Căsătoriile gay. „Cine suntem noi să-i judecăm?” (România Liberă)

sabina_1.jpg

Sabina Fati
Image source: 
romanialibera.ro

Tactica lui Dragnea: muşcă şi fugi. Dar nu e păcat să-l lăsăm pe Liviu Dragnea să pară mai inteligent decât noi? (Adevărul) - Alegeri parlamentare: analiza sloganelor electorale (Jurnalul Național) - Televiziune belgiană, reportaj într-o tabără de români din centrul Bruxellesului: ''Aici avem o baracă, în România nu avem'' (Gândul)

Tactica lui Dragnea: muşcă şi fugi. Dar nu e păcat să-l lăsăm pe Liviu Dragnea să pară mai inteligent decât noi? (Adevărul)

Legile cu mare impact electoral pe care le tot promovează Liviu Dragnea conţin defecte legale şi constituţionale insurmontabile, care le vor face inaplicabile după alegeri. Dragnea a mai folosit cu succes tactica asta, în toamna anului 2014, şi se pare că a început să-i placă. I-aş spune tactica maidanezului: muşcă şi fugi - şi lasă în sarcina victimei să umble după vaccin împotriva turbării, scrie jurnalistul Liviu Avram în editorialul Adevărul. 
Vă bucuraţi careva că vă măreşte Liviu Dragnea salariile? Eu zic să vă mai gândiţi o dată. Şi nu vă mai gândiţi la CE vi se dă, ci la CINE şi CUM vă dă. Ziaristul dă drept exemplu un episod de istorie recentă. În septembrie 2014, Guvernul Ponta a pus în aplicare, prin ordonanţă de urgenţă, o idee de-a lui Liviu Dragnea: pentru o perioadă limitată de 45 de zile, prevederile unei legi au fost suspendate de la aplicare, iar primarii au putut să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. Până s-a trezit Curtea Constituţională să constate că ordonanţa este o nemaiîntâlnită aberaţie juridică, cele 45 de zile au trecut, 500 de primari au trecut la PSD şi aşa au intrat în alegerile locale. Decizia de neconstituţionalitate a devenit, practic, inutilă...

Alegeri parlamentare: analiza sloganelor electorale (Jurnalul Național)

Bătălia pentru voturile românilor a ajuns în etapa slognelor electorale. Social-democrații îi acuză pe liberali că le-au furat sintagma Îndrăznește să crezi în România, partidul lui Nicușor Dan susține că, în sfârșit, avem cu cine, în vreme ce maghiarii din UDMR zgândăresc orgoliul naționaliștilor cu mesaje care promovează descentralizarea în orașele mari din Ardeal Specialist în comunicare politică și marketing electoral, politologul Antonio Momoc a disecat mesajele partidelor într-o amplă analiză publicată de JN.

Căsătoriile gay. „Cine suntem noi să-i judecăm?” (România Liberă)

„Cine suntem noi să-i judecăm?”  se întreba șeful Bisericii Catolice, Papa Francisc. Acest călugăr, care spală duminica picioarele criminalilor, le spune creștinilor să își ceară iertare față de homosexuali, față de femeile pe care le-au discriminat, față de săracii pe care nu i-au ajutat, față de copiii pe care i-au văzut muncind și n-au zis nimic.
Parlamentul român se pregătește să adopte inițiativa prin care Constituția să prevadă explicit că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie. Biserica Ortodoxă Română împreună cu organizațiile sale au strâns peste 3 milioane de semnături în favoarea acestei idei, care să ne ducă mai aproae de Rusia și mai departe de Occident.
De ce cred românii că-și conservă un statut de superioritate dacă nu lasă cuplurile gay să se căsătorească? Argumentele senatorilor care au fost deja de acord cu inițiativa celor 3 milioane se referăla imposibilitatea homosexualilor de a se reproduce. Dincolo de faptul că există multiple variante în acest sens, argumentele lor contrazic dreptul la viață privată (art.26 din Constituție) și mai ales prevederea constituțională că toți cetățenii sunt egali în fața legii (art.16).
Cei care vor să se căsătorească în secolul dezordinilor și libertăților de toate felurile tind spre stabilitate și chiar spre o ordine morală. De ce să li se refuze homosexualilor această opțiune? În fond, au și ei dreptul la (ne)fericirea banalizată de administrarea vieții în comun și la speranța dragostei până ce moartea îi va despărți, scrie Sabina Fati în RL.

Televiziune belgiană, reportaj într-o tabără de români din centrul Bruxellesului: ''Aici avem o baracă, în România nu avem'' (Gândul)

Postul belgian de televiziune RTBF a realizat în exclusivitate un reportaj despre aproximativ 40 de români, inclusiv mulţi copii, care locuiesc într-o tabără improvizată din centrul Bruxellesului, prezentând condiţiile de sărăcie în care trăiesc aceştia.
În reportaj se precizează că familiile de români care locuiesc în acea comunitate au venit în Belgia pentru a căuta un loc de muncă, dar că nu au găsit. Oamenii şi-au construit barăcile din materiale găsite pe stradă: plăci din lemn, plastic. Reporterul vizitează o baracă însoţit de unul dintre români. Acolo se află un pat dublu, un mic generator şi un sistem rudimentar de încălzire. Oamenii din tabără spun că au pierdut tot în România din cauza indundaţiilor care le-au distrus locuinţele.
La finalul reportajului, o femeie din tabără mulţumeşte poporului belgian.
"Mulţumim pentru că ne lăsaţi să stăm aici, le mulţumesc tuturor celor care ne dau ceva, de mâncare, să ne apărăm de frig. Mulţumesc pentru tot”, spune ea.

 
Revista presei românești - 3 noiembrie 2016