Traian şi Vidra (Gândul)

Bulgărele de zăpadă care o poate îngropa și pe Udrea. Cine mai urmează? (România Liberă) - Iohannis începe să-şi arate colţii. Ce sarcini le-a dat parlamentarilor (Adevărul) - O anchetă internațională zguduie lumea financiar-bancară: evaziune fiscală de 180 de miliarde de euro (Evenimentul Zilei)

Traian şi Vidra (Gândul)

"Îl credeam pe Traian Băsescu campionul absolut al prostirii în faţă. Nu-i adevărat. Vidra mi-a demonstrat că e mai tare", scrie în editorial Cristian Tudor Popescu. "Vreme de 20 de minute s-a autoprezentat Parlamentului şi ţării ca o corcitură de Doina Cornea cu Olga Bancic, luptând din greu cu Securitatea comunistă şi Gestapoul nazist la un loc.
„ Îmi asum destinul” spune Vidra, vorbind ca de pe eşafod. „Dar, băgaţi de seamă, următorul luat poate fi oricine”.
Nu chiar oricine, stimată doamnă, cei care, ca şi dvs, au fost săltaţi în anii din urmă au ceva în comun: multe milioane de euro. N-am văzut încă vreun amărăştean umflat de DNA.
Şi un ultim nonsens, pe care Vidra îl repetă înainte de a ieşi din scenă: le e teamă că o să vorbesc. Ce v-a împiedicat să vă faceţi marile dezvăluiri în toate înfăţişările pe sticlă din ultimele 10 zile? De ce acum, în ceasul din urmă, în faţa Parlamentului şi a ţării, n-aţi mai dat în vileag şi alte nume decât zguduitoarele Oreste, Turcan şi Rizea?" întreabă CTP.
"În încheiere, un exerciţiu de imaginaţie: cum ar arăta discursul lui Traian, ajuns în faţa Parlamentului, cu tot atâtea cereri de arestare cât Vidra lui?". Integral pe gandul.info

Bulgărele de zăpadă care o poate îngropa și pe Udrea. Cine mai urmează? (România Liberă)

Pornit de la o sesizare a Corpului de Control al premierului Victor Ponta, mega-dosarul Microsoft, în care este la un pas de arestare și Elena Udrea, a ajuns să implice, în cascadă, ca urmare a denunțurilor, zece foști miniștri, un primar și doi oameni de afaceri. Totul a pornit de la contractul-cadru de închiriere a licențelor Microsoft din 15 aprilie 2004, încheiat astfel încât din cele 54 de milioane de euro achitate de Guvernul României 20 de milioane să se rostogolească, drept comisioane, către oameni de afaceri, politicieni și partidele lor.

Iohannis începe să-şi arate colţii. Ce sarcini le-a dat parlamentarilor (Adevărul)

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut ieri primul discurs în Parlament după depunerea jurământului. La şedinţa plenului a asistat şi Guvernul, în frunte cu premierul Ponta, ambasadori şi, undeva la balcon, singur-singurel, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan. Deşi a vorbit domol, în stilu-i caracteristic, Klaus Iohannis a atins exact punctele vulnerabile ale politicienilor. Le-a dat parlamentarilor teme pentru următoarele trei luni: codul electoral, legea securităţii cibernetice, votul prin corespondenţă, procedura de ridicare a imunităţii parlamentarilor. Şeful statului a tras de urechi Guvernul pentru ordonanţa traseismului, care a creat o problemă juridică “aproape imposibilă”.

O anchetă internațională zguduie lumea financiar-bancară: evaziune fiscală de 180 de miliarde de euro (Evenimentul Zilei)

Filiala din Geneva a HSBC a ajutat mii de oameni de afaceri, politicieni, vedete, dar și dictatori, traficanți de arme și de droguri din întreaga lume să evite plata impozitelor din țările lor. Potrivit anchetei, România ocupă locul 39 în topul ţărilor ai căror bogați au preferat să păcălească taxele, și au depozitat banii într-un cont din Elveţia. Suma totală ascunsă de români în conturile elveţiene este de 1,3 miliarde de dolari. Din datele care rezultă din Swiss- Leaks, 219 clienţi ai paradisurilor fiscale provin din România, însă doar 5% din aceştia au naţionalitatea română sau paşaport. Dinu Patriciu este românul cu 800 de milioane de dolari în conturi elveţiene.

 
Revista presei româneşti din 10 februarie