Statul român nu verifică niciodată în laborator dezinfectanții din spitale (Gazeta Sporturilor)

Dosarul Colectiv, finalizat. Patronii clubului, acuzaţi de „indolenţă vecină cu intenţia” - Marea Sfidare a Penalilor (România Liberă) - „Spectacolul” de la Operă va fi „dirijat” de Vasile Dîncu (Evenimentul Zilei) - Cum s-ar descurca autorităţile în caz de cutremur (Adevărul) - Compania de consultanţă Mercer: Salariile reale din mediul privat local au crescut de două ori mai încet decât în Polonia în şase ani (Ziarul Financiar)

Dosarul Colectiv, finalizat. Patronii clubului, acuzaţi de „indolenţă vecină cu intenţia”

Parchetul General a finalizat ancheta în dosarul Colectiv, mai multe persoane, printre care şi acţionarii clubului, urmând să fie trimise în judecată pentru ucidere din culpă, procurorii menţionând că "în indolenţa vecină cu intenţia au impus condiţii pentru atragerea unui public numeros".

"În indolenţa vecină cu intenţia, la organizarea spectacolelor, prin clauze contractuale inculpaţii au impus repetat condiţii de atragere a unui public cât mai numeros în beneficiul propriei societăţi, deşi erau conştienţi de riscurile datorate spaţiului impropriu şi măsurilor neluate privind situaţiile de urgenţă", arată procurorii într-un draft al rechizitoriului.

Unul dintre cei prezenţi în club a descris momentele de groază din Colectiv şi cum a încercat să se salveze cu berea din sticlă...

 

Statul român nu verifică niciodată în laborator dezinfectanții din spitale (Gazeta Sporturilor)

Victimele de la „Colectiv” au murit și milioane de români sunt tratați în spitale dezinfectate cu substanțe pe care statul nu le controlează niciodată în laborator.

Ziarul face publice documente interne de la fabrica Hexi Pharma, liderul pieței și firma care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de județe, care arată cum se produc dezinfectante cu o concentrație mult mai scăzută decât cea de pe etichetă.

Contactată, firma nu a negat până la această oră autenticitatea rețetelor de fabricație aflate în posesia ziarului.

„Semnătura pare, într-adevăr, a mea. Dacă am semnat, nu am știut ce am semnat, pentru că eu știu chimie cît dumneavoastră, nu mai mult! Am lansat o anchetă internă”, spune directorul general al Hexi Pharma, care este biochimist.

Aceste biocide sunt folosite pretutindeni în spitale: chirurgii se spală cu ele pe mâini, mesele de operație sunt curățate cu ele, bisturiele sunt sterilizate cu ele și, tot cu ele, se spală orice încăpere, de la saloane la terapie intensivă.

Și culmea ironiei: vânzările firmei s-au dublat după drama de la Colectiv...

 

Marea Sfidare a Penalilor (România Liberă)

Liviu Dragnea nu a fost condamnat pentru că s-ar fi folosit de funcția politică pentru a obține avantaje personale, adică pentru corupție. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru că a corupt sistemul politic însuși și mecanismele democratice pentru a obține avantaje politice ilicite. Din această perspectivă, toate demersurile politice ale PSD cu Dragnea la conducere vor purta de acum înainte stigmatul fraudei. Cu toate acestea, PSD a ales să sfideze Justiția și democrația și să continue cu Dragnea. E vorba de cea mai mare sfidare a penalilor la adresa poporului român, scrie Cristian Câmpeanu în editorial.

 

„Spectacolul” de la Operă va fi „dirijat” de Vasile Dîncu (Evenimentul Zilei)

După trei spectacole anulate şi mai multe săptămâni de scandal, în care ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a eşuat în a dezamorsa conflictul dintre Johan Kobborg, Alina Cojocaru şi o parte a corpului de balet, pe de-o parte, şi, de cealaltă, artiştii români care-i susţin pe dirijorii Tiberiu Soare şi Vasile Conta la conducerea Operei, vicepremierul va veni mâine pentru negocieri. Speranţele protestatarilor de la Opera Naţională din Bucureşti se îndreaptă către vicepremierul Vasile Dîncu, iar ca semn al încrederii, ei au jucat spectacolul de aseară.  Reamintim că în ultimele două săptămâni Opera din București a schimbat conducerea de trei ori.

 

Cum s-ar descurca autorităţile în caz de cutremur (Adevărul)

Aproape 7.000 de pompieri, medici şi asistenţi au participat la cel mai mare exerciţiu de mobilizare în domeniul situaţiilor de urgenţă, care a testat capacitatea de intervenţie a judeţelor învecinate cu Bucureştiul, în eventualitatea producerii unui cutremur cu magnitudine mare. Două ore. Atât le-ar lua forţelor de intervenţie din afara Bucureştiului pentru a se mobiliza în cazul în care Capitala ar fi lovită de un cutremur de mare magnitudine. „Timpul de reacţie este bun, dar poate fi îmbunătăţit”, a spus Raed Arafat, cel care a coordonat exerciţiul.

 

Compania de consultanţă Mercer: Salariile reale din mediul privat local au crescut de două ori mai încet decât în Polonia în şase ani (Ziarul Financiar)

Angajaţii români din mediul privat au beneficiat de creşteri salariale reale de doar 5% în şase ani (în perioada 2009- 2015), în timp ce angajaţii din Polonia au avut parte de majorări salariale reale de 10% în acelaşi interval, arată o analiză realizată de compania Mercer, parte a grupului Marsh&Mc Lennan Companies.

Acestea reprezintă creşterile salariale, care elimină impactul inflaţiei din aceeaşi perioadă, astfel că, în termeni nominali, angajatorii din mediul privat local, au acordat majorări salariale nominale de 32% în perioada 2009-2015, în timp ce în Polonia majorările salariale nominale au fost de doar 24% în anii analizaţi.

 
Revista presei româneşti - 25 aprilie 2016