Mircea Cărtărescu, scriitor: „Mă numesc Cărtărescu dintr-o greşeală“ (Adevărul)

Ministrul care a făcut lobby în Guvern pentru Interagro (Evenimentul Zilei) - Cum a plătit Ministerul de Interne 4,7 milioane euro fratelui lui Sebastian Ghiţă pentru un Call Center care nu funcţionează (Gândul) - Clasamentul celor mai scumpe servicii publice din țară (România Liberă)

PLÂNGI ȘI CÂȘTIGI. Ministrul care a făcut lobby în Guvern pentru Interagro (Evenimentul Zilei)

Varujan Vosganian a scăpat de problemele penale după ce a lăcrimat, s-a miruit și s-a rugat de colegii senatori să nu-i ridice imunitatea. „Evenimentul zilei” vă prezintă cum fostul ministru apăra interesele Interagro.
De la tribuna Senatului, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian (57 de ani), a declarat ieri că, în cazul său, nu există probe noi ale procurorilor care să justifice o nouă cerere de ridicare a imunității. El a mințit cu bună știință. În cel de-al doilea raport transmis Senatului, procurorii au inserat o stenogramă a ședinței de Guvern din 20 februarie 2008.
Din discuții reiese clar intenția ministrului de a favoriza firma miliardarului Ioan Niculae, care cumpăra, prin Interagro, gaz subventionata de stat. Firma era cel mai mare producător de îngrășăminte. Premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, și-a dat seama că Vosganian încercă să-l ducă de nas pentru adoptarea unei note care favoriza Interagro și i-a arătat, în ședință, problemele.

Cum a plătit Ministerul de Interne 4,7 milioane euro fratelui lui Sebastian Ghiţă pentru un Call Center care nu funcţionează (Gândul)

Ministerul Afacerilor Interne a încheiat în 2009 un contract cu firma 2K Telecom, deţinută de Alexandru Ghiţă, fratele deputatului Sebastian Ghiţă, apropiat de premierul Victor Ponta, pentru achiziţia unui sistem de Call Center cu cetăţenii. MAI a plătit iniţial 20 de milioane de lei pentru acest sistem, care nu este însă funcţional nici în ziua de astăzi, conform unui Raport al Curţii de Conturi.

Clasamentul celor mai scumpe servicii publice din țară (România Liberă)

Prima hartă interactivă a serviciilor publice municipale, lansată ieri de Institutul pentru Politici Publice (IPP), le permite românilor să afle cât de costisitoare sunt serviciile oferite de autoritățile locale din orașul în care locuiesc, în comparație cu alte orașe din țară. Platforma online “Plătesc taxe – merit servicii de calitate” compară costul accesului la servicii publice și performanța autorităților locale în furnizarea  serviciilor de salubritate, alimentare cu apă și canalizare, ­termoficare, iluminat public și transport urban, folosind informații provenind din surse oficiale.
“Harta serviciilor sprijină cetățenii să ceară explicații pentru a înțelege de ce accesul la serviciul public de transport local costă 2 lei/persoană la Timișoara și doar 1,35 lei/persoană la Baia Mare, de exemplu sau care ar fi explicațiile pentru care accesul la serviciul de iluminat public de la Focșani este mult mai costisitor (5,76 lei/locuitor/an) decât accesul la același serviciu în Brăila (1,24 lei/locuitor/an)”, conform reprezentanților Institutului pentru Politici Publice.

Mircea Cărtărescu, scriitor: „Mă numesc Cărtărescu dintr-o greşeală“ (Adevărul)

Scriitorul Mircea Cărtărescu vorbeşte într-un interviu-eveniment pentru „Weekend Adevărul“ despre momentele care au făcut ca numele său să fie arhicunoscut pentru toţi cei care au intrat, măcar o dată, într-o librărie. Despre acea zi în care vameşul de la graniţa cu Ungaria i-a spus „Aoleu, domnu’ Mircea Badea, respect!“, despre oamenii din ţară şi din străinătate care îi folosesc numele ca pseudonim pe Facebook, dar şi despre primele sale amintiri, de la 1 an şi jumătate.