Famiglia Ponta se clatină (România Liberă)

Elena Udrea a fost eliberată aseară din arest (EVZ) - Debutul unui fenomen: frica de puterea justiţiei (Hotnews.ro)  - O lună de la declanşarea crizei francului elveţian (Adevărul) - Contabilii statului român fac „greşeli“ anuale de aproape 7,5 miliarde de euro, spune un raport al Curţii de Conturi (Ziarul Financiar) 

Famiglia Ponta se clatină. Prietenul Ghiţă a dat o mână de ajutor (România Liberă)

Un nou scandal de corupție zguduie lumea de la vârful politicii: familia lui Victor Ponta este implicată într-o ­fraudă cu fonduri europene și în evaziune fiscală anchetată de procurorii DNA Ploiești. Printre organizatorii “grupul infracțional organizat” se află cumnatul premierului, Iulian Cristian Herțanu. Prejudiciile ar depăşi 2.000.000 de euro, bani deturnați din fonduri europene alocate  unui contract pentru extinderea rețelei de canalizare a orașului Comarnic. Iulian Cristian Herţanu a fost reţinut pentru 24h. Inculpat în dosar este și prietenul premierului, deputatul Sebastian Ghiță, pus sub control judiciar pentru sprijinire de grup infracțional organizat.

Elena Udrea a fost eliberată aseară din arest (EVZ)

Înalta Curte pentru Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a înlocuit marţi măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu în cazul deputatului Elena Udrea. Decizia este definitivă. Udrea nu are voie să vorbească cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi cu Ana Maria Topoliceanu sau membri ai familiilor acestora, în mod direct sau indirect, şi nici să divulge sau să redea în presă sau pe reţelele sociale informaţii din cauza penală. În cazul în care sunt încălcate aceste dispoziţii, se poate dispune din nou arestarea ei preventivă. Arestul la domiciliu a fost dispus pentru perioada 17 februarie - 17 martie inclusiv.
„Probabil că voi merge în Parlament”, este singura declaraţie pe care a făcut-o în faţa jurnaliştilor. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor discută o nouă cerere de arestare pe numele Elenei Udrea.

Debutul unui fenomen: frica de puterea justitiei (Hotnews.ro)

S-a instalat in spatiul public, pe nesimtite, temerea ca justitia a luat-o razna, ca se merge prea departe, scrie jurnalistul Dan Tăplălagă. Cam multe arestari, spectacolul catuselor arata tot mai obscen si, in general, suna dubios sa-l inhati pe unul dupa patru-cinci ani. Ce-au pazit pana acum procurorii? Se mai aude un refren: tara nu poate fi condusa doar de procurori. Nimeni nu se mai ocupa de economie, administratie, nu se mai semneaza contracte. Romania s-a blocat de frica anchetelor.
Jurnalistul remarcă usurinta cu care picam dintr-o extrema in alta, de la scepticism total la ingrijorare precoce. Abia au trecut cativa ani de cand nimeni in tara asta nu credea ca vreun mare politician sau mogul va infunda vreodata puscaria. Azi ne temem ca exageram cu anchetele. Uitam fondul problemei: coruptia s-a cronicizat in aproape doua decenii de justitie nefunctionala. Actuala clasa politica a ajuns un putregai de sus pana jos. De aici trebuie pornita discutia... Integral pe hotnews.ro

O lună de la declanşarea crizei francului elveţian (Adevărul)

În perioada scursă de la aprecierea semnificativă a francului elveţian, parlamentarii mai mult au simulat identificarea unor soluţii, guvernanţii vor să extindă o schemă fiscală care nu a funcţionat niciodată, iar băncile încearcă să-şi consoleze clienţii cu mici facilităţi temporare. În tot acest timp, românii împrumutaţi în franci plătesc rate mult mai mari. 75.412 români au credite, în mare parte imobiliare, în valuta exotică. Un român din trei crede că băncile sunt vinovate pentru situaţia datornicilor în franci, arată un sondaj INSCOP Research realizat la comanda ziarului Adevărul.

Contabilii statului român fac „greşeli“ anuale de aproape 7,5 miliarde de euro, spune un raport al Curţii de Conturi (Ziarul Financiar)

Suma este în creştere cu 20% faţă de valoare din 2013, dar mult mai mică faţă de peste cele 12 miliarde de euro înregistrate ca erori în 2012, arată datele centralizate de ZF din rapoartele anuale ale Curţii de Conturi.
 

Revista presei româneşti din 18 februarie