PSD nu-l lasă din brațe pe cel care e vrednic să conducă rebeliunea corupților (Evenimentul Zilei)

Încrederea în instituţii: Preşedinţia începe să scadă (Adevărul) - Bugetul Apărării începe să crească din 2017. Cât de pregătită e Armata Română în acest moment (România Liberă) - Biserica și CNADNR, război pe 28 de euro (Jurnalul Naţional)

PSD nu-l lasă din brațe pe cel care e vrednic să conducă rebeliunea corupților (Evenimentul Zilei)

“ Nu este deloc surprinzător că pesediștii au ales să se solidarizeze cu Dragnea, condamnat la 1 an cu suspendare în Dosarul „Referendumul”“ , scrie jurnalistul Silviu Sergiu în editorialul EVZ. “ Comitetul Executiv a fost convocat pentru mâine doar pentru ca baronii PSD să aibă ocazia să vină la București.

În momentul de față, Liviu Dragnea este, în opinia multor membri PSD, un lider mult mai potrivit să conducă o rebeliune împotriva procurorilor. Victor Ponta este premier și nuși poate asuma fățiș o astfel de misiune. Liviu Dragnea se pregătește să devină președintele PSD și pentru că reprezintă speranța baronilor că procurorii vor fi puși cu botul pe labe. Mai devreme sau mai târziu.

Dragnea n-a scăpat de pușcărie. Ultimul cuvânt îl va avea un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), condus fie de președintele Livia Stanciu, fie de vicepreședintele Ionuț Matei. Din nefericire pentru liderul PSD, ambii judecători au dovedit foarte puțină toleranță față de actele de corupție.

Important de menționat că primul complet de la ÎCCJ nu l-a condamnat pe Liviu Dragnea pentru că i-a îndemnat pe români să iasă la vot. Aceasta este placa pe care o pun liderii PSD, în frunte cu Victor Ponta, pentru a manipula opinia publică. El a fost condamnat pentru o infracțiune de corupție: folosirea influenței pentru obținerea unui beneficiu pentru sine sau pentru partid“ . Integral în EVZ.

Încrederea în instituţii: Preşedinţia începe să scadă (Adevărul)

Singururl fenomen remarcabil al barometrului INSCOP care măsoară încrederea românilor în instituţii este acela că, pentru prima dată de la instalarea unui nou locatar la Cotroceni, instituţia prezidenţială se înscrie într-un trend uşor descrescător.

Topul este condus de Armată cu 74,3% încredere multă şi foarte multă. Biserica se menţine pe poziţia a doua. La mică distanţă se află Jandarmeria. Urmează DNA, care se ocupă de încrederea a 61,4% din subiecţii chestionaţi, înregistrând o creştere de 2,5% faţă de luna precedentă. Preşedinţia se situează pe poziţia a cincea cu 50,6% încredere multă şi foarte multă.

Bugetul Apărării începe să crească din 2017. Cât de pregătită e Armata Română în acest moment (România Liberă)

Conflictul armat din Ucraina - pe fondul căruia Rusia a anexat Crimeea, iar rebelii coordonaţi de Kremlin ţin sub control regiuni însemnate – a făcut din înzestrarea şi modernizarea Armatei Române o problemă de maximă urgenţă.

În anul 1989, Armata Română avea circa 300.000 de oameni , cu tot cu militarii în termen, și era, din acest punct de vedere, una dintre cele mai importante instituții ale statului român. Înzestrarea Armatei “comuniste” era asigurată la un nivel acceptabil, mai ales din producția internă dar și prin importuri din URSS.

De exemplu, în perioada anilor 1989-1990, URSS a livrat României 21 de avioane de luptă MiG 29 – unele dintre cele mai moderne aeronave ale momentului, concepute de sovietici ca un rival al avioanelor americane F-16.

Față de situația de acum 25 de ani, datele actuale nu sunt îmbucurătoare. Ministerul Apărării Naționale mai are circa 82.000 de oameni. E drept, însă, gradul de profesionalism al militarilor de azi este incomparabil mai ridicat.

Rușii nu mai livrează tehnică militară și nici nu mai asigură mentenanța pentru echipamentele livrate înainte de 1990. Această situaţie afectează toate cele trei categorii de forţe ale Armatei Române (Forţe Terestre, Aeriene şi Navale) întrucât toate acestea erau dotate, în majoritate, cu tehnică militară de origine sovietică.

Citiţi în RL cum şi-au propus oficialii români să depăşească această situaţie.

Biserica și CNADNR, război pe 28 de euro (Jurnalul Naţional)

Patriarhia este acţionată în instanţă de către stat, prin intermediul companiei de drumuri CNADNR, pentru o datorie de 28 de euro cauzată de lipsa rovinietei la unul dintre autoturismele Bisericii. Situaţia este de-a dreptul hilară, în condiţiile în care Ortodoxia Română derulează afaceri de milioane de euro, care sunt scutite, legal, de la orice taxe şi impozite.

În 2014, BOR a primit de la stat aproape 30 de milioane de euro pentru constru¬irea şi repararea bisericilor, din care 12 milioane de euro doar pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului.

Veniturile Bisericii sunt estimate la aproximativ 90 milioane euro pe an, din care cea mai mare parte este reali¬zată, în ordine, de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, res-pectiv cea a Olteniei, po-trivit unei investigaţii jurnalisti- ce din 2012. Cel mai mare cult din România deţine peste 27.000 de clădiri (biserici, case parohiale, mănăstiri, muzee etc), 70.000 de hectare de pădure şi teren arabil, hoteluri, restaurante şi ferme.

 
Revista presei românești din 19 mai