Care societate civilă? (Gândul)

Politicienii împrumută agenda străzii (România Liberă)- Concluzia de la Cotroceni: tuturor le e frică să guverneze (Adevărul) – Dacian Cioloş, prima şansă să ajungă premier (Evenimentul zilei)

REVOLUŢIA #COLECTIV. A treia zi de PROTESTE: 10.000 de MANIFESTANȚI în Piaţa Universităţii. Mesaj DUR către politicieni: "Parlament PENAL, marş la tribunal"

Joi seară a avut loc al treilea protest de stradă după tragedia din clubul Colectiv, unde și-au pierdut viața zeci de tineri. 10.000 de oameni au venit în Piața Universității din Bucureşti pentru a cere o schimbare pe scena politică din România. Una dintre cele mai importante cereri a fost eradicarea corupției. De asemenea, protestatarii au cerut un guvern de tehnocrați.După primul protest de stradă, de marți seară, premierul Victor Ponta a decis să își înainteze demisia. În locul lui, Klaus Iohannis l-a numit prim ministru interimar pe Sorin Câmpeanu. La protestul de joi seară s-a cautat și un reprezentant care să meargă la consultările pe care Klaus Iohannis le va avea vineri cu societatea civilă.

 

Politicienii împrumută agenda străzii (România Liberă)

Negocierile cu partidele politice pentru desemnarea noului premier au demarat, ieri, la Cotroceni sub influența mitingurilor de protest.

În premieră, președintele Klaus Iohannis a invitat, pe lângă partide, și societatea civilă, și reprezentanții manifestanților la discuții.

Asociația Pro Democraţia i-a transmis şefului statului că discuţiile privind actuala criză politică trebuie să ducă la prezentarea unui calendar concret al reformelor. ActiveWatch solicită președintelui și partidelor să nu deturneze revolta societății faţă de clasa politică și corupția sistemică prin organizarea de alegeri anticipate, precizând că acestea ar elimina orice şansă pentru partidele noi şi pentru o reformă reală. Pe de altă parte, pe rețelele de socializare au apărut tot felul de inițiative – de la sondaje online pentru desemnarea premierului, până la propuneri privind transmiterea live a întâlnirii.

Au existat și voci care au contestat demersul președintelui. „Pe cine chemi, pe cine strigă mai tare?“, a comentat publicitarul Bogdan Naumovici, cel care a lansat un apel pentru formarea Partidului Colectiv. Sorin Ioniță (Expertforum) a caracterizat ideea drept „bună“, dar a adăugat că nu va funcționa în lipsa unor criterii, „dacă toată lumea dă buluc acolo pe bază de autopropunere“.

 

Care societate civilă? (Gândul)

Misiunea Preşedintelui, în zilele acestea şi în cele care urmează, e covârşitoare. Îşi exercită, cum spune articolul 80 din Constituţie, rolul de mediator între stat şi societate, observă Lelia Munteanu.

“Să cheme societatea civilă la consultări? La care societate civilă se gândeşte Preşedintele? În acest moment istoric, societatea civilă renaşte în stradă. Nu şi-a ales încă liderii,  nu şi-a legitimat  reprezentanţi. Ne aflăm în etapa în care trebuie ascultată, nu convocată.

Klaus Iohannis nu are cum să cheme poporul la Palat. Firesc este ca, dacă doreşte să se informeze de la sursă, domnia sa să se deplaseze în mijlocul poporului” scrie Lelia Munteanu în Gândul.

 

Concluzia de la Cotroceni: tuturor le e frică să guverneze (Adevărul)

PSD şi PNL s-au speriat de mulţimea din stradă şi nu mai vor la guvernare. Liviu Dragnea s-a răzgândit în privinţa organizării alegerilor anticpate, variantă pe care nu o mai exclude după consultările cu preşedintele Iohannis. Nici liberalii nu sunt dispuşi să-şi asume guvernarea, aşa că suţin sus şi tare varianta anticipatelor.

 

 
Revista presei româneşti - 6 noiembrie 2015