberal”, a spus Ludovic Orban pentru Gândul, completând că „au mai existat încercări de-a lungul timpului de a obţine voturi dând cu pietre în partidele politice existente pe scena politică”. Precedenta sa candidatură la o funcţie importantă, şi anume cea de primar al Capitalei, a fost împiedicată, însă, de un dosar deschis de DNA în care era acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, dosar în care a şi fost, ulterior, achitat. Chiar dacă sentinţa nu este definitivă, Orban spune că nu are „niciun fel de emoţie”, dar recunoaşte că „este că e destul de ciudat ca un candidat care are şanse să câştige Primăria Capitalei să fie oprit din cursa pentru Primăria Capitalei de un dosar care nu stă în picioare”. Despre colaborarea cu preşedintele Klaus Iohannis, Ludovic Orban asigură că PNL va rămâne „un partener transparent” şi că, după ce el va prelua şefia partidului, va fixa drept obiectiv câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2019 şi câştigarea alegerilor locale şi parlamentare din 2020, cu toate că este „aproape convins” că Iohannis nu va interveni în alegerile din cadrul formaţiunii.

 

Protestul polițiștilor. Agenții de la Rutieră nu mai vor să dea amenzi (Evenimentul Zilei)

Supărați pe guvernanți pentru că nu le-au crescut salariile de bază la fel ca și ceilalți bugetari, polițiștii au pus în practică o metodă inedită de protet. În mai multe județe din țară, agenșii de la Rutieră nu mai dau decât avertismente scrise sau verbale, spre bucuria șoferilor, prinși că încalcă legea.
Astăzi va fi un protest al poliţiştilor la sediul Ministerului de Interne, pentru majorarea salariilor şi a sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel de din 2009. Se mizează pe o participare importantă – 10.000 de angajați din subordinea MAI. Protestul a fost autorizat de Primăria Capitalei.

 

„Balena Albastră“, jocul care-i împinge pe adolescenţi la sinucidere. Reportaj incognito printre tinerii români atraşi în schema sinistră (Adevărul)

Sute de adolescenţi din România sunt implicaţi într-o activitate online intitulată „Blue Whale Challenge“, care a provocat zeci de morţi printre tinerii din spaţiul ex-sovietic. Un reporter „Adevărul“ a pătruns, sub acoperire, în reţeaua clădită pe site-ul rusesc VKontakte  (n.r. – varianta rusească a Facebook) pentru a înţelege fenomenul sinistru.
Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră“, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze“. Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse. 
Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi.
Platformele pe care se joacă „Balena Albastră“ trebuie să blocheze conturile care se arată interesate de provocare, susţine Gabriel Crumpei, medic primar psihiatru, doctor în psihologie. Până în prezent, autorităţile române nu au luat nicio atitudine vizavi de jocul care face victime printre adolescenţi. În comparaţie, pe 6 martie 2017, Poliţia Naţională Franceză a transmis pe contul oficial de Twitter un mesaj scurt. „Nu vă lăsaţi influenţaţi, pentru nicio provocare nu merită să vă riscaţi viaţa“.

Revista presei românești - 16 martie 2017