Elena Udrea, din nou la mâna deputaţilor (Adevărul)

Altfel despre numirea lui Hellvig la SRI. Iohannis ca Băsescu? (România Liberă) - Previziunile lui Antonescu: „Zilele lui Ponta în fruntea Guvernului sunt numărate şi nu sunt multe” (Gândul) - Pofta lui Raed Arafat pentru achiziții și o întâmplare din 1998 (Evenimentul Zilei) - De ce Monarhia n-a salvat România. Momentele care ne-ar fi putut schimba istoria (Adevărul)

Elena Udrea, din nou la mâna deputaţilor (Adevărul)

Arestată la domiciliu, Elena Udrea merge azi în Parlament, însoţită de poliţişti, pentru a se adresa plenului Camerei Deputaţilor, care va vota o nouă cerere a DNA de arestare preventivă a deputatei, pentru noi acuzaţii în dosarul „Gala Bute”.
Deputaţii vor analiza, astăzi, de la ora 16.00, în plen, cererile DNA de începere a urmăririi penale şi, respectiv, de arestare preventivă a Elenei Udrea, pentru noi acuzaţii în dosarul „Gala Bute”. Mai exact, Udrea este suspectată de trei noi fapte de luare de mită privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu mai multe firme. La dezbaterile din Parlament va participa şi deputatul PMP, pentru a-şi susţine nevinovăţia. Pentru că este arestată la domiciliu, Udrea a avut nevoie de acordul judecătorilor ca să poată veni în Parlament. Astfel, sâmbătă, Curtea Supremă a admis cererea Elenei Udrea de a-şi părăsi domiciliul.

Altfel despre numirea lui Hellvig la SRI. Iohannis ca Băsescu? (România Liberă)

“Soluţia Hellvig pune în lumină un anumit tipar după care Klaus Iohannis acţionează în dosare de o asemenea sensibilitate. Criteriul încrederii pare să fie unul suprem în grila pe care Iohannis o aplică atunci când sprijină ascensiunea cuiva în poziţii cheie (că a fost Administraţia Prezidenţială, că a fost PNL, că este, iată, SRI). Mai mult, e vorba de încrederea pe care, înainte de toate, o are el, Klaus Iohannis, în respectivii oameni şi mai puţin încrederea pe care o manifestă lideri de opinie, ONG-uri, analişti...
În cazul lui Hellvig, una dintre aceste asperităţi se numeşte Dan Voiculescu, în al cărui partid a activat, e drept, până acum şapte ani, deci nu până foarte recent.
În 2006, Traian Băsescu a făcut o mişcare magistrală, prin consistenţa semnalului dat deopotrivă românilor, ca şi partenerilor occidentali ai României, atunci când a numit la conducerea civilă a principalelor servicii de informaţii (SRI şi SIE) politicieni din afara partidului său de origine.
Acum, Iohannis calcă pe urmele bătătorite de Băsescu, numind, la SRI deocamdată, că la SIE înţeleg că trebuie să mai aşteptăm, un politician din afara majorităţii parlamentare.
Pas cu pas, noul şef al statului dă semne tot mai consistente că vrea să îşi impună ca normă curentă propriul stil, că se pregăteşte din timp pentru diverse scenarii turbulente, că vrea două mandate de preşedinte şi că nu există oameni cu care nu poate discuta sau la braţ cu care să nu treacă puntea, când consideră că are în spate viitura.
În acelaşi timp, nu cred că pe chestiuni de maximă sensibilitate în relaţia cu partenerii strategici ar indrăzni să facă mutari nesincronizate cu ei. Numirea şefului SRI ar trebui să fie una dintre ele”, scrie redactorul şef adjunct Laurenţiu Mihu. Integral în România Liberă.

Previziunile lui Antonescu: „Zilele lui Ponta în fruntea Guvernului sunt numărate şi nu sunt multe” (Gândul)

Liberalul Crin Antonescu nu îi dă mari şanse lui Victor Ponta, fostul său aliat de guvernare, de a rezista mult în fruntea Palatului Victoria, afirmând pentru Gândul că zilele acestuia „sunt numărate”. Fostul preşedinte al PNL susţine că premierul Ponta nu poate fi considerat un „pol de credibilitate”. În schimb, Antonescu a declarat pentru Gândul că „doar preşedintele este credibil în faţa opiniei publice”.

Pofta lui Raed Arafat pentru achiziții și o întâmplare din 1998 (Evenimentul Zilei)

Secretarul de stat Raed Arafat a intrat și el în vizorul DNA. Știrea vine de la Cluj, de la jurnalistul Liviu Alexa. Despre tot ce a descoperit acesta cu privire la afacerea cu ambulanțe cumpărate de Arafat pentru Ministerul Sănătății puteți citi în ediția de print a Evenimentului zilei de astăzi. E important de reținut că, după publicarea anchetei jurnalistice, Liviu Alexa a fost dat în judecată de Raed Arafat și ziaristul a câștigat la prima instanță. În paralel, însă, DNA a deschis propriul dosar, încercând să afle dacă licitația și achiziția de ambulanțe SMURD au fost corecte din punct de vedere legal. E vorba de o licitație, în valoare de 3,8 milioane de euro, care a avut loc în anul 2011.

De ce Monarhia n-a salvat România. Momentele care ne-ar fi putut schimba istoria (Adevărul)

„Adevărul“ publică începând de astăzi o serie de articole despre parcursul sinuos al relaţiei dintre Casa Regală a României, politicienii români şi societate, în ultimii 25 de ani. De ce nu a fost Monarhia soluţia salvatoare pentru ţară? Sunt multe motive. În anii care au trecut de la eliberarea de sub comunism, monarhia şi România au trecut printr-un lung şir de nesincronizări. Năzuinţele populaţiei, ale politicienilor şi ale Casei Regale rareori s-au întâlnit. Cine şi când a greşit? Ce viitor poate avea regalitatea în România?

 

 
Revista presei româneşti din 23 februarie