Ce trebuie să știm despre vaccinul anti-coronavirus produs de AstraZeneca (Deutsche Welle)

doctor-5985533_1280.png

România a inceput astazi vaccinarea cu AstraZeneca.
România a inceput astazi vaccinarea cu AstraZeneca.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Piatra-Neamț și „Balș” au fost doar apogeul îndoliat al celor 123 de incendii din spitale și 361 din școli. Ce s-a descoperit la cauze? (Libertatea) - Ca să supraviețuim următoarei pandemii, trebuie să schimbăm felul în care locuim (Adevărul) - Florin Cîţu are ocazia să fie Margaret Thatcher al României (Ziarul Financiar) - Provocarea supremă (Gazeta Sporturilor)

Ce trebuie să știm despre vaccinul anti-coronavirus produs de AstraZeneca (Deutsche Welle)

Mai ieftin și mai ușor de păstrat - mulți și-au pus speranțele în vaccinul anti-coronavirus al companiei AstraZeneca. Au urmat însă îndoieli privind eficacitatea serului pentru cei în vârstă și în cazul mutațiilor.

Vaccinul AZD1222 a fost dezvoltat de o echipă a Universității Oxford împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca.

Vaccinul este un așa-numit vaccin vector. Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni. Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.

Împotriva coronavirusul original, vaccinul AstraZeneca a atins o eficiență de 76 la sută în testele clinice, după prima doză. Administrat la 12 săptămâni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82 la sută. Un alt studiu a constatat o eficacitate de 84 la sută. Într-o altă investigație, s-a constatat că vaccinul a redus durata răspândirii și a redus sarcina virală, ceea ce ar putea încetini transmiterea virusului. Pe baza acestor date, vaccinul a primit aprobare în multe țări, scrie Deutsche Welle.

 

Piatra-Neamț și „Balș” au fost doar apogeul îndoliat al celor 123 de incendii din spitale și 361 din școli. Ce s-a descoperit la cauze? (Libertatea)

Un fenomen rar discutat: în total, peste 700 de incendii au avut loc în ultimii cinci ani în grija statului, spitale, şcoli şi clădiri administrative. Anchetele au arătat că peste o treime din clădiri au ars din cauza instalaţiilor electrice defecte sau improvizate, iar pe locul doi vine fumatul. În cazul spitalelor, niciodată în ultimii cinci ani cauza incendiului nu a venit de la instalațiile de încălzire din priză, potrivit statisticii IGSU.

În spitale s-au produs 123 de incendii. Repartizarea pe ani arată că situația nu devine mai bună cu timpul. 11 oameni şi-au pierdut pe loc viaţa în aceste incendii, în vreme ce alţi 15 au fost răniţi.

55 dintre cele 123 de incendii care au avut loc în unităţile medicale au avut o cauză comună: instalaţii electrice defecte sau cu improvizaţii. 10 incendii au fost provocate intenţionat, mai arată statistica IGSU.

În aceeaşi perioadă de cinci ani, 2016-2020, în unităţile de învăţământ au avut loc 361 de incendii – un număr aproape triplu faţă de evenimentele înregistrate în spitale, potrivit statisticii IGSU.

O persoană a murit pe loc într-unul din aceste incendii, produs în anul 2016, iar în total, în toate cele 361 de incendii, au fost răniţi 16 oameni.

69 din incendiile produse în unităţile de învăţământ au fost provocate de fumatul fără respectarea normelor. Coşurile de fum defecte sau necurăţate au dus la 38 de incendii în unităţile de învăţământ. 25 de şcoli au ars de la aparate electrice sub tensiune, în vreme ce trei dintre focuri au pornit de la mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate.

Pe larg în Libertatea, ediția online.

