O întrebare de 16 miliarde de lei pentru Victor Ponta (Gândul)

Codul Ponta: populism și creșteri de taxe (România Liberă) - Soluţia asta e: mai mult DNA (Adevărul) - Trei NUP-uri în opt ani pentru  Udrea (Jurnalul Naţional) - Situație disperată la Institutul Parhon! Pacienții așteaptă cu anii operația salvatoare (EVZ)

O întrebare de 16 miliarde de lei pentru Victor Ponta (Gândul)

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, este de părere că prima întrebare la care trebuie să răspundă Guvernul Ponta este cum va face rost de bani pentru a compensa impactul de 16 miliarde de lei pe care reducerile de taxe şi impozite îl va genera în bugetul de anul viitor. În opinia sa, măsurile de reducere a fiscalităţii, cum ar fi scăderea TVA la 20%, sunt mai numeroase şi mai ”costisitoare” decât măsurile care vor genera venituri suplimentare la buget, cum ar fi lărgirea bazei de impozitare. Şeful Consiliului Fiscal este de părere că textul noului Cod Fiscal va suferi modificări, comentând că probabilitatea ca acesta să fie adoptat în această formă este ”mică”.

Codul Ponta: populism și creșteri de taxe (România Liberă)

Unul dintre efectele pozitive subliniate de Guvern este crearea a 526.000 de locuri de muncă, până în 2019. Anterior, Victor Ponta promisese un milion de noi locuri de muncă până în 2016. Avalanșa de propuneri de reducere a unor taxe, impozite și contribuții, multe dintre ele cu bătaie până în 2019, cuprinsă în proiectul de Cod Fiscal prezentat ieri de Guvernul Ponta, trebuie privită și din perspectivă politică. Să nu uităm, în primul rând, că anul 2016 (în care ar urma să scadă TVA, accizele la carburanți și băuturi alcoolice și ar fi eliminat impozitul pe venituri din dividende) este un an cu două rânduri de alegeri: locale și parlamentare. premierul mai vizează un lucru cu această avalanșă surprinzătoare de propuneri de relaxare fiscală: să dea o lovitură de imagine opoziției.
Practic, noul Cod fiscal al Guvernului Ponta este aruncat în spațiul public, spre dezbatere, cu doar zece zile înainte de PNL să-și prezinte propriul program de guvernare. În cazul în care unele măsuri ar coincide, actuala putere va putea spune oricând că opoziția s-a inspirat de la Guvern.

Soluţia asta e: mai mult DNA (Adevărul)

"Cu cât se înteţesc anchetele DNA, şi se înteţesc binişor de ceva vreme, cu atât devine mai consistent grupul de politicieni şi analişti care se plâng că nu mai mişcă nimic în ţara asta, nu se mai semnează hârtii, nu se mai iau decizii – totul de frica procurorilor. Departe de a împărtăşi acest pesimism, eu cred că, dimpotrivă, acest izbăvitor asalt este abia la început şi el trebuie să continue câţiva ani buni. Până când va fi limpede pentru toată lumea că o carieră politică nu mai poate să fie rentabilă în termenii în care era până acum. Două exemple strălucite ale acestui început de an, cazurile Elenei Udrea şi al familiei lui Ponta, arată că nici măcar nu imaginau soluţii sofisticate de extragere a banilor din circuitul licit, ci apelau tot la metodele rudimentare ale borfaşilor mărunţi… Cum nu mai am naivităţile de odinioară, îndrăznesc un rămăşag: chiar în acest moment există oameni în toate ministerele şi în toate instituţiile care, departe de a simţi spaima de DNA, gândesc soluţii mai sigure de extragere a şpăgilor din viitoare contracte. Lista lor o vom afla la anul pe vremea asta". Comentariul este semnat de redactorul şef adjunct Liviu Avram. Integral în Adevărul.

Trei NUP-uri în opt ani pentru  Udrea (Jurnalul Naţional)

In ultimii opt ani, la DIICOT structura centrala au fost trei dosare deschise in care Elena Udrea aparea ca principal "actor". Toate trei au avut aceeasi soarta. Primul NUP, în 2007, celelate două, în 2010. Printre ele, cel mai important dosar vizeaza o disjungere din dosarul ALRO, unde- ce sa vezi! - erau elemente privind subminarea economiei nationale si in care aparea la loc de frunte si personaje din Grupul Marco. Cu alte cuvinte, Parchetul s-a spalat pe maini, de trei ori, ca Pilat din Pont, de orice ancheta care putea elucida fapte ale fostului ministru Elena Udrea, care a ramas neatinsa de Justitie si pana la finele mandatelor protectorului Traian Basescu.

Situație disperată la Institutul Parhon! Pacienții așteaptă cu anii operația salvatoare (EVZ)

Doar doi medici chirurgi deservesc bolnavii cu afecțiuni la nivelul tiroidei, care vin din toată țara. Suferinzii așteaptă și un an pentru simpla biopsie, apoi încă un an până când pot fi operați. În doi ani, situația lor poate ajunge mai mult decât critică. Singurul unitate din România specializată în endocrinologie, Institutul Parhon, are aparatură de ultimă generație, dar prea puțin personal medical. Doctorii lucrează și câte 15 ore pe zi! Chirurgia endocrinologică ar trebui introdusă ca specializare la rezidențiat.
 

 
Revista presei româneşti din 19 februarie