CCR versus SRI. Când mai-binele e duşmanul binelui (Adevărul)

liviu.jpg

Ziaristul Liviu Avram redactorul şef adjunct Adevărul
Image source: 
adevarul.ro

Dosarele Oprescu, Vanghelie, Chiliman sau Hrebenciuc, aruncate în aer de decizia CCR (Evenimentul Zilei) - Incendiul din Titan, focul care arde fără autorizație (România Liberă) - Primarul dezvăluie: "Mi s-a zis să mint că e totul bine" (Gazeta Sporturilor)

CCR versus SRI. Când mai-binele e duşmanul binelui (Adevărul)

"Curtea Constituţională a publicat miercuri mult aşteptata decizie prin care a statuat, practic, că interceptările realizate de SRI la cererea procurorilor sunt neconstituţionale, pe motiv că serviciul secret nu este organ de cercetare penală. Pe bună dreptate, se pune întrebarea: de ce vreme de 25 de ani implicarea SRI nu a fost o problemă, întrucât a fost declarată constituţională în mai multe rânduri, şi a devenit neconstituţională tocmai acum? Răspunsul e dezarmant: între timp s-a schimbat Codul de procedură penală şi, spre deosebire de vechiul Cod, unde era reglementată mai vag, chestiunea interceptărilor a fost redactată mai detaliat…pe trei aliniate distincte. La un moment dat se spune “supravegherea tehnică poate să fie efectuată de organul de cercetare penală ori de alte organe specializate ale statului”. E o sintagmă mult prea vagă, despre care magistraţii constituţionali spun, cu ceva umor, că poate să însemne, printre altele, Garda de Mediu, Garda Forestieră, Protecţia Consumatorului, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Consiliul Concurenţei sau Autoritatea de Supraveghere Financiară – instituţii care nu au atribuţii de cercetare penală.

Din păcate, decizia CCR nu lămureşte deloc un aspect important. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de nişte iranieni inculpaţi pentru crimă organizată şi spălare de bani, într-un dosar constituit în 2011. Noul Cod de procedură penală a intrat în vigoare pe 1 februarie 2014. Deci interceptarea telefonică a iranienilor s-a petrecut când era în vigoare vechiul Cod de procedură penală, cel potrivit căruia implicarea SRI era constituţională. De ce a acceptat CCR analizarea unui articol care nu li s-a aplicat celor care l-au atacat? Decizia nu face nicio referire la această curiozitate", scrie redactorul şef adjunct Liviu Avram.

 

Dosarele Oprescu, Vanghelie, Chiliman sau Hrebenciuc, aruncate în aer de decizia CCR (Evenimentul Zilei)

Curtea Constituțională desființează toate probele adunate de SRI în dosarele bazate pe interceptări. Cazuri de mare corupție riscă să fie compromise, prin anularea ascultărilor efectuate cu echipamentele și personalul acestui serviciu secret.

Modificarea reglementărilor privind realizarea activităţilor de supraveghere tehnică va impune detaşarea, în cadrul DNA, a unui număr de 130 de lucrători de poliţie şi pregătirea specifică a acestora, precum şi achiziţia de autovehicule şi echipamente tehnice suplimentare, fapt ce presupune un efort bugetar de aproximativ 10,4 milioane euro.

Pe de altă parte, DIICOT precizează că are nevoie de achiziţia de echipamente tehnice specifice şi detaşarea iniţială a unui număr de 200 de lucrători de poliţie, precum şi asigurarea trainingului acestora. Aceste măsuri, solicitate de DIICOT, presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro.

 

Incendiul din Titan, focul care arde fără autorizație (România Liberă)

Focul care a izbucnit ieri în cartierul bucureștean arată modul haotic în care s-a construit în România după 1989 şi cum, pe fondul vidului de legislaţie creat de faptul că paragrafe din vechile legi considerate ceauşiste au fost şterse, vieţile oamenilor s-au transformat într-o „tranzacţie imobiliară“.

Proprietara apartamentului care se află perete în perete cu locuinţa în care a izbucnit incendiul spune că un simplu scurtcircuit la instalaţia electrică la care era alimentat frigiderul a făcut ca mansarda blocului să fie mistuită de flăcări. Peste 400 de persoane au fost evacuate în urma incendiului din zona Titan din Bucureşti, cinci având nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu fum. Pompierii au întâmpinat dificultăţi deoarece focul a izbucnit sub acoperişul de tablă, o zonă greu accesibilă, cu degajări foarte mari de fum.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Adrian Marin, a precizat pentru România liberă că „La momentul recepţiei lucrărilor de supraeatajare şi mansardare a respectivului bloc, în 2012, nu exista prevederea legală prin care ei să fie obligaţi să obţină documente doveditoare privind respectarea normelor împotriva incendiilor, în speţă avizul şi autorizaţia. Prevederea a apărut în 2014 pentru categoriile similare celei în care a izbucnit acest incendiu, iar legea nu se aplică retroactiv. Sigur, trebuiau să respecte nişte criterii minime”.

 

Primarul dezvăluie: "Mi s-a zis să mint că e totul bine" (Gazeta Sporturilor)

În interviul oferit cititorilor GSP, Răzvan Sava nu l-a numit direct, dar a indicat personajul din fotbal care i-a spus "să mint că totul e bine". Primarul a dezvăluit că totul s-a întâmplat la întâlnirea cu Răzvan Burleanu şi Gino Iorgulescu...

Primarul a explicat şi ce se întâmplă pe Naţional Arena:  "Nu dăm jos acoperișul, structura metalică, ci luăm în calcul să schimbăm membrana aceea, să punem una conformă cu normele românești, dacă Ministerul Dezvoltării nu ne dă acel agrement. Reprezentantul Max Bogl pe România vine la București pe 14 martie și vom discuta să schimbe membrana, dar pe banii lor"

Citiţi în ziar şi pe platforma Gazeta Digitală tot interviul cu primarul Răzvan Sava. Când se vor termina toate lucrările la stadion, ce spune despre meciurile pe care le poate organiza România la Euro 2020 şi o informaţie inedită, cu ce echipă din Bucureşti simpatizează.

 
Revista presei româneşti - 10 martie 2016