„Titlul de Doctor Honoris Causa nu se livrează ca o pizza la domiciliu“ (Adevărul)

Primăria Capitalei dă pe un ţânţar cât pe un armăsar (Evenimentul Zilei) - Învăţământ de stat transformat în SRL (Jurnalul Naţional) - Cum se poate rezolva drama demografică a României (Ziarul Financiar) - Iluzionistul (Gazeta Sporturilor)

Mircea Kivu, despre acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Daniel: „Nu se livrează ca o pizza la domiciliu“ (Adevărul)

Acordarea celui mai înalt titlu academic Patriarhului Daniel de către Universitatea Politehnica Bucureşti nu în cadrul unei ceremonii deschise, aşa cum se obişnuieşte, ci într-un cadru restrâns, la Muzeul Patriarhiei, a stârnit numeroase controverse în spaţiul public. Specialiştii sunt de părere că întreaga universitate a fost compromisă prin gestul făcut de conducerea instituţiei de învăţământ superior.

Pusă la zid, Ecaterina Andronescu - preşedintele Senatului Universităţii – a explicat că tot ce a făcut universitatea a fost să aplice o decizie care există încă din 2013. Atunci, Politehnica a aniversat 195 de ani de la înfiinţarea primei şcoli de ingineri hotarnici din Bucureşti şi a decis să acorde distincţii mai multor personalităţi. Printre acestea s-au numărat, Patriarhul Daniel, Regele Mihai, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Singurul care a refuzat atunci să primească titlul a fost şeful BOR. „Patriarhul ne-a cerut să organizăm ceremonia acum”, a completat şefa senatului UPB

 

10 milioane de euro pentru stârpirea insectelor. Primăria Capitalei dă pe un ţânţar cât pe un armăsar (Evenimentul Zilei)

De la sfârşitul anului 2015, Bucureştiul a rămas fără serviciu de deratizare şi dezinsecţie, după ce municipalitatea a încheiat contractul cu firma 3D, cea care deţinea monopolul de mai bine de 20 de ani

Lipsa unui contract de dezinsecţie şi deratizare ameninţă grav starea de sănătate a populaţiei riscând astfel izbucnirea unor epidemii. Municipiul Bucureşti este considerat teritoriul de risc privind infestarea cu virusul West Nile transmis de tânţari”, a fost anunţul din proiectul de hotărâre privind atribuirea în regim de urgenţă a acestui contract.

 

Învăţământ de stat transformat în SRL (Jurnalul Naţional)

Mai puţin de 10% din totalul locurilor de la Marină sunt subvenţionate de la buget. Universitatea Maritimă Constanţa, Academia Navală din Constanţa şi Colegiul Nautic Român de la Mogoşoaia scot circa 1.500 de marinari pe an. Doar jumătate din absolvenţi reuşesc să se angajeze pe vapoare. 250 de milioane de euro este suma pe care o aduc în ţară, an de an, marinarii români.

 

Cum se poate rezolva drama demografică a României (Ziarul Financiar)

Legea indemnizaţiilor pentru mame, care majorează nivelul minim al sumelor lunare de la 600 la 1.062 de lei pe lună şi desfiinţează plafonul maxim de 3.400 de lei pe lună, este un prim pas care ar putea stimula creşterea natalităţii, însă nu este suficient.

Drama demografică a României se va accentua dacă autorităţile nu încurajează familiile să aibă mai mulţi copii prin reducerea impozitelor pe venit proporţional cu creşterea numărului de copii din familie sau prin programe de lucru part time pentru părinţi.

În 2014, în România s-au născut 195.612 de copii, în scădere cu 37% faţă de anul 1990, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

 

Iluzionistul (Gazeta Sporturilor)

Mircea Rednic a făcut minuni împotriva Stelei în acest sezon cu mijloace modeste: i-a scos din buzunar 9 puncte din 12 în Liga 1 şi a eliminat-o din Cupă.

Bugetul de achiziţii al Puriului a reprezentat 1% din cel al roş-albaştrilor, iar salariul său e de 4 ori mai mic decât al lui Reghe.

Dinamo se înfruntă cu CFR Cluj în finala Cupei României pe 10 mai.

Revista presei româneşti - 22 aprilie 2016