Cum a patentat PSD anticomunismul de tip comunist (Adevărul)

psd.jpg

Liviu Dragnea, iubitul conducător al poporului PSD-ist Foto: Eduard Enea
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Victimele torționarului Ficior vor primi despăgubirile în zece ani (Evenimentul Zilei) - „Secretul polonez“ în protejarea alimentelor autohtone (România liberă) - Interviu eveniment cu comentatorul radio Ion Ghiţulescu “Am inventat Fotbal minut cu minut acum 51 de ani” (Gazeta sporturilor)

Cum a patentat PSD anticomunismul de tip comunist (Adevărul)

Liviu Dragnea şi-a început mandatul în fruntea PSD încercând să înlăture de pe costumul partidului scamele trecutului: comunismul, corupţia şi baronii. În cadrul Congresului PSD, desfăşurat ieri la Sala Palatului, Dragnea le-a cerut celor peste 4.000 de delegaţi să se ridice în picioare şi să le ceară scuze românilor pentru că partidul nu a condamnat mai devreme dictatura comunistă şi violenţele care au urmat Mineriadei din vara anului 1990.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, pe care îl furase somnul în timpul discursului lui Liviu Dragnea, a fost trezit de apelul liderului PSD, urmând gestul tuturor celorlalţi social-democraţi care se aflau în picioare. Aşadar, Ion Iliescu a condamnat şi el comunismul, dar mai mult la grămadă, pentru că nu prea ştia ce se întâmplă în jurul său. Comicul de situaţie este cu atât mai puternic cu cât Ion Iliescu este cercetat în acest moment de procurorii Parchetului General în Dosarul mineriadei din 1990.

Din planul de reformare al lui Dragnea face parte şi eliminarea corupţilor din rândurile partidului, însă liderul PSD a început cu o amânare. Rezoluţia de la Sinaia, votată în primăvară, care prevedea sancţiuni pentru penalii PSD în funcţie de faza procesuală în care se află, nu a fost introdusă pe ordinea de zi a Congresului, ci va face parte dintr-un Cod de conduită mai amplu, care nu se ştie când va intra în dezbatere.

Congresul PSD a constituit un prilej şi pentru a testa reacţia membrilor simpli ai PSD în raport cu liderii partidului. Deşi în discursuri Victor Ponta, dar mai ales Liviu Dragnea au mimat o prietenie veşnică, în gesturi, ruptura dintre cei doi era evidentă. Liviu Dragnea, validat în funcţia de preşedinte al PSD, ar fi trebuit să fie vedeta zilei, însă premierul Victor Ponta a reuşit să strângă cele mai multe aplauze şi singurele scandări ce s-au auzit ieri la Congresul PSD. Întreaga sală s-a ridicat în picioare şi a strigat secunde bune „Victor Ponta“. „Acum m-am emoţionat“, a răspuns Ponta. Nici gestul lui Liviu Dragnea de a se aşeza nu i-a oprit pe social-democraţi din ropotele de aplauze, liderul PSD neavând încotro şi s-a ridicat din nou.

 

Victimele torționarului Ficior vor primi despăgubirile în zece ani (Evenimentul Zilei)

Fostul comandant al deținuților politici, care a supravegheat recoltarea stufului din Deltă în anii 60, va primi o pensie de „doar” 3.670 de lei pe lună, diferența de 1.835 de lei fiind pusă la dispoziția victimelor sale, reprezentând eventuale despăgubiri. Poprirea pe pensie a fost cerută de procuror, după ce fostul comandant al lagărului de la Periprava și-a vândut apartamentul şi acţiunile pe care le deţinea.

Până în acest moment al procesului, un singur urmaș de deținut politic s-a constituit parte civilă în dosar și cere 50.000 de euro pentru a ridica un monument în memoria celor morți la Periprava. Dacă solicitarea va fi admisă, Ficior, care are acum 87 de ani, ar trebui să mai trăiască 10 ani pentru a „stinge” datoria.

 

„Secretul polonez“ în protejarea alimentelor autohtone (România liberă)

În vreme ce România intenţionează să introducă o lege care să-i protejeze pe producătorii agricoli locali, Polonia, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa agroalimentară şi globală, mizează pe competitivitatea produselor, după cum au confirmat oficiali polonezi pentru RL. Pariul acestora s-a dovedit câştigător. Spre exemplu, valoarea totală a exporturilor poloneze de mere s-a ridicat în 2014 la 315 milioane de euro, 12,4 milioane de euro venind din România.

 

Interviu eveniment cu comentatorul radio Ion Ghiţulescu Am inventat Fotbal minut cu minut acum 51 de ani (Gazeta sporturilor)

Comentatorul celebru de la “Fotbal minut cu minut” a crescut în Obor aproape de stadionul unui club legendar. A jucat fotbal pe stradă cu Ozon şi a devenit ziarist fiindcă Partidul Comunist i-a închis tatăl în puşcărie şi astfel i-a refuzat fiului accesul la Facultatea de Chimie

La 85 de ani, Ion Ghiţulescu postează videoclipuri pe Facebook şi îşi aminteşte de anii când fotbalul şi viaţa, în general, nu se desfăşurau pe reţelele de socializare.

 

 
Revista presei româneşti - 19 octombrie 2015