Primii pacienţi ai ţării au scris declaraţia de neîncredere în sistemul medical românesc (Gândul)

De ce plecarea lui Ponta în Turcia sfidează o ţară întreagă (România Liberă) - Cât ne costă pensile aleşilor (Jurnalul Naţional) - Autostrada Transilvania, 11 ani de cheltuieli inutile (Adevărul) - Incredibila Operațiune «Măsurarea radiațiilor de la Năvodari»! (Evenimentul Zilei)

De ce plecarea lui Ponta în Turcia sfidează o ţară întreagă (România Liberă)

Premierul Victor Ponta a ales să nu se opereze în România în urma unui accident la genunchi, ci să apeleze la serviciile unui spital privat din Istanbul păstrând secretul asupra procedurii. oficial, primul ministru nu și-a mandatat niciun consilier sau purtător de cuvânt să confirme sau nu plecarea în Turcia și să ofere publicului informații despre motivul presupusei călătorii.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, dădea în urmă cu trei zile asigurări că „în România avem medici foarte buni care pot face această intervenţie”. „Avem și echipamentele necesare, la fel de bune ca și în străinătate. Din punctul meu de vedere este o procedură care se poate face foarte ușor în România. Nu este o intervenție complicată,” a adăugat Bănicioiu.

Intervenția, spun și medicii români, nu ar fi pus probleme specialiștilor din secțiile de ortopedie.

Primii PACIENŢI ai ţării au scris declaraţia de neîncredere în sistemul medical românesc (Gândul)

Atunci când vine vorba de sănătatea proprie, politicienii din România nu o riscă în sistemul sanitar de aici şi merg la clinici din străinătate pentru a se opera sau trata. Victor Ponta, Ion Iliescu (afecţiuni dermatologice şi o intervenţie la inimă), Traian Băsescu (hernie de disc), Călin Popescu Tăriceanu sau Adrian Năstase (operaţie la glanda tiroidă) sunt doar câţiva dintre politicienii care au ales clinicile din străinătate atunci când au avut probleme medicale.

Atunci când vine vorba despre sănătate, chiar şi medicii de profesie aleg strănătatea. Este cazul lui Sorin Oprescu, care în 2009, când a avut nevoie de sreviciile unui medic dentist, a mers la o clinică din Portugalia.

Cât ne costă pensile aleşilor (Jurnalul Naţional)

Deşi, oficial Executivul nu susţine legea prin care parlamentarii îşi dau singuri o altă pensie, pensia specială care poate ajunge până la 4.400 lei, aleşilor nu le pasă. Îşi vor vota aceste indemnizaţiii, chiar dacă Guvernul spune că nu are bani, iar opinia publică le-a sărit în cap, cerându-le să aibă alte priorităţi.

“Banii vor fi plătiţi din bugetul camerei Deputaţilor şi Senatului, am adoptat un astfel de amendament” a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD). Adică tot de la stat, tot din banii noştri.

Pensiile aleşilor înghit 600.000 euro pe lună. Ca să înţelegem discrepanţa, Jurnalul Naţional scrie clar că alegătorul primeşte 1.000 de euro pe an, “specialul” – 12.000 de euro.

Autostrada Transilvania, 11 ani de cheltuieli inutile (Adevărul)

Acum 11 ani, mai exact în dimineaţa zilei de 16 iunie 2004, excavatoarele companiei americane Bechtel muşcau primele cupe de ţărână din pământul ţării, începând astfel construcţia a ceea ce trebuia să fie mândria infrastructurii rutiere româneşti: Autostrada Transilvania. Potrivit proiectului iniţial, cei 415 kilometri de autostradă de la Braşov la Vama Borş ar trebui să fie gata construiţi până în iunie 2013, cu o cheltuială de 2,2-2,5 miliarde de euro (echivalentul a cel mult 6,3 miliarde de lei, la cursul de atunci). Iată, însă, că acum – după fix 11 ani de la demararea lucrărilor şi doi ani de la expirarea termenului de execuţie – nu putem decât să consemnăm că statul a cheltuit întreaga sumă şi din Autostrada Transilvania este gata doar un sfert.

Incredibila Operațiune «Măsurarea radiațiilor de la Năvodari»! (Evenimentul Zilei)

La cererea EVZ, APM Constanța a făcut, chipurile, un control la Fertilchim Năvodari, pentru măsurarea radioactivității dintr-un deșeu numit fosfogips. Am aflat că, în tot județul, există un singur aparat Geiger-Muller de măsurare a radiațiilor. Și acela necalibrat permanent. Pe deasupra, nici nu l-au folosit în interiorul combinatului. Cică, legea le impune să-l lase la poartă! Unde ne-au lăsat și pe noi, deși EVZ a solicitat verificarea. Sunt oare autoritățile pe mână cu patronii? Un lucru e cert: în acest moment, pe litoral nu e niciun pericol iminent. Dar în viitor?

 

 
Revista presei românești - 16.06.2015