O nouă Agenție va putea valorifica bunurile infractorilor. Ce instituții iau banii (EvZ)

raluca-pruna-foto-bun_0.jpg

Ministrul Justiției Raluca Prună

Adevăratul subiect de la Română la Bac 2016: romanul psihologic, bramburit de profesori. În 2013, Ministerul Educației îi dădea altă definiție decât acum (Adevărul); Trei tineri care le-au arătat britanicilor că România nu-i așa ca-n tabloidele de la Londra (Gândul); Licitație controversată: grădina de la Cotroceni a lui Iohannis, renovată de consiliera decorată a lui Ion Iliescu (România Liberă)

O nouă Agenție va putea valorifica bunurile infractorilor. Ce instituții iau banii (EvZ)

Agenția de administrare a bunurilor sub sechestru va putea valorifica încă din timpul procesului penal bunuri mobile mai scumpe de 15.000 de euro. O nouă Agenție va fi operațională începând cu anul 2017 și se va ocupa cu administrarea bunurilor puse sub sechestru încă din timpul procesului penal, au anunțat, luni, ministrul Justiției Raluca Prună, alături de Cornel Călinescu, cel care va fi directorul acestei instituții. Este vorba despre Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), care va fi in subordinea Ministerului Justiției, spre deosebire de ANAF, care funcționează în subordinea Ministerului de Finanțe.

 

Adevăratul subiect de la Română la Bac 2016: romanul psihologic, bramburit de profesori. În 2013, Ministerul Educației îi dădea altă definiție decât acum (Adevărul)

Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2016 a creat, iarăși, confuzii și interpretări în rândul candidaților. La profilul Uman, elevii au primit ca temă "Particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-un roman psihologic studiat". Care este acel "roman psihologic" constituie, însă, adevăratul subiect al examenului. Destui candidați au considerat că nu doar "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" a lui Camil Petrescu intră în această categorie a romanului psihologic. La indicația propriilor profesori de la clasă, liceenii au scris - așa cum au învățat la ore - despre romane ca "Ion", "Moromeții" sau "Enigma Otiliei". În cazul ultimului titlu, confuzia este și mai mare, creată nu din vina elevilor. La examenul de Bacalaureat al olimpicilor din anul 2013, "Enigma Otiliei" a lui George Călinescu a fost catalogată de Ministerul Educației drept roman psihologic.

 

Trei tineri care le-au arătat britanicilor că România nu-i așa ca-n tabloidele de la Londra (Gândul)

Dacă unii români vorbesc încă despre "visul american", alții au ajuns să trăiasca "visul britanic". Sunt tineri și au plecat din țară cu așteptări mari, hotărâți să arate de ce sunt în stare, departe de casă, în instituții de învățământ de top. Ștefania nici nu a împlinit 24 de ani și deja se poate mândri că a ajuns la una dintre cele mai importante companii media din Marea Britanie, Sky, urmându-și astfel pasiunea pentru televiziune. Răzvan visează să lucreze în securitate și-și vede viitorul în Marea Britanie. Carmen învață tainele geneticii în unele dintre cele mai performante laboratoare și vrea să facă lumea mai bună. Ei sunt doar trei dintre românii care au plecat din România și au reușit să-și găsească o "nouă familie" pe tărâm britanic și să le arate celor din Regat că românii nu-s chiar atat de răi pe cât au fost prezentați, de-a lungul timpului, în tabloidele britanice: cerșetori, hoți și infractori.

 

Licitație controversată: grădina de la Cotroceni a lui Iohannis, renovată de consiliera decorată a lui Ion Iliescu (România Liberă)

Abonată de ani buni la contractele cu instituțiile statului, fie din aparatul central sau primării ale unor orașe mari, compania Garden Center Grup își mai adaugă în panoplie încă o lucrare bănoasa. Peste un milion de lei va încasa firma pentru refacerea sistemului de irigații din curtea Palatului Cotroceni, după ce a câștigat o licitație cu numeroase semne de întrebare și al cărei caiet de sarcini părea a fi făcut cu dedicație. Administratia Prezidențială a anunțat că licitația a fost câștigată de ofertantul cu prețul cel mai mic, acesta fiind principalul criteriu de atribuire. Garden Center Grup a ofertat la jumătate față de prețul estimat inițial de instituția șefului statului, însă nu puține au fost cazurile în care această firmă a câștigat contracte cu prețuri subevaluate, pentru ca mai apoi să le "rotunjească" prin acte adiționale.