 

Ca să supraviețuim următoarei pandemii, trebuie să schimbăm felul în care locuim (Adevărul)

Pandemia de COVID-19 nu este prima prin care trece omenirea şi nu va fi, cu siguranţă, nici ultima. Potrivit arhitectului Raluca Buzdugan, şef de lucrări la multe dintre clădirile de birouri și care timp de 15 ani a ținut cursuri la Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu”, pentru a supravieţui următoarei pandemii este nevoie de clădiri cu balcoane, cu terase, cu grădini pe acoperişuri, prietenoase cu oamenii şi neprietenoase cu virusurile.

Interviul în Adevărul de astăzi.

 

Florin Cîţu are ocazia să fie Margaret Thatcher al României (Ziarul Financiar)

În 1979, spre surprinderea întregii lumi politice, Margaret Thatcher a preluat conducerea guvernului de la Londra, dar nu multă lume paria pe ea.

Într-un deceniu, printr-o determinare şi o voinţă politică extraordinară, premierul Marii Britanii a scos ţara de sub ameninţarea puternicelor sindicate, a privatizat companiile de stat, a renunţat la statul-dădacă şi a pus bazele celei mai puternice pieţe financiare din lume – City-ul londonez. Plus că a fost unul dintre liderii politici care a contribuit la căderea comunismului.

Păstrând proporţiile, premierul Florin Cîţu are ocazia să facă acelaşi lucru:

- să reducă aparatul bugetar, care în perioada în care el a fost ministru al Finanţelor, a crescut cu 14.000 de poziţii, ajungând la 1,249 mil. persoane;

- să se lupte cu sindicatele din învăţământ, sănătate, transporturi, administraţie publică, care cer an de an tot mai mulţi bani fără să ofere servicii mai bune;

- să reducă puterea şi ameninţarea companiilor de stat;

- să taie anomaliile din sistemul de sporuri;

- să găsească o soluţie viabilă la pensiile speciale;

- să majoreze vârsta de pensionare în instituţiile de forţă: nu poţi să te pensionezi la 48 de ani iar a doua zi să te reangajezi la stat;

- să vândă pe Bursă acţiunile la companiile de stat şi să facă din Bursa de la Bucureşti starul Europei Centrale şi de Est prin care să atragă investiţii de portofoliu de peste 2 mld. dolari pentru că are cu ce, astfel încât, în final, Bursa să devină cel mai bun loc de finanţare şi pentru companiile private;

- să schimbe cât mai repede legislaţia pentru investiţiile în gazele din Marea Neagră astfel încât să se dea drumul la aceste proiecte.

Din punct de vedere politic guvernul Cîţu are o majoritate în Parlament care poate lua multe decizii din punct de vedere legislativ,

Întrebarea este dacă Florin Cîţu, teoretic cel mai puţin infectat de aparatul de stat pentru că vine din sectorul privat, are determinarea şi voinţa politică să facă aceste lucruri, notează în editorial jurnalistul Cristian Hostiuc.

 

Provocarea supremă (Gazeta Sporturilor)

Simona Halep și Serena Williams se întâlnesc mâine în sferturile de l Melbourne, prima lor înfruntare după Wimbledon 2019, când românca se încorona pe iarba londoneză.

Antrenorul Simonei, Darren Cahill a prefațat partida: “Serena joacă foarte bine, se mișcă foarte bine pe teren. E încrezătoare, e Serena Williams. Simona trebuie să joace cu încredere, să fie agresivă și să aibă abilitatea de a o împingă pe Serena în spatele liniei. Și, desigur, să aibă noroc sau să citească foarte bine unul dintre cele mai bune servicii pe care le-a văzut circuitul feminin. Dacă intri într-un meci cu Serena cu gândul doar să încerci să faci tot ce poți, cel mai probabil nu vei reuși asta”.

Organizatorii turneului de la Melbourne au stabilit programul celei de-a noua zi, iar meciul dintre Simona Halep (29 de ani, 2 WTA) și Serena Williams (39 de ani, 11 WTA) este programat pe „Rod Laver Arena”. Disputa va fi prima din sesiunea de seară și va începe la ora 10:00.