PNL, un dezastru. Marian Munteanu la primăria Capitalei? Mai aveau puţin şi veneau cu Quintus, la 99 de ani. Vreţi o propunere? (Ziarul Financiar)

hostiuc.jpg

Jurnalistul Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar
Image source: 
zf.ro

Cui foloseşte candidatura lui Marian Munteanu? Din culisele unei decizii „în plic” (Gândul) - Interviu cu Leonard Orban, consilier prezidențial pentru probleme europene: Rusia nu se află în spatele crizei refugiaților (România Liberă) - Simulare ca la BAC (Gazeta Sporturilor)

PNL, un dezastru. Marian Munteanu la primăria Capitalei? Mai aveau puţin şi veneau cu Quintus, la 99 de ani. Vreţi o propunere? Cel care a fost project manager la cel mai mare şantier din Bucureşti din ultimii ani (Ziarul Financiar)

“PNL, care se revendică cel mai important partid al ţării şi cel care l-a adus la putere pe actualul preşedintel al României, Klaus Iohannis, îl propune pentru primăria Capitalei pe Marian Munteanu, cel care este recunoscut drept liderul Pieţei Universităţii de acum 25 de ani.

Deci PNL, cel care aspiră să ia voturile clasei antreprenoriale liberale,  pe cele ale corporatiştilor, ale noii generaţii de Facebook, ale celor care muncesc (spre deosebire de PSD, care se bazează pe voturile bugetarilor şi a celor care trăiesc din ajutoare sociale, cum spun liberalii),  vine în faţa celor trei milioane de locuitori din Bucureşti cu un om de acum 25 de ani.

Marian Munteanu reprezintă mult prea puţin pentru modul cum s-a transformat Bucureştiul, pentru noua generaţie de „gulere albe”, de birouri. Poate barba lui Munteanu rezonează cu generaţia hipsterilor.

În caz că ar fi fost interesaţi, liberalii ar fi putut să vină la primăria Capitalei cu unul dintre cei care a fost project manager al şantierului Mega Mall, Simina Stoicea, un inginer constructor de 37 de ani”.

“Nu o cunosc personal”, scrie Cristian Hostiuc, director editorial ZF, “dar ştiu că a supervizat construcţia unui mall de 210.000 mp, care a avut 15 macarale şi unde au lucrat aproape 4.000 de muncitori”, continuă el...

“Bucureştiul are neapărat nevoie de oameni de infrastructură, de construcţii, pentru că mai are puţin şi se sufocă. Capitala are nevoie de viitor, de proiecte reale, de metrou, de pasaje, de drumuri, de clădiri noi, de renovări, de parcuri logistice, de cartiere noi, de zone de entertainment, nu de un trecut, care trebuie lăsat în cărţile de istorie şi mai puţin adus în prezent.

Am dat un simplu exemplu cu Simina Stoicea, pentru că mai sunt alţi 50 ca ea, care sunt din noua generaţie şi care au un istoric în spate de project management al unor proiecte mari de construcţii”…

 

Cui foloseşte candidatura lui Marian Munteanu? Din culisele unei decizii „în plic” (Gândul)

„O piramidală imbecilitate, un semn că PNL se află într-o totală derivă morală, politică, ideologică”, i-a spus Toader Paleologu. „O nemainîntâlnită deschidere către societatea civilă”, i-a spus Marian Munteanu. Candidatura fostului lider al Pieţei Universităţii la Primărie din partea liberalilor a fost surpriza zilei de marţi. Sub psihoza DNA şi a serviciilor de informaţii, PNL a renunţat la un candidat de partid, pentru care copreşedintele Vasile Blaga garantase cu o zi înainte, lansându-l în cursa pentru primărie pe Marian Munteanu.

Candidatura fostului lider al Pieţei Universităţii scoate la iveală disoluţia în care se află în acest moment PNL. O parte a gărzii vechi a PNL, grupate în spatele lui Eduard Hellvig, şeful SRI, şi a lui Klaus Iohannis, convişi de un sprijin necondiţionat al acestora, au declanşat o luptă surdă în partid, susţinută activ în mass-media apropiată.

Candidatura lui Ludovic Orban i-a nemulţumit, deoarece planurile lui vizau conducerea partidului, iar problemele acestuia cu DNA i-au scutit de la o mutare de forţă de schimbare a sa înainte de alegeri… Tabăra apropiată tandemului Hellvig-Iohannis, prin portavocea lor din partid Teodor Atanasiu, a venit cu propunerea lui Marian Munteanu.

Ce a obţinut garda veche a PNL prin această mutare sub psihoza DNA-SRI?

I-au scos definitiv din joc pe foştii PDL-işti şi şi-au consolidat influenţa prin oferirea unui prezumtiv protectorat garantat Hellvig-Iohannis. La congresul pentru alegerea noii conduceri după fuziune, sunt singurii care pot emite pretenţii, indiferent de scorul de la locale şi de testul extrem de important din Bucureşti. Dacă Marian Munteanu câştigă, meritul va fi asumat de ei. Dacă Marian Munteanu pierde o mare parte din responsabilitate va fi transferată către fostul PDL care prin Cătălin Predoiu nu şi-a asumat o bătălie deschisă cu PSD. Practic, Cătălin Predoiu a fost scos definitiv din joc, iar în perspectiva alegerilor din toamnă nu mai poate emite pretenţii la funcţia de premier.

 

Interviu cu Leonard Orban, consilier prezidențial pentru probleme europene: Rusia nu se află în spatele crizei refugiaților (România Liberă)

România nu va putea intra în Schengen decât după ce criza refugiaţilor va fi soluţionată. Din punctul de vedere al lui Leonard Orban, consilier prezidențial pentru pro­bleme europene, Rusia nu se află în spatele acestei crize, așa cum au încercat să demonstreze mai mulți analiști internaționali, inclusiv generalul Constantin Degeratu, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei.

Pe de altă parte, Leonard Orban etichetează referendumul prin care olandezii au respins Acordul de asociere al Ucrainei la UE drept “o nouă lovitură dată proiectului european”. “În acest moment – spune consi­lierul prezidențial - nu există deloc apetit pentru extinderea Uniunii”, adăugând că R. Moldova, Georgia şi Ucraina nu au deocamdată “posibilitatea aderării la UE”.

Totuşi, dacă la Chişinău vor continua reformele, e posibil ca în următorii 15-20 de ani R. Moldova să fie primită în UE, mai precizează Leonard Orban.

 

Simulare ca la BAC (Gazeta Sporturilor)

Astăzi, în Cupa Ligii, doar Reghe şi Şumudică vor fi “titulari”. Ei sunt cu ochii la derby-ul de duminică, meci care va decide titlul.

2,62 e cota ca Steaua să câştige meciul din această seară de la Giurgiu. O victorie a gazdelor e cotată cu 2,75.

“Vreau să-i batem pe cei de la Astra şi-n Cupa Ligii şi în campionat. Sunt convins că avem forţa să o facem, indiferent ee formule de start vom alinia” – Laurenţiu Reghecamf, antrenor Steaua.

“Şansele la titlu sunt 50-50 acum. Se poate întâmpla orice. Dacă noi câştigăm jocul de campionat, va fi destul de greu să ne mai ajungă Steaua” – Marius Şumudică, antrenor Astra.

 

Revista presei româneşti - 13 aprilie 2016