Klaus dominatorul (Adevărul)

Cum a ajuns „geanta neagră” cu 900.000 de euro în birou la Elena Udrea. REFERAT DNA (Gândul) - PNL nu-și face guvern din umbră ca să nu-și sperie viitorii parteneri de guvernare (Evenimentul Zilei) - Sunteţi de acord să plătim noi pentru campaniile electorale? (România Liberă)

Klaus dominatorul (Adevărul)

Preşedintele Klaus Iohannis îşi consolidează prima poziţie în încrederea românilor, la mare distanţă de cel care părea veşnic abonat la locul întâi, Mugur Isărescu.
65% dintre români au încredere multă şi foarte multă în şeful statului în februarie (faţă de 60% în decembrie 2014). Poziţia secundă îi revine lui Mugur Isărescu cu 42,1%, iar pe locul al treilea se clasează Victor Ponta (24,5%), ambii în scădere câteva procente faţă de precedentul sondaj.
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla joi la Berlin, unde se va întâlni cu preşedintele Joachim Gauck şi cancelarul german Angela Merkel. Vor fi discuţii despre perspectivele aderării României la spaţiul Schengen şi, pe un plan mai general, cel al nevoii consolidării securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor săi.

Cum a ajuns „geanta neagră” cu 900.000 de euro în birou la Elena Udrea. REFERAT DNA (Gândul)

Procurorii DNA au obţinut pentru a doua oară arestarea preventivă pentru 30 de zile a Elenei Udrea în dosarul extins al „Galei Bute”. De data aceasta, Udrea este acuzată de trei fapte de luare de mită, precum şi de abuz în serviciu sau de folosirea influenţei pentru foloase necuvenite. Aceste noi acuzaţii îi sunt aduse pe lângă altele, tot din dosarul „Gala Bute” şi din dosarul Microsoft. Din referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a Elenei Udrea, consultat de Gândul, reiese că în mandatul Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, practica şpăgii sub forma unui comision de 10% din finanţările acordate de minister pentru contractele publice devenise standard. Procurorii susţin că din comisionul-şpagă de 10% primit din lucrări la pârtiile din programul „Schi pentru România”, o parte din bani au fost folosiţi, la indicaţiile Elenei Udrea şi Anei Maria Topoliceanu, pentru plata publicităţii, monitorizării presei şi materialelor promoţionale pentru PDL. Procurorii mai descriu cum, după o întâlnire dintr-o pensiune din Buşteni, a secretarului general al MDRT Gheorghe Nastasia, Elena Udrea şi-a asigurat o parte din comisionul de 10% din alte lucrări, din proiectul „Schi în Carpaţi”. Banii, 900.000 de euro, i-ar fi sosit în biroul de la minister, într-o geantă neagră, de voiaj, conform DNA.

PNL nu-și face guvern din umbră ca să nu-și sperie viitorii parteneri de guvernare (Evenimentul Zilei)

Liberalii vor lansa programul de guvernare pe 28 februarie, dar nu vor să închidă lista miniștrilor. Motivul pentru care liberalii nu vor să anunțe oficial un guvern din umbră este că va crea tensiuni în partid, în plin efort de răsturnare a guvernului condus de Victor Ponta. Un premier din umbră există totuși: Cătălin Predoiu.

Sunteţi de acord să plătim noi pentru campaniile electorale? (România Liberă)

Campaniile electorale vor fi finanțate exclusiv de la bugetul de stat, potrivit unei decizii a Comisiei de Cod electoral. Înfățișată de liderii partidelor ca o soluție miraculoasă pentru readicarea corupției politice, noua regulă generează controverse. Contribuabilii au plătit partidelor, în 2014, peste 6 milioane lei.
 

 
Revista presei româneşti din 26 februarie