Suceava=ieri-dezastru, azi-model (Libertatea)

suceava.jpg

Image source: 
site-ul ziarului Libertatea

Comisia de Sănătate, condusă de Nelu Tătaru, singura comisie parlamentară care nu s-a reunit în nicio ședință fizică sau pe online în acest an. Explicațiile fostului ministru (HotNews.ro) - MagiCAMP a strâns 50 milioane lei și a cheltuit sub 18 în ultimii 5 ani. 32 milioane lei, la saltea (Newsweek.ro) - Harta curselor charter cu plecare din București: peste 40 de destinații au zbor direct rezervat pentru sezonul estival (Ziarul Financiar) - Suspecți de serviciu (Gazeta Sporturilor)

Suceava, de la „Lombardia României” la una dintre cele mai mici rate de infectare din țară. Trei explicații ale medicilor (Libertatea)

„Un conglomerat de nereguli”, descria fostul ministru al sănătății Nelu Tătaru situația din Suceava, primul oraș din România lovit de pandemia de COVID-19, în 26 martie anul trecut. Se întâmpla la trei zile de la închiderea spitalului județean, cauzată de îmbolnăvirea în masă a cadrelor medicale, și cu o săptămână înainte ca orașul și comunele alăturate să intre în carantină totală.

La un an distanță, fosta Lombardie a României arată rezultatele unei lecții dure primite la începutul pandemiei: rata de infectare în orașul Suceava este de puțin peste 1 la mia de locuitori, iar la nivelul întregului județ este și mai mică, de sub 0,7. De ce este rata de infectare atât de mică? Sunt cel puțin trei explicații pentru situația din ce în ce mai bună din Suceava, spun medicii: oamenii respectă regulile pentru prevenirea răspândirii virusului: poartă măști de protecție și evită spațiile aglomerate; s-a creat o oarecare imunitate de turmă după focarul de anul trecut; vaccinarea.

În Spitalul Județean, unde a izbucnit focarul de coronavirus care a dus la carantinarea Sucevei, mai sunt internați în jur de 100 de bolnavi de COVID, cel mai mic număr din ultimele două luni. Însă medicii trăiesc cu teama că vor trece din nou prin criza de anul trecut, când nu mai aveau locuri la ATI. Libertatea a vorbit cu doi medici din Suceava despre ce a dus la scăderea continuă a numărului de îmbolnăviri din județ, despre rata de vaccinare și despre cum resimt ei ultimul an de pandemie.

 

Comisia de Sănătate, condusă de Nelu Tătaru, singura comisie parlamentară care nu s-a reunit în nicio ședință fizică sau pe online în acest an. Explicațiile fostului ministru (HotNews.ro)

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Locul unde se face și se desface tot ce înseamnă modificare legislativă în domeniul sănătății - Camera Deputaților este for decizional în cazul legislației pe sănătate. Comisia de Sănătate este condusă, de 4 luni, de Nelu Tătaru (PNL), medic și fost ministru al Sănătății. Sursele HotNews.ro spun că Nelu Tătaru a primit această funcție drept "consolare" după ce a părăsit, în decembrie, conducerea Ministerului Sănătății. Ce a făcut însă Nelu Tătaru ca președinte al Comisiei de Sănătate, în cele 4 luni de când ocupă această funcție? A reușit performanța să fie singurul președinte de comisie parlamentară care nu a convocat nicio ședință cu prezență fizică sau măcar pe Zoom, au declarat câțiva membri ai comisiei, pentru HotNews.ro. "Se fac ședinte în plen cu sute de oameni și nu faci ședință la comisie cu 15-20 de oameni", acuză un membru al comisiei.

HotNews.ro a vorbit și cu Nelu Tătaru, pentru a explica motivele care au dus la această decizie. Fostul ministru a motivat că a preluat acest obicei, de a organiza ședințele comisiei exclusiv pe Whatsapp, de la vechea conducere a comisiei: "Este același procedeu care se făcea și în legislatura trecută, în ultimul an (la începutul pandemiei - n.red.), această discuție pe grupul de Whatsapp al comisiei."

 

MagiCAMP a strâns 50 milioane lei și a cheltuit sub 18 în ultimii 5 ani. 32 milioane lei, la saltea (Newsweek.ro)

Poate cel mai de succes ONG din România, MagiCamp a fost înființat de Vlad Voiculescu cu câțiva prieteni și asociați în satul său natal, Brănești (Dâmbovița). În ultimii cinci ani, asociația a strâns din donații peste zece milioane de euro, dar a cheltuit aproximativ o treime.

Potrivit datelor publice de la Ministerul de Finanțe, Asociația Magicamp a colectat, din 2015 până în 2019, 49,92 milioane lei. Din această sumă, însă, a cheltuit numai 17,46 milioane lei. Suma necheltuită, deci rămasă, se ridică la peste 32 de milioane de lei, echivalentul a peste șase milioane de euro.

Situația nu este ilegală, dar este foarte rar întâlnită în practică. De obicei, ONG-urile abia reușesc să adune fonduri pentru activitatea zilnică, nicidecum să pună deoparte milioane de euro.

Newsweek România a vrut să afle de la Asociația MagiCamp:

1. Cum ați reușit să adunați un excedent, în perioada 2015-2019, de 32,7 milioane de lei?

2. Capitalul de 32,7 milioane de lei, echivalentul excedentului pentru perioada 2015-2019, se află în conturi bancare sau în alte tipuri de depozite?

3. Când intenționați să cheltuiți suma de 32,7 milioane de lei, echivalentul excedentului pe perioada 2015-2019?

Asociația Magicamp a oferit un răspuns amplu din care reiese că intenționează să cheltuie peste 1,6 milioane de euro în trei proiecte viitoare, ceea ce reprezintă numai un sfert din excedentul acumulat până în prezent.

 

Harta curselor charter cu plecare din București: peste 40 de destinații au zbor direct rezervat pentru sezonul estival (Ziarul Financiar)

Turiștii din Buucrelti pot zbura direct din București către 40 de destinații din Europa, Asia și Africa în sezonul de vară din acest an. Cursele charter au reprezentat un colac de salvare pentru multe agentii de turism, care au introdus mai multe chartere decât existau în anii trecuți către diferite destinații.

Nouă destinații din Grecia, câte cinci spre Italia și Spania, Portugalia sau Albania, dar și Tanzania, Thailanda sau Maroc se află pe lista zborurilor charter din acest sezon.

 

Suspecți de serviciu (Gazeta Sporturilor)

CFR și U Craiova, adversarele la titlu ale FCSB, cer pe bandă rulantă teste doping la meciurile contra roș-albaștrilor. Culmea e că de când au apărut controalele, prestațiile și rezultatele echipei lui Becali au intrat în picaj.