România, joc incert faţă de priorităţile europene (Adevărul)

unteanu.jpg

Cristian Unteanu, corespondentul ziarului Adevărul la Bruxelles

Care este „pensia adevărată” din România (Gândul) - Salarii şi pensii mai mari, înainte de alegeri (Jurnalul Naţional) - Cu cine vrea Dragnea să împartă puterea (România Liberă) - Raportul SRI pe 2014 oferit în exclusivitate Antenei 3 (Evenimentul Zilei)

România, joc incert faţă de priorităţile europene (Adevărul)

Recenta declaraţie tranşantă şi cum nu se poate mai clară a domnului Victor Ponta, prim-ministru al României, privind perspectivele reale şi inexistente ale integrării ţării noastre în Spaţiul Schengen semnifică recunoaşterea falimentului unui demers politic. Pe mai multe nivele. Cu mai multe responsabilităţi directe. Dar, toate, în sarcina clasei politice româneşti, scrie Cristian Unteanu.

Întâi, nu am ştiut, nu am putut, ne-a fost peste ştiinţa noastră de joc, să ne constituim, în atâţia ani, un lobby de ţară favorabil. În acest context, România a fost nevoită se evolueze înspre sistemul foarte riscant al alianţelor ad-hoc.

Corespondentul la Bruxelles al ziarului Adevărul face referire la felul în care România a gestionat problema cotelor de refugiaţi şi atrage atenţia că nu este nicidecum vorba despre o sugestie că s-ar fi putut propune un troc, adică intrarea în Schengen contra unei shimbări de poziţie a României. În loc să ne plângem „uite, mamă, ce ne fac ăştia“, n-ar fi mai util să folosim argumentele extreme ale unei crize excepţionale pentru a ne crea ceea ce diplomaţii altor şcoli denumesc „fast lane to success“? Asta fac toţi acum. Nu din oportunism sau cupiditate. Ci din înţelegerea superioară şi profesionistă a modului în care se construieşte acum o nouă Europă, care se doreşte a fi una de credibilitate şi de forţă.

 

Care este „PENSIA ADEVĂRATĂ” din România. DEZASTRUL despre care Guvernul nu spune nimic (Gândul)

Din pensia medie de 886 de lei din România, încasată lunar de fiecare dintre cei 5,15 milioane de pensionari (din sistemul de pensii de stat dar şi agricultori), doar 496 de lei pot fi achitaţi din încasările efective în “contul de pensii”. Diferenţa de 390 de lei vine de la bugetul de stat (din încasările de TVA, accize, etc.) şi este trecută în execuţia bugetară de pe ministerul Finanţelor la capitolul “subvenţii”.

În ultimii şapte ani deficitul sistemului public de pensii a fost, în total, de 71 de miliarde de lei, în 2007 bugetul de pensii de stat având un excedent de 11,7 milioane de lei.

Ar trebui create sau fiscalizate circa 2 milioane de locuri de muncă.

 

Salarii şi pensii mai mari, înainte de alegeri (Jurnalul Naţional)

Salariile bugetarilor se vor mări, fie din decembrie, fie de anul viitor, conform noii legi a salarizării unitare. Proiectul legislativ este deja finalizat şi va intra în dezbatere publică în aceste zile. Şi veniturile pensionarilor ar putea creşte, fiind prevăzută o majorare a punctului de pensie. Cheltuielile cu salariile reprezintă 7,4% din PIB, însă după aplicarea legii vor sări la 9,2% din PIB, nivelul din anul 2006.

 

Cu cine vrea Dragnea să împartă puterea (România Liberă)

Lipsit de emoții în ceea ce privește șefia PSD, fiind singurul candidat la alegerile din 11 octombrie, Liviu Dragnea și-a făcut, deja, planurile pentru viitorul partidului: a creionat echipa de conducere, dar și politica de alianțe. Dragnea a sugerat că PSD ar putea merge pe liste comune cu UNPR, o solicitare mai veche a partidului condus de Gabriel Oprea.

 

SITUAȚIE JENANTĂ! RAPORTUL SRI pe 2014 oferit în exclusivitate ANTENEI 3 (Evenimentul Zilei)

O situație fără precedent s-a înregistrat în cursul zilei de ieri. Un document esențial pentru controlul civil asupra SRI, raportul de activitate pe 2104, a fost prezentat în exclusivitate de Radu Tudor, în emisiunea sa de la Antena 3. Cu toate că nu vorbim de un document secret, ci de un raport destinat informării publicului, nu mai există în istoria României o situație similară. Prezentarea sa înaintea depunerii sau dezbaterii în Comisia de Control asupra activității SRI, înaintea citirii de către directorul SRI Eduard Hellvig în fața Parlamentului, ne arată o disfuncționalitate importantă. Cineva a făcut "pierdută" o copie a raportului SRI și a trimis-o la Antena 3. Doar la Antena 3...

 

 
Revista presei româneşti - 5 octombrie