General la apelul bocancilor (România liberă)

oprea.jpg

Gabriel Oprea
Sursa imaginii: 
RFI

Principalele titluri din presa românească de astăzi: Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne (Adevărul); Cum au fost băgate RADET și ELCEN în insolvență (Evenimentul Zilei); Semne de încetinire pe frontul creditării (Ziarul Financiar); Simona Halep și Irina Begu se înfruntă azi în turul secund al turneului de la Wuhan (Gazeta Sporturilor)

General la apelul bocancilor (România liberă)

Impostor cu epoleți - Gabriel Oprea a sărit de la gradul de căpitan direct la cel de colonel, iar după numai un an, în 2001, a fost avansat general de brigadă cu o stea, prin încălcarea tuturor legilor militare. Prima stea de general a fost primită de fostul vicepremier prin încălcarea a cel puțin două legi, prin complicitatea mai multor generali grei.

O comisie burdușită cu generali ai Armatei, ministrul Apărării, Puiu Pașcu, și președintele Ion Iliescu au conlucrat impecabil pentru ca, în 2001, Gabriel Oprea să fie avansat la gradul de general. Avansarea, însă, s-a făcut ilegal. În exclusivitate, „Romănia liberă“ a obținut de la Ministerul Apărării probele care arată fără dubiu cum mai multe articole de lege au fost încălcate cu bună știință. Rezultatul: un căpitan în rezervă a sărit peste două grade (maior și locotenent-colonel) total misterios, a fost reactivat colonel și, într-un an, a devenit general de brigadă (general cu o stea).Totul se întâmpla în primul an al ultimului mandat de președinte al lui Ion Iliescu, la doar un an după ce Oprea devenise doctor prin plagiat. Răspunsurile obținute, în premieră, de către RL atât de la Ministerul Apărării, cât și de la Administrația Prezidențială contrazic prevederile legale și arată că MApN încă îl protejează pe Oprea.

 

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne (Adevărul)

Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

„Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a oamenilor politici care au condus după 1989 Ministerul Afacerilor Interne, responsabil cu Poliţia Română, instituţie care a acumulat progresiv rateuri în ultimii 26 de ani şi a ajuns să raporteze în prezent 569.840 de infracţiuni cu autor necunoscut. Campania „România infractorilor necunoscuţi“ derulată de cotidianul „Adevărul“ a pornit de la un detaliu statistic înfricoşător: la nivel naţional există aproape 600.000 de infracţiuni cercetate şi încadrate de oamenii legii la categoria „autor necunoscut“. Dosarele s-au acumulat succesiv în ultimii 26 de ani, iar o mare parte din responsabilitatea numărului uriaş de infractori nepedepsiţi poate fi „delegată“ politicienilor care au condus post ‘89 Ministerul Afacerilor Interne, instituţie căreia îi este subordonată Poliţia Română. Mulţi au fost implicaţi în scandaluri de răsunet, care i-au forţat să demisioneze, în dosare penale, unele sfârşite chiar cu condamnări la închisoare, în legături suspecte inclusiv cu lideri ai lumii interlope.

 

Cum au fost băgate RADET și ELCEN în insolvență. 900 de milioane de euro, banii pentru un sistem de termoficare nou, risipiți pe subvenții (Evenimentul Zilei)

Din cele 61 de localități cu termofi care centralizată, populația plătește integral prețul pentru energie termică în doar 6 dintre ele. În celelalte, inclusiv în București, acesta este subvenționat, scrie Evenimentul Zilei. În doar șase ani, Primăria Bucureștiului a cheltuit sume extrem de mari pentru subvenționarea prețului gigacaloriei, plătit de populație. Cu acești bani, Capitala ar fi putut avea un sistem de termoficare nou-nouț. Circa 1,2 milioane de bucureşteni tremură la gândul că o să îngheţe în locuinţe în această iarnă. Sistemul centralizat de încălzire e în colaps. Producătorul de energie termică ELCEN, dar și distribuitorul RADET își vor cere astăzi „la pachet” insolvența la Tribunal, pentru a se proteja de creditorii, care pot oricând închide robinetele, după ce lanţul datoriilor a ajuns la fabuloasa cifră de circa 3,6 miliarde de lei.

 

Semne de încetinire pe frontul creditării. Creditul privat a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv după legea dării în plată (ZF)

Creditarea a dat semne de oboseală în lunile de vară, înregistrând trei luni consecutive de scădere, după apariţia legii privind darea în plată a imobilelor. În termeni anuali, avansul creditării a frânat la 0,7%. Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, ajungând la 215,4 miliarde de lei (48,4 mld. euro), ceea ce ar putea indica că bancherii sunt din nou reticenţi să îşi asume riscuri în economie. Creditul privat a scăzut în august cu 0,3% faţă de luna anterioară, potrivit datelor BNR. An la an soldul împrumuturilor pentru populaţie şi companii se menţine cu greu pe linia de plutire, în condiţiile în care afişează o rată de creştere de numai 0,7%. Este prima dată de la începutul acestui an când creditul privat înregistrează un avans anual de sub 1%. Spre com­paraţie, în primele luni din acest an creditarea creştea an la an cu circa 3%.

 

Duel Tricolor. Simona Halep și Irina Begu se înfruntă azi în turul secund al turneului de la Wuhan (Gazeta Sporturilor)

La Wuhan, concurs de categorie Premier cu premii de 2,2 milioane de dolari, pe tabloul principal au intrat direct două românce, Halep și Begu. Ele se vor înfrunta azi în turul al doilea, în meciul 3 de pe terenul central. Simona Halep este favorită numărul patru și, în această calitate, a avut prima rundă liberă.