Povestea Elenei (Gândul)

Jihadul pornit de Elena Udrea: Traian Băsescu a ieşit „de sub masă“ (Adevărul) - Ce nu vor BRD, Udrea, SRI şi DNA să aflaţi despre Gala Bute! (Gazeta Sporturilor) - Cum se salvează un ministru în România (România Liberă) - Interviu cu Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe (Evenimentul Zilei) 

Jihadul pornit de Elena Udrea: Traian Băsescu a ieşit „de sub masă“ (Adevărul)

La exact şase zile după ce Elena Udrea acuza că „marii bărbaţi politici ai ţării s-au ascuns pe sub mese“, fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat, confirmând, în mare parte, toate acuzele  lansate în spaţiul public de către Elena Udrea.
În prima sa apariţie publică de la terminarea mandatului prezidenţial, Traian Băsescu a recunoscut faptul că Elena Udrea l-a informat că actualul şef al SRI, Florian Coldea, i-ar fi cerut jumătate de milion de euro lui Dorin Cocoş pentru finanţarea televiziunii lui Sebastian Ghiţă. „Mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare, singura instituţie care legal controlează serviciile de informaţii este Parlamentul României. Preşedintele este doar beneficiar de informaţie strategică“, a spus Băsescu.

Ce nu vor BRD, Udrea, SRI şi DNA să aflaţi despre Gala Bute! (Gazeta Sporturilor)

Parlamentul voteză azi dacă Udrea poate fi arestată. Mirela Neag şi Cătălin Tolontan dezvăluie noi culise ale dosarului care îi poate pune pune cătuşe fostului ministru.

POVESTEA ELENEI (Gândul)

Numele Elenei Udrea a fost rostit prima oară în public pe o scenă de teatru, în 2004. O făcea Traian Băsescu, primar al Capitalei la doilea mandat, la învestirea noului Consiliu General al Municipiului Bucureşti. În sala cu lumină obscură de la Odeon, Elena Udrea, strânsă bine într-un taior alb, decoltat, a păşit apăsat pe tocuri înalte în viitoarea carieră politică. Timp de zece ani şi jumătate, a urmărit, tenace, câştigarea puterii pornind de jos. A renunţat, treptat, la decolteurile foarte adânci, la PNL, apoi la PDL, partidul care i-a făcut pârtie până la Ministerul Dezvoltării şi la poziţia de premier informal al Guvernului Boc 2 şi, în final, la PMP. Nu a renunţat însă nici la genţile scumpe, nici la ambiţiile politice, nici la bunele relaţii cu adversarii declaraţi – Victor Ponta, Gabriel Oprea, Sebastian Ghiţă -, cultivate în timp. La un deceniu distanţă, Elena Udrea este azi în situaţia de a aştepta votul Camerei Deputaţilor pro sau contra cererii DNA de a-i încuviinţa arestarea. Are un „fost soţ”. I se spune, în cererile de urmărire penală din două dosare - „Gala Bute” şi „Microsoft” -, „fost ministru”. Se declară „sursă alternativă” a unui fost preşedinte. Este o fostă putere.

Cum se salvează un ministru în România (România Liberă)

În 25 de ani, România a avut 11 premieri, iar numărul miniștrilor a depășit 150. Dintre aceștia, o parte importantă au fost nevoiți să părăsească fotoliul ministerial după ce s-a dovedit că nu aveau pregătirea profesională necesară pentru a conduce un minister, au dat declarații descalificante sau după ce au fost acuzați de diverse fapte penale. Dați afară pe ușa din spate de la Palatul Victoria, cu tinichele de coadă, cu scandal și în huiduielile publicului, ei s-au reîntors fie în Parlament, în administrație, la Cotroceni, iar unii tot în Guvern. Alții au ajuns factori de decizie tocmai în domeniile unde ca miniștri au eșuat.
„România liberă“prezintă lista scurtă a miniștrilor care, în ciuda scandalurilor în care au fost implicați, au revenit pe scena publică.

Interviu cu Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe (Evenimentul Zilei)

Şeful diplomației române a subliniat importanța geostrategică a bazei de la Deveselu, parte a viitorului scut antirachetă al NATO, a vorbit despre criza ucraineană și reacția instituțiilor occidentale în acest dosar difi cil și a reamintit așteptările României, dar și ale UE, de la viitoarea conducere a Republicii Moldova.

 

 
Revista presei româneşti din 9 februarie