Ce spune lumii despre România guvernul Dragnea (România Liberă)

sabina_1_0.jpg

Sabina Fati
Image source: 
romanialibera.ro

La jurământul lui Grindeanu, Iohannis îi dă un sfat lui Dragnea (Gândul) - Ce a fost uşor a trecut pentru guvernul Grindeanu. Acum întrebarea: unde găseşte bani pentru programul economic extrem de generos, atât pentru săraci, cât şi pentru business (Ziarul Financiar) - Filmări care arată cum pacienților operați la Spitalul de Arși li se administrează resturi de substanțe anestezice folosite la alți bolnavi și păstrate în seringi! (tolo.ro) - Rețeaua dopaților (Gazeta Sporturilor)

La jurământul lui Grindeanu, Iohannis îi dă un sfat lui Dragnea (Gândul)

După ce l-a anunţat pe Sorin Grindeanu prin SMS că l-a desemnat premier, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să-i transmită, la jurământ, un mesaj final nu lui, ci lui Liviu Dragnea. „Aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog, învăţaţi-i şi pe ei”, i s-a adresat el liderul PSD, participant la ceremonia de la Cotroceni în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Cu câteva secunde înainte, şeful statului i-a avertizat pe noii miniştri că îi aşteaptă o "misiune grea" întrucât au de îndeplinit "promisiuni complicate", exprimându-şi speranţa că cei care au alcătuit programul de guvernare îi vor explica "într-o zi" cum se vor încadra într-un deficit de 3%, "scădea impozitele, creşte salariile şi multe alte lucruri". După depunerea jurământului la Cotroceni, membrii noului Guvern au plecat, în trei microbuze, direct la Palatul Victoria unde tot Liviu Dragnea a intrat primul.

 

Ministrul Justiției, colecționar de diplome (România Liberă)

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a obținut, în șase ani, o diplomă de licență, două masterate și a urmat trei cursuri postuniversitare. De asemenea, el a reușit performanța de a obține un doctorat la Chișinău în timp ce era deputat la București.
Florin Iordache are o pregătire educațională care, în mod normal, nu ar trebui să îi permită să fie ministru al Justiției. Iordache a terminat Facultatea de Mecanică din Craiova în anul 1985, a profesat ca inginer la Fabrica de mobilă Caracal și a fost viceprimar al acestui oraș. Apoi, timp de 17 ani, nu a mai urmat niciun fel de specializare.

 

Ce spune lumii despre România guvernul Dragnea (România Liberă)

„Sorin Grindeanu nu se rușinează să fie tras de sfori la vedere de șeful său de partid, Liviu Dragnea”, remarcă în editorial Sabina Fati, redactor șef adjunct România Liberă. „Cine îl va putea lua în serios pe prim-ministrul României, dacă omul înainte de a răspunde la orice întrebare, se uită să vadă dacă șeful e de acord? Care dintre omologii lui își va piede timpul să negocieze ceva de-adevăratelea cu el? Câtă bază vor putea pune pe ceea ce spune el partenerii României din Uniunea Europeană, de vreme ce știu că nu el este solistul?
Discuțiile despre primirea României în Schengen, dacă vor mai fi, vor fi purtate de oficialii Comisiei Europene cu Florin Iordache, cel care a orchestrat „marțea neagră“ și de la care se așteaptă o legislație clară, urgentă și eficientă de amnistiere și grațiere. 
Apoi, la discuțiile cu reprezentanții statelor NATO va fi trimis un contabil, cu experiență administrativă dobândită la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din Satu Mare, Gabriel Beniamin Leș, viitor ministru al Apărării. Singurul profesionist din Guvern pare să fie Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe din vremea Guvernului Văcăroiu, un diplomat de școală veche care revine în același fotoliu după 20 de ani, semn că prea multe nu s-au schimbat în România de atunci încoace. Într-o perioadă tulbure, în care în jurul țării furtuna stă să înceapă, iar Rusia se bucură de orice breșă care se produce la vestul granițelor sale, România defilează cu un guvern fără specialiști, cu oameni lipsiți de experiență, fără idealuri și fără viziune”.

 

Ce a fost uşor a trecut pentru guvernul Grindeanu. Acum întrebarea: unde găseşte bani pentru programul economic extrem de generos, atât pentru săraci, cât şi pentru business (Ziarul Financiar)

Guvernul Grindeanu – care aseară a avut o primă şedinţă după depunerea jurământului – trebuie să găsească bani pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale, păstrând finanţele publice în echilibru. 
Programul de guvernare ce va trebui pus în practică are 173 de pagini şi acoperă pe­rioa­da 2017-2020, an în care România ar urma să ajungă a treisprezecea economie din UE (locul 17 în prezent). 
Programul îşi propune, după cum susţine, ca România să se îndepărteze, în următorii ani, de statutul de economie cu „forţa de muncă ieftină“ şi să se îndrepte spre statutul de economie bazată pe ino­va­ţie şi cu forţa de muncă bine plătită. El pre­vede ritm de creştere economică de 5,5-6% anual, un deficit bugetar de sub 3% din PIB şi datorie publică de sub 60% din PIB.

 

Filmări care arată cum pacienților operați la Spitalul de Arși li se administrează resturi de substanțe anestezice folosite la alți bolnavi și păstrate în seringi! (tolo.ro)

Este vorba de înregistrări video făcute în decembrie 2016 la Spitalul de Arși din București. Asistenta explică medicului că cineva, neprecizat în dialog, ”a zis” că seringile nu trebuie aruncate decît atunci cînd din ele este extras cel din urmă rest de anestezic. Anestezicele sînt refolosite după zile de păstrare, iar pacienții riscă infectarea mortală cu bacterii, conform unei expertize INML. 3,5 lei este prețul mediu al unei fiole de propofol, primul anestezic care se vede în cutia cu fiole refolosite.

 

Rețeaua dopaților (Gazeta Sporturilor)

Gazeta reface istoria excluderii lotului de kaiac-canoe de la Olimpiada de la Rio. Declarațiile celor implicați se bat de mute ori cap în cap, dar vorbesc despre culisele murdare ale unui sport scăpat de sub control de federație. Citiți în ziar povestea celui mai mare caz de dopaj din istoria sportului românesc.

 
Revista presei românești - 5 ianuarie 2017